Jansen Steur experimenteerde met Exelon op patiente zonder info&toestemming

http://www.skipr.nl/actueel/id16530-4000-pillen-als-proefbehandeling-.html

19 november 2013 door: Skipr Redactie

4000 pillen als ‘proefbehandeling’

Een van de voormalig patiënten van ex-neuroloog Ernst Jansen slikte in 3,5 jaar tijd 4.000 pillen van het zware medicijn Exelon tegen alzheimer als “proefbehandeling”. Jansen had haar echter niet om toestemming daarvoor gevraagd. “Ik wist niet of dat nodig was”, reageerde Jansen.

Dat bleek dinsdag tijdens het vervolg van de strafzaak tegen de voormalige neuroloog van het Medisch Spectrum Twente. Het medicijn ter bestrijding van alzheimer zorgde aanvankelijk voor ernstige bijwerkingen. Ze bleef het gebruiken omdat Jansen haar zei dat ze anders in een verpleeghuis terecht zou komen.

Twijfels diagnose

De destijds 53-jarige vrouw kwam bij Jansen met geheugen- en spraakproblemen. In de loop der jaren ging ze echter niet richting verpleeghuis, maar krabbelde ze op. “Was dat reden te twijfelen aan uw diagnose?” wilde de rechter van de verdachte weten. Jansen: “Ik heb altijd getwijfeld.” Desondanks zette hij de behandeling met het medicijn voort. Dat ze met stappen vooruit ging, was inderdaad atypisch, maar een reden daarvoor kon Jansen niet vinden. (ANP)