Nieuws

Corona. Kuipers: Totale IC-bezetting is laag

Er liggen nog 158 coronapatiënten op de intensive care. Dat is een ic-patiënt minder dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Daarnaast liggen er 488 niet-coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg van de ziekenhuizen, 14 minder dan zondag. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is de totale bezetting… Lees meer »

‘Bijna elk ziekenhuis gaf malariamiddel tegen corona’

Een groot deel van de Nederlandse coronapatiënten is behandeld met de omstreden malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine, maar niemand is aan bijwerkingen overleden. Dat zegt Mark de Boer, internist-infectioloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum, tegen het AD. Als voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) adviseerde hij begin maart ziekenhuizen beide middelen bij de behandeling… Lees meer »

Verruiming inzage medisch dossier bij verdenking covid (coronavirus)

Op de huisartsenpost en de afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen is het tijdelijk mogelijk om de meest recente gegevens te raadplegen van patiënten met een verdenking van een covid-19 besmetting. Het gaat hierbij om uitwisseling van gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Ongeveer acht miljoen Nederlanders hebben hun huisarts toestemming gegeven om via het LSP… Lees meer »

Maasstad Ziekenhuis boekt plus van 9,5 miljoen euro

Het Maasstad Ziekenhuis heeft 2019 afgesloten met een positief financieel resultaat van 9,5 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Peter Langenbach is tevreden met het resultaat, maar maakt zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de lopende begroting. “De winst viel met 9,5 miljoen euro ruim hoger uit dan begroot door scherp te sturen op hoge… Lees meer »

Urgente oncologische zorg niet gestopt tijdens corona uitbraak

Toch heeft de corona uitbraak geleid tot 65 duizend minder verwijzingen voor oncologische zorgvragen. Dit is 14 procent van het aantal verwijzingen in een jaar. De verwijzingen en behandelingen voor mensen met kanker zijn tijdens de corona-pandemie minder hard terug gelopen dan voor andere diagnoses. In ziekenhuizen is het aantal oncologiepatiënten na de uitbraak met… Lees meer »

2800 coronapatiënten besluiten niet naar ziekenhuis te gaan, zie FMS Leidraad triage thuisbehandeling

Zeker 2800 mensen die positief zijn getest voor corona of waarvan huisartsen het sterke vermoeden hadden dat ze besmet waren met het covid-19-virus, zijn niet doorverwezen naar een ziekenhuis. Meer dan de helft van de coronapatiënten wilde dat zelf niet – in 45 procent van de gevallen besloot hun huisarts dat. Reële optie Dat blijkt… Lees meer »

Friese huisarts Esther Doeglas vroeg thuiszorgmedewerkers om coronaklachten te verzinnen,

Friese huisarts vroeg om coronaklachten te verzinnen Huisarts Esther Doeglas uit Menaam vroeg thuiszorgmedewerkers coronaklachten te verzinnen omdat ze anders niet zouden worden getest. Doeglas doet haar uitspraken in de Leeuwarder Courant. Volgens Doeglas is de Friese GGD nog steeds terughoudend met testen. “GGD Fryslân test alleen zorgmedewerkers en kwetsbare ouderen met klachten. De GGD… Lees meer »

Santiz ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, de Achterhoek onder verscherpt toezicht

Santiz ziekenhuizen in de Achterhoek onder verscherpt toezicht De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Santiz, met ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie heeft vooral zorgen over de aanhoudende bestuurscrisis die op lange termijn een risico voor de kwaliteit van de zorg is. Volgens de IGJ leveren… Lees meer »

Corona-uitbraak op verpleegafdeling St Jansdal

In het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is sprake van een corona-uitbraak op een verpleegafdeling. “Er is een stijging geconstateerd op een verpleegafdeling waar niet-Covidpatiënten liggen. Plotseling testte een aantal patiënten die er al een tijdje lagen positief”, zegt zorgmanager Frits van der Velde in het NPO Radio 1 Journaal. Het gaat om vier van… Lees meer »

NZa doet aangifte tegen thuiszorgorganisatie van Shanna Naborgh om afwijkende declaraties

NZa doet aangifte tegen Naborgh om afwijkende declaraties De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert dat thuiszorgorganisatie Naborgh strafbare feiten heeft gepleegd in haar declaraties. Daarom doet de toezichthouder aangifte en draagt ze de gevonden informatie over aan het Openbaar Ministerie. Dat maakt de NZa dinsdagochtend bekend. “Uit een analyse van de declaratiedata van Naborgh bleek dat… Lees meer »

‘Te weinig aandacht voor ouderen tijdens coronacrisis’: Nijmeegse hoogleraar uit forse kritiek op aanpak

Bij de coronacrisis is veel te weinig aandacht geweest voor ouderen. Daardoor is te laat herkend dat ze de symptomen van corona hadden en is er te weinig gekeken naar hóe de mensen zijn gestorven. Dat zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar ouderengeneeskunde van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft stevige kritiek op de aanpak… Lees meer »

Waarom het aantal coronadoden in België zo groot is: verschil in registratie

Waarom het aantal coronadoden in België zo groot is Wie denkt aan zwaar getroffen landen door het coronavirus, denkt niet meteen aan België. Toch blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University dat België wereldwijd relatief het grootste aantal sterfgevallen registreert: per miljoen inwoners zijn er 804 coronadoden. Daarmee overstijgt België landen als de Verenigde Staten… Lees meer »

Ex-patiënte woest op ‘arrogante’ Jaap van Dissel

De deskundigheid van RIVM-boegbeeld Jaap van Dissel wordt niet door iedereen onderschreven. Lees in Story het relaas van een patiënte, die stelt dat ze volgens Van Dissel niets mankeerde, maar met een ontstoken hartzakje en longvlies uiteindelijk zeven maanden in het ziekenhuis moest verblijven… Zoals Story recentelijk meldde plaatsen sommigen vraag-tekens bij de deskundigheid van… Lees meer »

Bloedverdunners om gevolgen corona risicogroepen te bestrijden

Mensen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus, toch al meer kans hebben op trombose en ook nog bedlegerig zijn, kunnen nu ook door hun huisarts worden behandeld met bloedverdunners ter voorkoming van stolsels. Dat staat in een richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), die woensdag is gepubliceerd. Bij coronapatiënten wordt vaak trombose geconstateerd. Het kan… Lees meer »

Vanaf juni 2020 geen afspraak met huisarts nodig voor testen op coronavirus

Vanaf juni, en het streven is 1 juni, kan iedereen met klachten getest worden op het coronavirus en daarvoor is geen afspraak met de huisarts nodig. Dat zegt Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dinsdagavond. Mensen met klachten kunnen direct de GGD bellen. Daarvoor komt een landelijk telefoonnummer beschikbaar. Binnen een dag… Lees meer »