Lezing Adrienne Cullen: Open disclosure: UMC Utrecht geeft openheid in fatale fout

Oratie Prof C.  H. vd Vaart 

Commentaar SIN-NL
Dit is groot nieuws. Een lezing door Adrienne Cullen, die terminaal ziek is door ernstige fouten door zorgverleners van oa de afdeling gynaecologie in het  UMCUtrecht.
Het UMC Utrecht publiceert op haar website de namen van de behandelend gynaecoloog uit die periode, professor Huub van der Vaart, en hoofd van de afdeling Gynaecologie professor Arie Franx.
Wij kennen Adrienne Cullen als een zeer bijzondere, intelligente, sterke vrouw en zijn zeer benieuwd naar de lezingen die zowel door haar als door vd Vaart en Franx gegeven worden.
Niet onbelangrijk is om te realiseren dat Mw Cullen als een van de weinigen erin geslaagd is om een terecht hoog bedrag aan schadevergoeding te ontvangen, onder voorwaarde van ondertekening van een zwijgcontract. Ook slaagde zij erin om veel publiciteit te genereren in de media, oa NRC.
Haar echtgenoot is journalist van een Ierse krant.

Mogelijk bleek deze  open disclosure door het UMCU noodzakelijk gezien hun inmiddels slechte reputatie, hetgeen wellicht in de omzetcijfers van de laatste jaren naar voren is gekomen.
Uiteraard ook een compliment aan prof Huub van der Vaart en prof Arie Franx die nu deze stap zetten.
Prof. van der Vaart bepleitte in 2012 bij zijn oratie al voor meer openheid.

De grote vraag is of deze open disclosure een op zichzelf staand feit blijft.
In Nederland wachten jaarlijks duizenden nabestaanden van overleden slachtoffers van medische fouten en slachtoffers die invalide of chronisch ziek werden door medische fouten van artsen/verpleegkundigen op openheid, informatie en herstelbehandeling.
Hopelijk zullen de drie hoofdrolspelers in de lezing het onnodige leed dat bovengenoemde mensen wordt aangedaan, ook aan de orde stellen en door hun lezing, artsen ertoe aanzetten om alsnog aan hun informatie- en zorgplicht jegens de nabestaanden en slachtoffers te voldoen.
Hierbij benadrukken we ook de plicht van iedere arts om  iedere patiënt , ook al is deze het slachtoffer van een medische fout van een andere arts , volledig en correct te informeren, volledige en correcte informatie in het medisch dossier te registreren, volledige en correcte diagnostiek alsmede volledige en correcte (herstel)zorg aan te bieden.
Daarmee kan heel veel onnodig leed bespaard worden, zie oa onderstaande websites.
Overigens is de vraag hoe het UMCU omgegaan is met de nabestaanden van de overleden slachtoffers van KNO-arts Ajit Pothen, aan de orde gesteld door oa Zembla.
De kans is groot dat het UMCU ook hen een schadevergoeding heeft betaald, met de verplichting tot het ondertekenen van een zwijgcontract.
Dr Pothen werkt intussen als KNO -arts in Duitsland, zonder enige vervolging, noch door de strafrechter, noch door de tuchtrechter. Tellen mensenlevens in de medische sector?Open disclosure: UMC Utrecht geeft openheid in fatale fout

Op vrijdag 13 april  2018 vindt bij het UMC Utrecht de eerste jaarlijkse lezing over ‘Open disclosure after serious harm’ plaats. Dit is de eerste keer dat een patiënt en de artsen verantwoordelijk voor haar behandeling in de nasleep van een ernstige medische fout de handen ineenslaan, zodat hun verhaal een les kan zijn in hoe (niet) moet worden gehandeld als er iets fout gaat.

Adrienne Cullen
Deze eerste lezing gaat over patiënt Adrienne Cullen. In 2011 kwamen de resultaten van een weefselonderzoek waaruit bleek dat Adrienne Cullen baarmoederhalskanker had niet bij haar arts in het UMC Utrecht terecht. Twee jaar later kwam de fout aan het licht, maar toen had de kanker zich al uitgezaaid, met fatale gevolgen voor de patiënt. Adrienne Cullen is nu terminaal ziek.

