Nieuws

Vrouwen slechter af na hartstilstand buiten ziekenhuis

Vrouwen die een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis, worden minder vaak gereanimeerd en overlijden vaker dan mannen. Onderzoekers van Amsterdam UMC publiceren vandaag hierover in the European Heart Journal. Vijf vragen aan postdoc-onderzoeker Marieke Blom en promovenda Iris Oving. Wat hebben jullie precies onderzocht en hoe heb je dat gedaan? “We wilden weten of er… Lees meer »

Borstkankerpatiënten vaak slecht geïnformeerd

Bijna de helft van de borstkankerpatiënten, 47 procent, wordt slecht geïnformeerd over de gevolgen van hun behandeling. Dat meldt Borstkankervereniging Nederland (BVN) na een enquête onder 695 (ex-)patiënten. Van deze patiënten krijgt 61 procent geen voorlichting over de bijwerkingen en latere gevolgen van bestraling, terwijl 91 procent van de behandelde patiënten die problemen wel ervaart.… Lees meer »

In kliniek GGZ Eindhoven ging veel mis -Janneke overleed-, maar volgens het strafrecht niet

In kliniek ging veel mis, maar volgens het strafrecht niet Geestelijke gezondheidszorg GGZ Eindhoven is niet verantwoordelijk voor de dood van Janneke van Erum. „Veroordeling was voor bestuurders bijna onmenselijk geweest. De familie Van Erum. Merlin Daleman Had het Openbaar Ministerie (OM) toch een behandelaar moeten vervolgen voor de dood van Janneke van Erum in… Lees meer »

Proef met geverifieerde beoordeling ZorgkaartNederland krijgt vervolg

Een pilot met vier ziekenhuizen om patiënten via een geverifieerde route hun ervaringen op ZorgkaartNederland te laten delen heeft vierduizend nieuwe beoordelingen opgeleverd. Patiëntenfederatie Nederland wil het project de komende tijd uitbreiden naar andere ziekenhuizen en naar de wijkverpleging. Sinds 2009 kunnen patiënten en cliënten hun ervaringen met zorgverleners delen op ZorgkaartNederland, een initiatief van… Lees meer »

GGZ Eindhoven heeft geen schuld aan de dood van Janneke (29), hoewel veel mensen fouten maakten

 De GGZ in Eindhoven wordt als instelling niet veroordeeld voor dood door schuld na het overlijden van een patiënte zes jaar terug. Volgens de rechtbank in Den Bosch staat weliswaar vast dat Janneke van Erum, destijds 29, overleed door fouten binnen de muren van de kliniek van GGZ Eindhoven (GGzE). Maar daarvoor zijn hoogstens individuele… Lees meer »

Psychiaters: tbs met dwang na insulinemoorden

De verdachte van insulinemoorden in verzorgingshuizen in de Rotterdamse regio, zou – naast een mogelijke celstraf – in ieder geval tbs met dwangverpleging moeten krijgen. Dat hebben twee psychiaters en een psycholoog geadviseerd over Rahiied A. (22), bleek maandag bij de zevende inleidende zitting. De rechtbank in Rotterdam wil de zaak tegen A. vanaf 18… Lees meer »

Minister: geen verbod op ruwe borstimplantaten

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) ziet af van een verbod op implantaten met een ruw oppervlak (macrogetextureerd en polyurethaan coating). Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat er onvoldoende bewijs is voor een verband tussen deze implantaten en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. In plaats van… Lees meer »

Ziekenhuis Twente MST ontslaat chirurg van Vugt om ongepast gedrag

Ziekenhuis Twente ontslaat chirurg om ongepast gedrag Een toonaangevende traumachirurg van het Medisch Spectrum Twente (MST) is eerder deze maand ontslagen vanwege ongewenste intimiteiten en verbaal agressief en intimiderend gedrag. Over de 64-jarige man zijn achttien meldingen gedaan, voornamelijk door verpleegkundigen, coassistenten en secretaresses, meldt de Volkskrant. In een brief van het ziekenhuis aan de… Lees meer »

