Moeder Rogier Mooij (21) vertelt over medische fout en zwijgcontract

Moeder overleden hockeyer Rogier (21) doet haar verhaal

Moeder overleden hockeyer Rogier (21) doet haar verhaal

http://static0.persgroep.net/volkskrant/image/01122180-efe6-48a9-888a-44a3eff53351?width=664&height=374

foto: Guud Dubbelman @deVolkskrant

Nu zogenoemde zwijgcontracten bij wet verboden worden, durft de moeder van Rogier Mooij haar verhaal te doen: “Ik eis dat hem recht wordt aangedaan.” 

Woensdag, 13 april 2016, 14:12 uur

“Het tekenen van een zwijgcontract vreet aan je”, zegt ze in een interview met de Volkskrant.

Financiële ondersteuning
Rogier werd eind 2014 met pijn op de borst opgenomen in het Tergooiziekenhuis in Blaricum. De eerste diagnose was een klaplong, dat bleek later toch niet het geval. De tophockeyer werd overgebracht naar een ander ziekenhuis in Hilversum, waar nog steeds niet duidelijk werd wat hem mankeerde. Dertien uur na binnenkomst overleed hij. Een klein jaar later tekende zijn moeder een zogenoemd zwijgcontract van het ziekenhuis: ze zou niet met de pers praten in ruil voor financiële ondersteuning.

Interview Argos
Vorige week liet minister Schippers van Volksgezondheid weten dit soort zwijgcontracten bij wet te gaan verbieden. Daarop besloot moeder Jeanne van Kasbergen alsnog haar verhaal te doen, aan de Volkskrant. Van Kasbergen tekende het contract niet zomaar en zat er ‘vreselijk mee in haar maag’. “Ik dacht na over wat Rogier gewild zou hebben. Hij zou hebben gezegd: ‘Mam, neem dat geld nu maar, dan zie je later wel verder.’ Mijn verhaal lag toch al bij het Openbaar Ministerie, de inspectie en Argos. Ik hoopte dat zij alsnog door zouden gaan met mijn zaak, ook als ik vanaf dat moment zou zwijgen.”

‘Geen groot bedrag’
Volgens Rogiers moeder ging het niet om een heel groot bedrag. “Met een deel van het geld heb ik de begrafenis betaald, mijn therapie, wat uitgaven voor de auto en benzine. Daarna bleef er nog wat over om iets te doen ter nagedachtenis aan Rogier, maar niet heel veel.”

Impact
In het interview vertelt Van Kasbergen ook over de bewuste dag in het ziekenhuis. Hoe ze ’s nachts uit bed werd gebeld, hoe ze haar zoon aantrof, hoe haar andere zoon verhaal ging halen en niemand volgens haar aandacht had voor haar. “Er ook was niemand die me iets vroeg. Ze waren meer bezig met de impact die dit op henzelf had.”

Symbolisch verscheuren
Het ziekenhuis reageert ook op het verhaal in de Volkskrant. Volgens een woordvoerder was de passage over het niet praten met de media op verzoek van de moeder in het contract opgenomen. Het ziekenhuis heeft aangeboden het contract symbolisch te verscheuren.

Auteur: Annemarie van Ulden – Bron: de Volkskrant – Foto: Larensche Mixed Hockey Club