Kunstmatige intelligentie detecteert borstkanker

Onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) en de Harvard Medical School (HMS) hebben hun onderzoek uitgevoerd met zogenoemde ‘deep learling’ kunstmatige intelligentie, zo melden zij in hun onderzoek.

De kunstmatige intelligentie kreeg eerst honderden afbeeldingen van zowel gezonde als zieke lymfeklieren te zien. Zo leerde de software het verschil kennen, waarna de kunstmatige intelligentie trainde op afbeeldingen met moeilijk zichtbare kankercellen.

Door die methode kan de software nu met een nauwkeurigheid van 92 procent kankercellen herkennen. Dat is nog niet zo goed als als menselijke pathologen, die kanker met een nauwkeurigheid van 96 procent kunnen zien op afbeeldingen.

Hoogste nauwkeurigheid

Volgens de wetenschappers levert het combineren van software en menselijke artsen echter de hoogste nauwkeurigheid op: 99,5 procent.

“Onze resultaten tonen aan dat wat de computer doet werkelijk intelligent is, en dat de combinatie van interpretaties van mens en computer zullen zorgen voor preciezere en klinisch waardevollere diagnoses”, aldus onderzoeker Andrew Beck.