Levenseindekliniek vanaf nu Expertisecentrum Euthanasie krijgt 15 procent meer euthanasieverzoeken 

Expertisecentrum Euthanasie krijgt 15 procent meer euthanasieverzoeken 

Het aantal euthanasieverzoeken bij Expertisecentrum Euthanasie, dat tot woensdag de Levenseindekliniek heette, is met 15 procent toegenomen ten opzichte van 2018. Volgens het centrum is dit opmerkelijk, omdat in de afgelopen jaren een stabilisatie in het aantal aanvragen te zien was.

Het aantal euthanasieverzoeken nam tussen 2012 en 2017 “continu toe”. Daarna bleef het aantal hulpvragen ongeveer gelijk, aldus het Expertisecentrum Euthanasie.

Per maand kwamen vorig jaar gemiddeld 210 verzoeken binnen bij de kliniek. Dit jaar ligt het maandelijkse gemiddelde op 256 aanvragen. In juli verwerkte het centrum zelfs een recordaantal van 308 aanmeldingen.

Volgens bestuurder Steven Pleiter van Expertisecentrum Euthanasie “is er duidelijk iets aan de hand met de euthanasiezorg in Nederland”. Artsen zijn volgens hem terughoudender geworden. “Ze sturen meer patiënten naar ons door.”

De onrust is begonnen doordat het Openbaar Ministerie (OM) in 2017 startte met een strafrechtelijk onderzoek naar een verpleegarts die euthanasie had uitgevoerd bij een 74-jarige alzheimerpatiënte. Zij had een wilsverklaring opgesteld toen ze nog helder was.

De arts moest eind augustus voor de rechter verschijnen. Het OM stelde toen dat arts moet worden veroordeeld voor moord, omdat zij de euthanasie niet heeft besproken met de zwaar dementerende vrouw.

De weg naar euthanasie in Nederland in vijf stappen

De weg naar euthanasie in Nederland in vijf stappen

Nieuwe naam ‘om einde te maken aan verwarring’

De naam Levenseindekliniek is woensdag veranderd in Expertisecentrum Euthanasie. De organisatie wil met de naamswijziging “meer duidelijkheid creëren over de aard van haar werkzaamheden”.

Pleiter: “Al snel werd duidelijk dat mensen niet naar een kliniek in Den Haag willen om te sterven. Dat doen ze liever thuis in hun eigen vertrouwde omgeving. Er is dus nooit sprake van een kliniek geweest. We bezoeken mensen thuis of daar waar ze verblijven.”

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×