Jansen Steur niet bij hoger beroep ‘omdat hij niet te regisseren is’

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur was maandag niet aanwezig bij de behandeling van zijn hoger beroep “omdat hij in het geheel niet te regisseren is”.

Dat zei zijn advocaat Peter Plasman maandag bij aanvang van het hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem.

“Jansen heeft een hersenbeschadiging, waardoor hij een aparte en misschien zelfs voor leken vreemde manier van communiceren heeft. Zijn gedrag is niet te regisseren”, aldus Plasman.

Vermoedelijk is Jansen Steur wel aanwezig bij de uitspraak, die waarschijnlijk 18 juni is.
Zelfmoord
Jansen Steur werd in februari 2014 tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. Een patiënte pleegde zelfmoord nadat ten onrechte de diagnose van een ernstige ziekte was gesteld.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste zes jaar. Zowel het OM als Jansen Steur zelf ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

Plasman stelde dat Jansen Steur de verwijten van het OM ontkent, “maar de grote fouten erkent en betreurt”.

Volgens het hof gaat het tijdens dit hoger beroep om de vraag of de patiënten opzettelijk in hulpeloze toestand zijn gebracht, met zwaar lichamelijk letsel en in één geval de dood tot gevolg.
Voor bij het nieuws

Spijtig
Volgens Plasman is het niet in het belang van Jansen Steur om in Arnhem aanwezig te zijn en is de ontkenning van de ex-neuroloog ook “niet in het belang van de ex-patiënten”.

Het OM noemde het “buitengewoon spijtig” dat Jansen Steur niet aanwezig was, ook namens de slachtoffers van de ex-neuroloog die maandag weer aanwezig waren in de rechtszaal.

Er is zelfs nog overwogen om de ex-neuroloog te dwingen te komen. “Maar we weten niet waar hij is en of we hem dus op tijd bij de rechtbank kunnen krijgen”, aldus de aanklager. Het OM wil niet dat de behandeling in de rechtbank vertraging oploopt.

Plasman had daarentegen wel om aanhouding van de zaak gevraagd, omdat hij de deskundigenrapporten naar eigen zeggen pas zondagavond had ontvangen. De rechtbank ging daar echter niet in mee.

Twee van de slachtoffers hielden maandag een emotioneel betoog. “Mijn moeder is jarenlang psychisch en lichamelijk mishandeld door Jansen. Zij is onder verschrikkelijke omstandigheden en alleen gestorven”, vertelde de dochter van de vrouw die in 2000 zelfmoord pleegde nadat Jansen Steur haar in de jaren daarvoor had verteld dat ze verschillende zeer ernstige ziektes had, zoals alzheimer en de spierziekte ALS.

Ze kreeg zeer zware medicatie voorgeschreven. “Mijn moeder was een schim van zichzelf geworden. Ik zie haar nog zitten in haar stoel, in afwachting van haar voorspelde levenseinde.” Achteraf bleek dat ze de ernstige ziektes helemaal niet had.

Een andere voormalig patiënt die het woord voerde, kon moeilijk zijn emoties de baas. “Ik heb niet alleen verdriet om de problemen die ik heb gehad. Maar het verdriet dat mijn vrouw en zoon is aangedaan, daar heb ik geen woorden voor.” Jansen Steur had hem verteld dat hij alzheimer had, daar bleek niets van waar.
Hersenbeschadiging

Een mogelijke hersenbeschadiging is onderdeel van het hoger beroep. Jansen Steur zou dat hebben opgelopen na een zeer ernstig auto-ongeluk 25 jaar geleden.

De afgelopen maanden is er aanvullend psychisch, psychiatrisch en neurologisch onderzoek gedaan naar zijn toestand. Deze rapportage staat woensdag op de planning.

De vraag is of de eventuele hersenbeschadiging van Jansen Steur invloed heeft gehad op zijn toerekeningsvatbaarheid.
Feiten
Deze week behandelt het hof de zaak gedurende drie dagen. Maandag kwamen de feiten in de strafzaak aan bod, woensdag worden de persoonlijke omstandigheden van Jansen Steur behandeld. Ook worden woensdag deskundigen gehoord en volgt het requisitoir en de strafeis van het OM.

Donderdag komt de verdediging aan het woord met een pleidooi.

De zaak tegen de voormalig neuroloog wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.
18 mei 2015 Door: NU.nl/ANP