Nieuws

NZA doet aangifte tegen zorgaanbieder wijkzorg Zorg voor Elk, Utrecht

NZa doet aangifte tegen aanbieder wijkzorg De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat aangifte bij de politie doen tegen een Utrechtse aanbieder van wijkverpleging. “De zorgaanbieder gaat niet in op meerdere verzoeken tot medewerking aan een onderzoek naar zijn administratie en declaraties bij zorgverzekeraars”, aldus de autoriteit. De aanbieder kwam volgens de NZa niet opdagen op afspraken… Lees meer »

OVV: ‘Veiligheid patiënt met EPA en omgeving schiet tekort’

OVV: ‘Veiligheid patiënt en omgeving schiet tekort’ De veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening (=EPA) en die van hun omgeving is onvoldoende geborgd in het huidige zorgsysteem, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport. “Zorgverleners hebben onvoldoende zicht op de veiligheidsrisico’s van de patiënt en zijn omgeving”, aldus de raad. Dat… Lees meer »

Maasstad Ziekenhuis stopt uit voorzorg onderzoek met dotterballon

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is uit voorzorg gestopt met een onderzoek naar een bepaalde (dotter)behandeling voor vernauwingen en afsluitingen in de slagader in het bovenbeen. De kans op overlijden is met de behandeling mogelijk groter. Het gaat om een onderzoek waarbij het effect van een behandeling met ballonnen en stents met daarop een medicijn… Lees meer »

Meldplicht arts bij incident met medisch hulpmiddel

Zorgverleners moeten melding maken van incidenten met medische hulpmiddelen. Dat legt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vast in nieuwe wetgeving rond medische hulpmiddelen. De oude Wet op de medische hulpmiddelen wordt momenteel aangepast om te voldoen aan nieuwe, Europese verordeningen die meer eisen stellen aan de veiligheid en kwaliteit van medische hulpmiddelen. De nieuwe Wet… Lees meer »

‘UWV-personeel maakt te veel fouten bij beoordelen van zieken’

Het UWV-personeel maakt te veel fouten bij het beoordelen van wat voor werk mensen met een ziekte of beperking nog kunnen doen, meldt Trouw maandag op basis van interne rapporten van het UWV. Trouw baseert zich op stukken die de krant in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In… Lees meer »

Sjoerd Repping, de man die alle bewezen onzinzorg (zinloze zorg) uit de ziekenhuizen moet schrappen

Sjoerd Repping, jarenlang hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het AMC, is sinds februari namens alle partijen uit de medisch specialistische zorg ‘kwartiermaker Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’ bij het Zorginstituut. Hij ziet het als zijn missie om een einde te maken aan de ‘onzinzorg’ in de ziekenhuizen. Sjoerd Repping is door zorgverzekeraars, ziekenhuizen, patiënten en het ministerie van… Lees meer »

Jacobine Geel leidt uitvoering chroom-6 regeling Tilburg

TILBURG – Jacobine Geel wordt voorzitter van de onafhankelijke commissie die toeziet op de uitvoering van de chroom-6 regeling in Tilburg. Dat bleek maandagavond in een bespreking met raadsleden. Jacobine Geel is theologe, televisiepresentatrice en columniste, en tevens bestuursvoorzitter van GGZ Nederland. De commissie die ze in Tilburg gaat leiden moet erop toezien dat de… Lees meer »

‘Slechte anorexiazorg leidt tot levensbedreigende situaties’

Als de anorexiazorg in Nederland niet verbetert, ontstaan er volgens deskundigen meer levensbedreigende situaties. Dit stellen zij naar aanleiding van het verhaal van Anne (13) die voor de tweede keer wegens ondervoeding in het ziekenhuis ligt, omdat ze al maanden op de wachtlijst staat voor behandeling van anorexia. “Mensen met beginnende anorexia krijgen vaak te… Lees meer »

Arts Karbaat verwekte heimelijk 49 donorkinderen

Karbaat verwekte heimelijk 49 donorkinderen De inmiddels overleden Jan Karbaat heeft als vruchtbaarheidsarts 49 kinderen heimelijk met zijn eigen sperma verwekt. De donorkinderen hebben dat te horen gekregen na afronding van het DNA-onderzoek, zo maakte Defence for Children vrijdag bekend. De vermoedelijke donorkinderen hadden onlangs via de rechtbank in Rotterdam voor elkaar gekregen dat ze… Lees meer »

‘Verbied commerciële handel in medische data’

Nu techgiganten als Google, Apple en Amazon zich met apps en health toepassingen vol op de medische zorg storten, neemt de druk op Nederlanders toe om hun medische data af te geven. Het kabinet onderzoekt of een wettelijk patiëntgeheim tegenwicht kan bieden. Vijf vragen. 1) Wat is het probleem? Medische gegevens vallen toch onder het… Lees meer »

Wet Patientgeheim: ‘Patiënten moeten echt de baas worden over de eigen medische gegevens’

WET VOOR PATIËNTGEHEIM Patiënten moeten de baas worden over hun eigen medische gegevens, vinden artsen-, patiëntenorganisaties en politici. Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt de mogelijkheden van een in de wet vastgelegd ‘patiëntgeheim’. Nu steeds meer medische informatie van Nederlanders via allerlei zorgsystemen en health-apps wordt opgeslagen en techreuzen als Google en Apple hun blik ook… Lees meer »

Artsen willen af van willekeur in tuchtrecht

Commentaar SIN-NL Pech als je voor de tuchtrechter moet komen? Mensen moeten verantwoording afleggen over hun handelen. Artsen zijn gewone mensen, met een universitaire opleiding en moeten dus gewoon verantwoording afleggen over hun handelen, zo simpel is het. In het tuchtrecht keurt de slager zijn eigen vlees. Het tuchtrecht disfunctioneert omdat het in minder dan… Lees meer »

Review: Book by Adrienne Cullen Deny, dismiss, dehumanise; what happened when I went to hospital

“A unique report by a terminally ill patient from the front line of a deeply dysfunctional hospital system. Every doctor, nurse, and healthcare leader must read this!” ONE woman’s shocking battle with the 21st century hospital that killed rather than cured her … her chilling report from the frontline of a medical system struggling to… Lees meer »

Mr Bart van Riel: Rechters moeten echt ophouden met jammeren in de media

De rechtspraak wordt nauwelijks democratisch gecontroleerd. Rechters hebben veel ruimte. Klagen is daarom niet aan de orde, meent jurist Bart van Riel. Klagende rechters in de media, het is bijna een vertrouwd beeld geworden. Continu verschijnen ze op tv om hun zorgen uit te spreken over de ‘barre omstandigheden’ waarin ze moeten werken. Ze vinden… Lees meer »