Moeder Rogier bevestigt zwijgcontract met Tergooi

Moeder patiënt bevestigt zwijgcontract met Tergooi

Jeanne van Kasbergen

 “Verscheur dit zwijgcontract”. Met die oproep aan de directie van ziekenhuis Tergooi in Hilversum en Blaricum kwam SP-kamerlid en huisarts Henk van Gerven aan het eind van het televisieprogramma Pauw maandagavond. Daarin sprak moeder Jeanne van Kasbergen voor het eerst zelf openlijk over de omstreden overeenkomst met Tergooi rond de dood van haar zoon na medische blunders.

door Frans Regtien

Volgens Jeanne van Kasbergen heeft ze zichzelf monddood laten maken door met de Tergooidirectie af te spreken niet met de pers over de kwestie te praten. Ze wilde een deel van het afgesproken vergoedingsbedrag besteden aan het opzetten van een stichting die de nagedachtenis van haar kind, de hockeyer Rogier Mooij, moet eren.

Ziekenhuis Tergooi zou volgens van Kasbergen meewerken aan het opzetten van deze stichting. Maar de afspraak ging niet door, zo vertelde ze in het programma Pauw, omdat het radioprogramma Argos in het ziekenhuis opnamen rond de zaak aan het maken was.

Van Kasbergen gaf aan dat het contact met het ziekenhuis beperkt bleef tot 3 gesprekken, die gingen over een financiële regeling en waarbij ook advocaten betrokken waren. “U krijgt geld als er niet naar de rechter wordt gestapt”, zo luidde volgens haar de boodschap van Tergooi. “Het voelde verschrikkelijk, maar ik heb wel getekend want ik wilde die stichting oprichten”.

Inmiddels zijn er, zo gaf ze aan, contacten met voormalige hockeyinternational Floris-Jan Bovelander over die mogelijke stichting. Het ziekenhuis wilde, net als bij voorgaande verzoeken van de pers, niet in het programma Pauw reageren, maar gaf wel aan dat de passage over het zwijgen in de pers op verzoek van de vrouw in het contract was opgenomen.

Dat werd door Jeanne van Kasbergen in het televisieprogramma ontkend. Vlak voor het weekend werd duidelijk dat minister Schippers zwijgcontracten in de zorg wettelijk wil verbieden. Rogier Mooij overleed in 2014 nadat hij 13 uur in het Hilversumse ziekenhuis had gelegen zonder dat een arts hem had gezien en nadat er een verkeerde diagnose(klaplong)was gesteld.

UPDATE
Ziekenhuis Tergooi zegt tegen de Gooi en Eemlander bereid te zijn het omstreden contract met de moeder van de overleden Rogier Mooij  ‘symbolisch’ te verscheuren. Bestuursvoorzitter Ruurd Jan Roorda wil haar in gesprek, maar daar zou ze nog niet op zijn ingegaan.,,We hebben geen zwijggeld betaald en niemand willen afkopen”, aldus Roorda in de krant.,,We hebben alles in openheid met de familie gedaan, met de beste intenties”. Onder patienten heerst volgens het ziekenhuis onrust. Roorda: ,,We krijgen vragen. Waarom struikelt heel Nederland over Tergooi? Ik begrijp dat”. (foto NPO.nl)