Nieuws

Helft jonge dokters overweegt weleens te stoppen

De helft van de jonge dokters heeft in hun korte carrière al weleens overwogen het doktersvak te verlaten. Werkdruk, arbeidstijden en “onaangename zorgcultuur” worden genoemd als belangrijkste redenen. Dit toont onderzoek aan onder jonge dokters in Nederland, uitgevoerd door de stichting De Jonge Dokter en onderzoeksbureau Sardes. Er deden 622 mensen aan mee. De artsen gaven… Lees meer »

Restitutiepolis BELANGRIJK: CBb zet streep door maximumvergoeding voor niet-gecontracteerde zorg

CBb zet streep door maximumvergoeding voor niet-gecontracteerde zorg Zorgverzekeraars mogen niet op basis van eigen criteria een maximum vaststellen voor declaraties die onder een restitutiepolis vallen. Het uitgangspunt bij een restitutiepolis is dat de nota van de zorgaanbieder volledig wordt vergoed. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. Daarmee zet het… Lees meer »

Cordaan-topman: ‘Misschien RIVM-regels minder strak volgen’

Een leider in de zorgsector houdt zich aan de regels, zeker aan die van het RIVM. En een leider is consistent. “Maar dit is een tijd met veel emotie. Dan zoek je een nieuw evenwicht tussen regels en gevoel”, zegt Wim Schoonhoven van Cordaan in Skipr quarterly 03. Schoonhoven is als directeur Wonen en Zorg… Lees meer »

RIVM: bewijs voor nut mondkapjesplicht ontbreekt

Het RIVM ziet ook op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Dat zei corona-adviseur van het instituut Jaap van Dissel na een bijeenkomst met de voorzitters van de veiligheidsregio’s en minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Van Ark benadrukte dat het houden van 1,5… Lees meer »

‘Bruins meldde dreigend failliet Maasziekenhuis niet aan Kamer’

Vlak na de faillissementen van twee ziekenhuizen in Amsterdam en Lelystad, meldde minister Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer dat er geen andere ziekenhuizen in de problemen zaten. Nu blijkt dat hij op dat moment al bezig was met een reddingsoperatie van Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Dat schrijft Elsevier Weekblad vandaag op basis… Lees meer »

Nederlands algoritme voor snellere hersenscans komt vrij beschikbaar

Onderzoekers van het Amsterdam UMC, Radboud UMC en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) hebben nieuwe MRI- technologie ontwikkeld. Door inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kunnen daarmee binnen twee minuten kwalitatief hoogstaande beelden gemaakt worden. De ontwikkelaars stellen hun algoritme vrij beschikbaar. Het Nederlandse algoritme vult data die ontbreekt door de kortere scantijd automatisch aan. Zo… Lees meer »

Ruim 10.000 zorgaanbieders gecompenseerd door zorgverzekeraars

Meer dan 10.000 ‘kleine’ zorgaanbieders zoals wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en kraamverzorgenden hebben gebruik gemaakt van de maandelijkse continuïteitsuitkering van zorgverzekeraars. Dat meldt koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Volgens de ZN-cijfers deed in enkele beroepsgroepen ongeveer de helft van de zorgaanbieders een beroep op de continuïteitsregeling. ZN-directeur Wout Adema weet een aantal mogelijke redenen waarom ze geen steun… Lees meer »

Spaarne Gasthuis stapt over op E-recept

Het Spaarne Gasthuis heeft begin deze maand het elektronische recept (E-recept) ingevoerd ter vervanging van de fysieke versie op papier. Hierdoor moet het uitwisselen van recepten sneller gaan en kan een dokter een recept op afstand uitschrijven voor de patiënt. De patiënt heeft voortaan geen papieren recept meer nodig om zijn of haar medicatie op… Lees meer »

Veel slachtoffers medische missers kampen met PTSS

Tilburg/Amsterdam Geschat wordt dat tenminste 185.000 volwassenen in Nederland jaarlijks slachtoffer worden van ernstige en minder ernstige medische fouten. ‘Circa 28% kampt met ernstige PTSS symptomen’, zo meldt de Tilburg University maandag. Vaker problemen ‘Uit een nieuw longitudinaal bevolkingsonderzoek blijkt dat zij veel vaker kampen met psychische, werkgerelateerde, financiële, religieuze, en juridische problemen dan anderen’,… Lees meer »

RIVM: Blootstelling aan corona kan via zwevende druppels, maar risico onbekend

Blootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht. Onderzoekers van het RIVM en de Universiteit van Utrecht berekenden in welke situaties in de lucht zwevende druppels, die… Lees meer »

Artificial intelligence helpt heropnames IC voorkomen

De Nederlandse AI Coalitie heeft drie use cases geselecteerd die de komende tijd ondersteuning krijgen om tot volle wasdom te komen. Een daarvan is een project om met artificial intelligence (AI) specialisten te helpen om een patiënt op het juiste moment van de IC te halen. De AI Coalitie startte begin dit jaar met het… Lees meer »

Coronamedicijn remdesivir toegelaten op Europese markt

Het medicijn remdesivir mag in Europa worden gebruikt bij de behandeling van patiënten met covid-19. De Europese Commissie gaf vrijdag versneld haar goedkeuring na een positieve aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het is het eerste medicijn tegen de ziekte dat EU-breed wordt toegestaan. De Europese Commissie is in onderhandeling met de Amerikaanse producent Gilead… Lees meer »

Zorgverzekeraars vergoeden door coronacrisis gemiste inkomsten ziekenhuis

Nederlandse zorgverzekeraars gaan de gecontracteerde inkomsten die ziekenhuizen hebben misgelopen door de coronacrisis vergoeden. Ook mogen ziekenhuizen extra steun aanvragen bij de verzekeraars als ze in het rood komen te staan. Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen (NVZ) melden dat vrijdag in een persbericht. ZN,… Lees meer »

Zembla: spoedeisende hulp UMC Utrecht voldoet niet aan de eisen

UTRECHT – Het UMC Utrecht voldoet niet aan de juiste eisen voor de spoedeisende hulp. Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla op basis van bronnen binnen het ziekenhuis en hoogleraren in de medische wereld.  Het UMC zelf wil volgens Zembla niet op vragen reageren, maar het ziekenhuis bestrijdt dat. Het ziekenhuis laat weten verbeteringen door te voeren… Lees meer »

OM: ‘Nepverpleegkundige’ diende medicijnen toe in ziekenhuis Den Bosch

De man die begin vorige maand is opgepakt omdat hij zich zou hebben voorgedaan als verpleegkundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), heeft ook medicijnen toegediend aan patiënten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man daarom nu niet alleen van valsheid in geschrifte en oplichting, maar ook van pogingen tot het toebrengen van zwaar lichamelijk… Lees meer »