Nieuws

IGJ legt weigerachtige curator IJsselmeerziekenhuis dwangsom op

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) legt de curatoren van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen een dwangsom op. De inspectie wil de curator zo dwingen inzage te geven in stukken om te beoordelen of er rond het faillissement sprake is geweest van belangenverstrengeling dan wel schending van de governance-code. De IGJ heeft de curator al in… Lees meer »

Forse boete IGJ voor Utrechtse thuiszorgorganisatie Pretoria Zorg

Forse boete IGJ voor thuiszorgorganisatie Pretoria Zorg De Utrechtse thuiszorgorganisatie Pretoria Zorg en vier daaraan verbonden organisaties moeten elk 20.000 euro betalen aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De inspectie had de zorgorganisaties dwangsommen in het vooruitzicht gesteld als ze hun cliënten niet op 3 juli zorgvuldig zouden hebben overgedragen aan andere zorgaanbieders. Dossiers niet… Lees meer »

Medirisk: Medische claims stijgen naar recordhoogte

Medische claims stijgen naar recordhoogte Het aantal medische claims neemt toe en de hoogte ervan is vorig jaar sterk gestegen. Verzekeraar MediRisk meldt dat het gemiddelde claimbedrag het afgelopen jaar toenam met 20 procent: van 46.000 euro tot een recordbedrag van 55.000 euro. Exclusief de afgewezen claims is de uitkering gemiddeld 80.000 euro. Centramed, de… Lees meer »

Ex-topvrouw MC Slotervaart Aysel Erbudak ‘ging listig te werk bij fraude’, OM eist 2 jaar

Ex-topvrouw MC Slotervaart ‘ging listig te werk bij fraude’, OM eist 2 jaar Ex-topvrouw Aysel Erbudak van het Amsterdamse ziekenhuis MC Slotervaart heeft woensdag te horen gekregen dat het Openbaar Ministerie (OM) twee jaar cel tegen haar eist. Ze wordt vervolgd voor het verduisteren van 1,2 miljoen euro en het vervalsen van facturen, waarbij ze… Lees meer »

Arts ontslagen van alle rechtsvervolging voor voltrekken van euthanasie bij diep demente vrouw

Commentaar SIN-NL Deze uitspraak van de rechter, zie www.rechtspraak.nl, roept vragen op. Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg oordeelde nb zelf 19 maart 2019 dat deze arts niet aan alle zorgvuldigheidseisen had voldaan en legde een waarschuwing op, zie onderaan! Hoe kwam deze rechter tot de criteria : eigen beoordeling, het lezen van het medisch… Lees meer »

Rechter vonnist over euthanasie bij dementie

Verpleeghuisarts Catharina A. (68) hoort woensdag het oordeel van de rechtbank in Den Haag over de euthanasie op een zwaar dementerende patiënte. Deze 74-jarige vrouw had weliswaar vooraf een wilsverklaring opgesteld, maar de arts besprak die wens niet opnieuw vlak voordat ze euthanasie toepaste. Dat gebeurde in april 2016. Het Openbaar Ministerie gaat juridisch gezien… Lees meer »

Ouders overleden baby Luna starten petitie: ‘Zo is haar dood niet 100 procent zinloos geweest’

Lees vanaf 13 sept. 2019 19.00 uur: www.lunasstem.nl VUGHT – Zelf heeft ze haar stem nooit kunnen laten horen. Daarom doen de ouders van de overleden baby Luna uit Vught dat nu voor haar. Het meisje overleed tien dagen na haar geboorte. Volgens haar ouders door medische fouten. Met het verzamelen van 250.000 handtekeningen willen… Lees meer »

HagaZiekenhuis opnieuw in de fout met patiëntgegevens

Het HagaZiekenhuis ziet zich opnieuw geconfronteerd met een privacy-affaire, waarbij personeel slordig met gevoelige informatie is omgesprongen. In een winkelwagentje van een supermarkt in Rijswijk is een dienstoverdracht van een verpleegafdeling van het HagaZiekenhuis gevonden mer daarop de patiëntgegevens van 19 personen. De papieren dienstoverdrachten zijn gebruikt als boodschappenlijstje, zo meldt Omroep West, maar ze… Lees meer »

Ruime meerderheid van Q-koortspatiënten ontevreden over zorg

In 2017 leverde nationale ombudsman Reinier van Zutphen een rapport op over de Q-koorts-kwestie Rapport Q-koorts def Ombudsman R. van Zupthen 2017030 SCHIJNDEL – Driekwart van de Q-koortspatiënten is ontevreden over de zorg. De patiënten vinden bijvoorbeeld dat er te weinig kennis over Q-koorts is, dat er geen begrip is en dat de zorg te… Lees meer »

Ouders overleden baby Luna na vijf jaar tegenover ‘falende’ artsen: ‘Nog kapot van verdriet’

DEN BOSCH – Chris en Marloes stonden vrijdag lijnrecht tegenover acht artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De ouders uit Vught verwijten hen dat hun dochtertje Luna kort na haar geboorte in 2014 is gestorven, doordat zij hun werk niet goed hebben gedaan. Vrijdag boog het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg zich erover in het gebouw… Lees meer »

‘Opnamestop dreigt in Deventer Ziekenhuis’

In het Deventer Ziekenhuis volgt mogelijk een opnamestop. Dat meldt de Stentor. De druk op de werkvloer zou niet houdbaar zijn. Reden hiervoor is een toenemende stroom aan patiënten, het feit dat zij langer blijven liggen en dat er relatief veel patiënten zijn die intensieve zorg nodig hebben, meldt de regionale krant. De Stentor baseert… Lees meer »

600.000 kinderen nooit naar tandarts: Zorgverzekeraars ‘ontlopen zorgplicht’, stelt tandartsassociatie

Zorgverzekeraars ‘ontlopen zorgplicht’, stelt tandartsassociatie Het wordt tijd dat zorgverzekeraars hun klanten wijzen op de vergoeding voor een tandartsbezoek van kinderen. Dat stelt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) in een brandbrief aan minister Bruins (Medische Zorg). Daarin staat ook dat zo’n 600.000 kinderen nooit naar de tandarts gaan. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der… Lees meer »

‘Zorgaccountant moet wegblijven van dubieuze constructies’

Accountants moeten zich –ook als ze als adviseur optreden- verre houden van “dubieuze constructies” in de zorgsector. “Accountants dienen het publiek belang en de samenleving mag verwachten dat ze wegblijven van hetgeen daarmee in strijd is”, aldus directeur Barry Wammes van beroepsvereniging NBA. Aanleiding voor de opmerkingen van Wammes zijn recente Kamervragen over de rol… Lees meer »

Levenseindekliniek vanaf nu Expertisecentrum Euthanasie krijgt 15 procent meer euthanasieverzoeken 

Expertisecentrum Euthanasie krijgt 15 procent meer euthanasieverzoeken  Het aantal euthanasieverzoeken bij Expertisecentrum Euthanasie, dat tot woensdag de Levenseindekliniek heette, is met 15 procent toegenomen ten opzichte van 2018. Volgens het centrum is dit opmerkelijk, omdat in de afgelopen jaren een stabilisatie in het aantal aanvragen te zien was. Het aantal euthanasieverzoeken nam tussen 2012 en… Lees meer »