Medische missers: wanhoop bij patiënten over claims

Slachtoffers van ernstige medische missers worden nog altijd veelvuldig tegengewerkt door verzekeraars wanneer zij hun recht willen halen. Een toenemend aantal letselschade-advocaten en bureaus haken daardoor zelfs af en willen geen medische claims meer doen.
Dat zegt onder andere advocaat Tim Bueters, voorzitter van de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP). Hij vindt het afhaken van collega’s een teken aan de wand en kwalijk voor de positie van slachtoffers.  Hoeveel bureaus en advocaten medische claims in de ban doen kan Bueters niet zeggen. Maar ik hoor het geregeld in mijn netwerk.”

Hij zegt dit  in reactie op een serie van klachten, die deze krant de afgelopen tijd kreeg van slachtoffers van vermeende medische missers. Het afgelopen jaar kreeg deze redactie veelvuldig klachten over de afhandeling. „Ze vertragen alles tot je bijna bent doodgebloed”, zei één van die patiënten tegen deze krant.

Zes jaar strijden

Enkele voorbeelden: een Culemborgse vrouw vecht al vijf jaar voor een schadevergoeding, na een vermeende medische fout bij een bekkenoperatie in het MST in 2009. Een man uit Den Ham vecht al ruim drie jaar voor een vergoeding vanwege een te laat gestelde diagnose van sepsis in het ZGT. Aansprakelijkheid is geen probleem meer, maar over de hoogte van de schade valt maar geen akkoord te bereiken. De Den Hammer moet noodgedwongen zijn huis te koop zetten. Vorig jaar kende de rechtbank in Almelo aan een ander slachtoffer circa 60.000 euro toe, nadat advocaat Marcel Camps zes jaar had moeten strijden. Ook hij luidde toen de noodklok. „Je moet bijna standaard naar de rechter.”

Bijna alle zorginstellingen in Nederland zitten voor medische fouten bij twee grote verzekeraars: MediRiks en Centramed. Zij herkennen zich niet in de verwijten. Woordvoerder Karlijn Leemhuis van MediRisk: „Circa de helft van de claims wordt erkend. De gemiddelde afhandeltijd is circa 2,5 jaar, maar de meeste claims zijn sneller opgelost. Als het langer duurt gaat het om complexe medische zaken.” Per jaar krijgen de twee verzekeraars zo’n 1500 nieuwe claims. MediRisk handelde er vorig jaar 1.133 af, maar hield nog ruim 1800 lopende zaken over.