Waarom deze lezing?
Deze lezing is georganiseerd om te kijken wat er destijds is gebeurd en wat er zich in de nasleep van dit trieste voorval heeft afgespeeld. Bestuursvoorzitter UMC Utrecht Margriet Schneider gaf in november 2015 toe dat “Mevrouw Cullen geen enkele steun heeft gekregen van het ziekenhuis. Onze eerste prioriteit is de zorg en ondersteuning van onze patiënten, vooral als er onverwachts iets fout gaat. Het verhaal van mevrouw Cullen laat zien dat we hierin gefaald hebben.”

Inhoud lezing
Deze eerste Open disclosure lezing wordt door Adrienne Cullen zelf gegeven, samen met haar behandelend gynaecoloog uit die periode, professor Huub van der Vaart, en hoofd van de afdeling Gynaecologie professor Arie Franx. Samen kijken de drie terug op wat er mis ging en wat er zich sindsdien heeft afgespeeld. Ze beschrijven de gevolgen die het heeft gehad op hun privéleven en hun werk en vertellen waarom ze vastbesloten zijn om de manier waarop ernstige fouten door ziekenhuizen worden afgehandeld aan de kaak te stellen.

Iedereen welkom
Dit is een open bijeenkomst en iedereen is welkom. De lezing vindt plaats op vrijdag 13 april, van 13:00 tot 15:00 uur in het Auditorium in het Q-Gebouw van UMC Utrecht. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar aanmelding@umcutrecht.nl en vermeld daarbij met hoeveel personen je komt.
Omdat de moedertaal van Adrienne Cullen Engels is, wordt de lezing in het Engels gehouden.


‘Excuses na medische fout doen kankerpatiënte goed’

bron: ad.nl 20-11-2015

Update Dat het ziekenhuis UMC Utrecht openlijk toegeeft dat het heeft gefaald en excuses aanbiedt, heeft Adrienne Cullen (55) goed gedaan. Ze is terminaal ziek, omdat het ziekenhuis haar baarmoederhalskanker over het hoofd zag. ,,Uit de verklaring van vrijdagochtend blijkt heel veel menselijkheid. Daar is mijn cliënte door geraakt”, zei haar advocaat August Van vrijdag.

Cullen heeft de hoogste letselschadevergoeding in de Nederlandse geschiedenis gekregen. Het UMC Utrecht heeft in totaal 545.000 euro overgemaakt. Daarvan is ongeveer 350.000 euro bedoeld voor haar immateriële schade. Haar echtgenoot kreeg 192.000, omdat haar inkomen wegvalt als ze overlijdt.

Medische nalatigheid
Adrienne Cullen (55) ging in 2011 naar het UMC, omdat ze vocht verloor. Toen ze voor een routine-ingreep onder narcose ging, haalde haar arts wat weefsel uit de baarmoederhals. Dat liet hij haar echter niet weten. Het weefsel bleek kwaadaardig, maar de arts zag die uitslag over het hoofd. Omdat de vrouw van niets wist, kon ze niet vragen waar de uitslag bleef.

Pas twee jaar later kwam de uitslag bij toeval boven water. Ze werd alsnog behandeld, maar een paar maanden geleden bleek dat de tumor was uitgezaaid en dat ze nog maar kort te leven heeft. ,,Ik ga niet dood aan kanker, ik sterf aan medische nalatigheid”, zegt Cullen vrijdag in een interview met het NRC. Ze is ook boos dat het ziekenhuis zo weinig van zich heeft laten horen.

Het UMC Utrecht noemt de misser en het lange wachten op erkenning ‘verschrikkelijk’ en ‘onverdedigbaar’.

Onafhankelijke commissie
Het UMC Utrecht is al een tijd negatief in het nieuws. Er komt een onafhankelijke, externe commissie die mogelijke misstanden in het ziekenhuis gaat onderzoeken. Dit is naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO). Daarnaast doet de IGZ ook een onafhankelijk onderzoek naar onder meer de kwaliteit van het bestuur, de zorg en de patiëntveiligheid. De IGZ neemt de misser bij Cullen mee in de onderzoeken.

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, zei in een reactie: ,,Het is verschrikkelijk treurig. Iedereen die zich een beetje kan inleven in de situatie van die mevrouw kan niet anders dan ongelofelijk met haar meeleven. Als dat je overkomt, is dat echt onvoorstelbaar.” Ze wilde niets zeggen over maatregelen tegen het UMC. ,,Dat is de taak van de inspectie.”

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×