Nieuws

Onderzoek: Anorexia is niet alleen mentale, maar ook lichamelijke ziekte

De eetstoornis anorexia nervosa vindt haar oorsprong niet alleen in de geest, maar ook in het lichaam, concludeert een internationaal onderzoek. Dat kantelt het heersende beeld van de ziekte en biedt mogelijk nieuwe aanknopingspunten voor behandeling. Voor de studie, die is gepubliceerd in Nature Genetics, werd het volledige DNA van 16.992 mensen met anorexia en… Lees meer »

IGJ geeft twee zorgorganisaties aanwijzing: Zuster Norma Het Witte Huis en Zuster Norma Johan de Witt in Dordrecht

ACTUEEL IGJ geeft twee zorgorganisaties aanwijzing De IGJ heeft Zuster Norma Het Witte Huis en Zuster Norma Johan de Witt in Dordrecht, twee organisaties voor kleinschalige ouderenzorg, een aanwijzing gegeven. Ook zorgboerderij Bij de Keien in Puth kreeg een aanwijzing. De inspectie ziet risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg bij de twee… Lees meer »

Duitse natuurgenezer Klaus Ross veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk

De rechtbank in het Duitse Krefeld heeft natuurgenezer Klaus Ross (62) maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. Ross wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders. Het OM verdacht hem van drie keer dood door schuld, zware mishandeling en het overtreden van de geneesmiddelenwet en had drie… Lees meer »

Hoger beroep: boete voor kinderarts Martha McGregor-Schuurman verantwoordelijk voor dood jongen 10jr

Toevoeging SIN-NL Dit betreft kinderarts Martha McGregor-Schuurman. Zij liet na om een CT-scan te maken bij een jongen van 10 jaar met zeer, zeer ernstige hoofdpijn. Zij bleef bij haar foute diagnose migraine. Zij weigerde onderzoek. naar een mogelijk andere oorzaak, ze overlegde niet voldoende binnen het behandelteam of met collega’s en verwierf niet voldoende… Lees meer »

Toezichthouders Laurentiusziekenhuis Roermond stappen op

De raad van toezicht van het Laurentiusziekenhuis in Roermond stapt op vanwege een conflict met de Raad van Bestuur en de ondernemingsraad. Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd IGJ zegt dat er geen acute risico’s zijn voor… Lees meer »

Voormalig burgemeester Bernt Schneiders nieuwe voorzitter raad van toezicht Spaarne Gasthuis

Voormalig burgemeester nieuwe voorzitter raad van toezicht Spaarne Gasthuis Oud-burgemeester Bernt Schneiders is per 1 juli de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van het Spaarne Gasthuis. Hij volgt hiermee voormalig voorzitter Maarten le Clerq op, wiens termijn tot een eind is gekomen. Als voormalig burgemeester van Haarlem en Bloemendaal en voormalig voorzitter van… Lees meer »

Wegens ontucht veroordeelde Leidse huisarts overleden in cel

Een huisarts uit Leiden die eerder dit jaar werd veroordeeld tot celstraf wegens ontucht, is afgelopen vrijdag overleden in de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dinsdag berichtgeving hierover door het Leidsch Dagblad. De krant zegt op basis van anonieme bronnen dat de man, Maarten B., een… Lees meer »

Eindelijk erkenning voor de ouders van doodgeboren Anouschka uit Wierden

Eindelijk erkenning voor de ouders van doodgeboren Anouschka uit Wierden ALMELO / WIERDEN – De cirkel is bijna rond voor Wim en Hermien Frontroth uit Wierden. De naam van hun dochter Anouschka mag eindelijk hardop worden uitgesproken. Ze verloren haar bij haar geboorte. Met de officiële naamsvermelding van hun bij de geboorte overleden dochter Anouschka… Lees meer »

Neuroloog AMC Pim van Gool stopt als voorzitter Gezondheidsraad

Pim van Gool stopt als voorzitter Gezondheidsraad Pim van Gool gaat stoppen als voorzitter van de Gezondheidsraad. Hij heeft zijn vertrek tijdens een bijeenkomst van de presidiumcommissie aangekondigd, zodat er een benoemingsadviescommissie kan worden aangesteld. Het is nog niet duidelijk wanneer Van Gool precies zal stoppen. Pim van Gool (1957) is sinds 2012 voorzitter van… Lees meer »

Ouderen in Tuindorp-Oost Utrecht, de dupe van fouten door Careyn en IGJ

Ouderen de dupe van fouten door Careyn en IGJ Zowel zorgaanbieder Careyn als de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben fouten gemaakt omtrent de Utrechtse verzorgingsflat Tuindorp-Oost. Dat concludeert Jan Klein, hoogleraar veiligheid en zorg, op basis van het inspectieverslag van de IGJ waar tv-programma Zembla de hand op heeft weten te leggen. Zembla… Lees meer »

‘Artsen en apotheken overtreden wet om medicijntekorten op te vangen’

Vanwege medicijntekorten geven artsen en apothekers mensen soms geneesmiddelen mee die over datum zijn, of medicatie die terug is gebracht en eigenlijk moet worden vernietigd. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van een rondgang. Verschillende artsen en apothekers, van wie de meesten anoniem willen blijven uit angst voor boetes en andere consequenties, stellen in… Lees meer »

Waarschuwing: defibrillators Telefunken en HeartReset zonder keurmerk

Waarschuwing: defibrillators zonder keurmerk De gezondheidsinspectie IGJ roept op om twee typen defibrillators zo snel mogelijk te vervangen. De reanimatieapparaten hebben geen geldig CE-certificaat, waardoor de kwaliteit en de werkzaamheid niet zijn gecontroleerd. Het gaat om AED’s van de merken Telefunken en HeartReset, geproduceerd vanaf 18 juli 2016. Daarvan zijn er, voor zover bekend, 99… Lees meer »

UMCG kiest Ate van der Zee als nieuwe bestuursvoorzitter uit eigen midden

UMCG kiest nieuwe bestuursvoorzitter uit eigen midden Ate van der Zee wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het UMCG. De huidige vicevoorzitter volgt per 1 november 2019 Jos Aartsen op. Aartsen maakte in februari bekend te zullen stoppen als bestuursvoorzitter, een rol die hij sinds 2012 vervulde nadat hij al vanaf… Lees meer »

KRO-NCRV en FTM winnen kort geding van thuiszorgorganisatie Naborgh BV

KRO-NCRV en FTM winnen kortgeding van thuiszorgorganisatie Nieuws Reporter Radio, Pointer (beiden KRO-NCRV) en Follow The Money (FTM) hebben de rechtszaak die thuiszorgorganisatie Naborgh BV tegen ze had aangespannen gewonnen. Naborgh wilde voorkomen dat de journalistieke media zouden publiceren over mogelijke zorgfraude en eiste tevens een dwangsom als Reporter Radio, Pointer of FTM toch tot… Lees meer »

Vervalste verpakkingen kankermedicijn Avastin ontdekt

Vervalste verpakkingen kankermedicijn ontdekt Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin aangetroffen en dit gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De geneesmiddelen zijn onderschept nog voordat ze bij de apotheek in de schappen terechtkwamen. Ze zijn niet toegediend aan patiënten. De IGJ is nagegaan of ook andere groothandels… Lees meer »