Moeder baby Luna overleden door medische fout Jeroen Bosch ziekenhuis schrijft noodkreet aan koningin Máxima

Al jaren vechten de ouders voor aansprakelijkheid en erkenning van de fouten. De aansprakelijkheid is inmiddels erkend, maar hiermee is de strijd nog niet gestreden. Zo volgt er nog een rechtszaak en is het nog onduidelijk of ze een schadevergoeding ontvangen. Het verlies van hun dochter en het eindeloze juridische gesteggel heeft het stel gebroken.

Noodkreet

Marloes heeft de koningin daarom een noodkreet gestuurd, “van vrouw tot vrouw, maar vooral van moeder tot moeder”. Ze wil koningin Máxima laten weten “hoe er met nabestaanden en slachtoffers van medische fouten wordt omgegaan en hoe hard nabestaanden moeten vechten voor erkenning”.

Lees ook: Ook nabestaanden kunnen nu smartengeld krijgen

Naar de koningin is een ziekenhuis vernoemd: het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. De dochter van Marloes en Chris krijgt nog geen dag na haar geboorte epileptische aanvallen en wordt met spoed voor onderzoek naar het ziekenhuis in Veldhoven gebracht. Daar blijkt dat Luna ernstige hersenschade heeft – een diagnose die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis niet werd gesteld.

Affectieschade

De Eerste Kamer stemde dinsdag 10 april in met een wetsvoorstel over vergoeding van zogeheten affectieschade. Dit is een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden, of ernstig of blijvend letsel hebben. Het is een regeling met vaste bedragen tussen de 12.500 en 20.000 euro, te betalen door de partij die aansprakelijk is voor het ongeval. Dit voorkomt procedures over de hoogte van het bedrag en langdurige en pijnlijke discussies over het leed, zoals bij Marloes en Chris.