‘Klokkenluider’ Paul van Buitenen  maakt ramprapport vandaag openbaar: ‘Ik gooi nu alles voor iedereen op straat’

‘Klokkenluider’ maakt ramprapport vandaag openbaar: ‘Ik gooi nu alles voor iedereen op straat’

Als de politiek en het Openbaar Ministerie (OM) niet in actie komen voor nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp, dan gooit ‘klokkenluider’ Paul van Buitenen de handdoek in de ring. Gedesillusioneerd. Maar niet in stilte: hij maakt zijn rapport vandaag openbaar.

Vooralsnog zegt justitie in Rotterdam zijn ramprapport nog te onderzoeken. Maar als dat niet tot iets leidt, gooit Van Buitenen de handdoek. Maar wel met kabaal. Vandaag (13 mei) maakt de Bredanaar op internet eindelijk zijn 1400 pagina’s tellend onderzoek voor iedereen openbaar. Op LinkedIn heeft hij al bijna 150 namen van personen genoemd die volgens hem een scheve schaats reden voor, tijdens en/of na de ramp. „Ik gooi nu alles voor iedereen op straat.”

Het zijn vermoedelijk zijn laatste wapenfeiten, tenzij er dus alsnog wat van de grond komt. „Maar voor mij stopt het anders vandaag. Ik ga de kar niet meer trekken. Als politie en justitie niets doen, dan is het tijd om mijn eigen leven weer op te pakken. Einde oefening. Maar ik vertrek niet zonder zoveel mogelijk sporen na te laten. Zodat Nederland en het nageslacht kunnen lezen wat er bij de ramp volgens mij allemaal gebeurd is.”

Bloedend hart

Op de verjaardagskalender op het toilet tekende Van Buitenen bij 13 mei een gebroken hart, waar bloed uit loopt. Zijn vrouw schrok ervan. „Gelukkig zijn we nog bij elkaar en hebben we drie fantastische kleinkinderen. Als ik alleen was geweest, dan was het vast niet goed afgelopen. Dat ik overeind ben gebleven die afgelopen zes jaar van onderzoek en strijd, is aan haar te danken. Liefde overwint alles.”

De vroegere Europese ambtenaar en klokkenluider uit Breda dwong in 1999 met zijn onthullingen over fraude eigenhandig de hele Europese Commissie tot aftreden. Sinds 2014 deed hij onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede, waarbij 23 doden vielen. Om aangifte van smaad en laster te voorkomen, maakte hij dat onderzoek tot op heden echter niet openbaar.