MST meldt gemiste diagnose van opgegeven Hengeloër nu wel bij inspectie
ENSCHEDE – Het MST in Enschede meldt een gemiste diagnose door een kaak- en mondchirurg in 2016 alsnog bij de inspectie als mogelijke ‘calamiteit’. De medische misser kost een 59-jarige Hengeloër mogelijk het leven.
Ook heeft zich een gezin bij deze krant gemeld, dat al geruime tijd twijfelt of de behandeling van de moeder wel goed is gegaan. De vrouw overleed in januari. De gezinsleden gaan nadere uitleg vragen van het ziekenhuis. De vrouw leed net als de 59-jarige Hengeloër aan speekselklierkanker en is door dezelfde arts geholpen.
Schadevergoeding
In de zaak van de Hengeloër heeft de verzekering van het MST aansprakelijkheid erkend voor de fout van de arts. De verzekeraar keerde recent ook 50.000 euro schadevergoeding uit. De tumor onder zijn tong werd in 2016 niet opgemerkt en pas in 2018 vastgesteld. De man heeft nog maar kort te leven. Ondanks dat werd de kwestie destijds niet als een calamiteit – een niet-beoogde en onverwachte gebeurtenis waarbij de patiëntveiligheid in het geding komt – gezien.
Na een verhaal met het slachtoffer in deze krant laat het MST de kwestie alsnog beoordelen door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ). Het is niet met zekerheid te zeggen of hij met het stellen van de juiste diagnose in 2016 wel had kunnen overleven. Maar er is voor hem wel kostbare tijd verloren gegaan.
Geen veilige samenwerking
Vorige maand onthulde deze krant dat er de afgelopen twee jaar grote spanningen waren tussen de specialisten van de maatschap Kaakchirurgie Oost-Nederland die zowel in het MST als in het ZGT, met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo actief is. Meerdere artsen wilden niet meer met elkaar werken. Volgens een onderzoek van de medische staf van het MST – waarvan deze krant de resultaten in handen kreeg – was er geen sprake meer van een ‘veilige onderlinge samenwerking’. Het MST-bestuur heeft orde op zaken gesteld met een nieuwe interim-manager.
Cowboy
In de onderzoeksresultaten wordt met name gewezen naar de arts, die ook de diagnose miste. Collega’s omschrijven hem als een solistische ‘cowboy’. Op sommige terreinen wordt zijn deskundigheid in twijfel getrokken. Volgens het ziekenhuis is echter de patiëntveiligheid niet in het geding is geweest.
Eén van de specialisten trekt dat echter in twijfel, zo blijkt uit interne documenten waarover deze krant beschikt. Deze arts vindt het werk voor de inspectie, maar vond geen gehoor.
Slachtoffer wijst gesprek af
Naar aanleiding van de publicatie over de verstoorde verhoudingen in de maatschap, meldde zich de 59-jarige man uit Hengelo. Hij vroeg zich af of hij de dupe is geworden van de onderlinge problemen, zei hij in een interview.
Hij is inmiddels op de hoogte dat zijn zaak alsnog wordt gemeld bij de inspectie. Het ziekenhuis heeft hem ook uitgenodigd voor een gesprek met de twee meest betrokken specialisten. Hij ziet daar vanaf.
„Wat schiet ik er nog mee op? Niets. Dan zit ik daar tussen twee ruziënde dokters. Leuk en aardig, maar het is mosterd na de maaltijd.” Hij juicht het toe dat er nu toch een melding gaat naar de inspectie voor de gezondheidszorg. „Wellicht wordt er lering uitgetrokken. Dat is dan winst. Ik hoop nog mee te maken wat eruit komt.”
Zaak was zorgvuldig bekeken
De gemiste diagnose heeft volgens een woordvoerder van het MST in elk geval niets te maken met de onderlinge trammelant tussen de kaakchirurgen. Daarvan was destijds nog geen sprake, zegt hij. Dat de kwestie nu alsnog bij de IGZ wordt gemeld bestempelt hij als ‘voortschrijdend inzicht’. „Er is destijds ook zorgvuldig naar gekeken. Maar naar aanleiding van de commotie nu lijkt het ons beter om de inspectie dit te laten beoordelen.”
Of een en ander gepaard moet gaan met nader onderzoek is aan de IGZ. Is dat geval dan moet het ziekenhuis vermoedelijk eerst zelf de kwestie – al dan niet met externe deskundigen – onderzoeken. Is de IGZ daarover niet tevreden dan kan het alsnog zelf actie ondernemen.
De leiding van het MST heeft bij de kaakchirurgen orde op zaken gesteld. Bovendien werkt de betrokken arts hier niet meer. Hij is – tijdelijk – arbeidsongeschikt na een ongeval. Met hem is afgesproken dat hij niet meer terugkeert. Een en ander kan reden zijn voor de inspectie om de zaak verder te laten rusten.
Volgens de wet moeten calamiteiten – of het vermoeden daarvan – ‘onverwijld’ gemeld worden bij de IGZ. Bij een calamiteit is de patiëntveiligheid in het geding. Het wordt als volgt omschreven: ‘een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot de dood van of een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt heeft geleid.’
De maatschap van kaakchirurgen wil zelf niet op de kwestie reageren. Ze laat dit over aan MST.