Franse arts anesthesist Frederic Péchier uit Besançon verdacht van meer vergiftigingen

Franse arts verdacht van meer vergiftigingen Een Franse arts tegen wie al een onderzoek loopt wegens vergiftiging van zeven patiënten wordt verdacht van nog eens zeventien extra gevallen. Een van zijn advocaten heeft vrijdag bevestigd dat de 47-jarige anesthesist nu mogelijk wordt vervolgd voor 24 zaken, waarvan er negen een dodelijke afloop hadden. De specialist,… Lees meer »

Hartstichting: vaker je bloeddruk meten

Veel mensen weten niet dat ze rondlopen met een hoge bloeddruk en daarmee een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten. Daarom zou iedereen vanaf 40 jaar regelmatig de bloeddruk moeten (laten) meten, ook als hij of zij zich gezond voelt. De Hartstichting komt met een campagne. Als de helft van de Nederlanders een gezondere… Lees meer »

IGJ: Verscherpt toezicht voor team Escamp en team Schilderswijk van HappyNurse Thuiszorg bv

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft HappyNurse Thuiszorg bv, team Escamp en team Schilderswijk, onder verscherpt toezicht gesteld. Bij HappyNurse zijn verbeteringen nodig om goede zorg te kunnen verlenen. HappyNurse is een thuiszorgaanbieder met vestigingen in heel Nederland. Verdeeld over 40 wijkteams levert HappyNurse zorg aan meer dan 1000 cliënten. De inspectie bezocht HappyNurse voor… Lees meer »

Rechter R. A. Dudok van Heel (zwarte lijst rechters) beschermt Prof. R. Beltzer UvA

Ophef over het vonnis  dd 13 mei 2019, zie hieronder, van mevrouw Mr. R. A. Dudok van Heel, rechtbank Amsterdam waarin zij de NRC verbiedt om de volledige naam van Prof. Mr. R. Beltzer, voormalig hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit te Amsterdam te publiceren, ontslagen in 2018 wegens sexueel grensoverschrijdend gedrag. Mw Dudok van Heel… Lees meer »

Ontslagen in 2018: prof. mr. R.M. (Ronald) Beltzer hoogleraar arbeidsrecht UvA en raadsheer Gerechtshof Amsterdam

Toelichting SIN-NL: Hoogleraar Beltzer is in 2018 de facto ontslagen bij de UvA, : besloten is dat hij niet meer mocht terugkeren, zie onderstaand bericht. ps er blijkt overigens sprake van een vaststellingsovereenkomst, waarin zeer vermoedelijk zal zijn overeengekomen dat de UvA de naam niet zal noemen en Beltzer een hoog bedrag uitbetaald krijgt. Juristen… Lees meer »

Advies Gezondheidsraad: Bewaartermijnen implantaatgegevens

Persbericht Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag e. info@gr.nl t. 070 340 75 20 www.gezondheidsraad.nl Pagina 1 van 1 Gegevens over implantaten 115 jaar bewaren De Gezondheidsraad adviseert voor gegevens over implantaten een bewaartermijn te hanteren van 115 jaar (gerekend vanaf de geboorte van de patiënt). Dit om te garanderen dat bij problemen met… Lees meer »

SIN-NL: NEE tegen! Advies: Laat zorgverlener zelf uitdokteren hoe gezondheidszorg beter kan

Commentaar SIN-NL De zelfregulatie van de medische sector faalt al jaren, ten koste van de kwaliteit van zorg en van patientveiligheid. Dit zei jurist Legemaate in 2006, toen namens de KNMG, thans al jaren hoogleraar. Cijfers mbt de uitkomsten van zorg zijn nauwelijks beschikbaar. Gezondheidszorg is een soort Russische roulette. De politiek beschermt middels dit… Lees meer »