Jacqueline: ‘Siliconen borstimpantaten hebben mijn leven verwoest’

Jacqueline: ‘Siliconen hebben mijn leven verwoest’

24 uur per dag heeft Jacqueline (52) hulp nodig. “Mijn eten moet worden gesneden, ik moet worden gedoucht en zelfs naar de wc kan ik niet alleen. Mijn been is geamputeerd en ik heb áltijd pijn”, vertelt ze. “Siliconen hebben mijn lichaam vergiftigd.”

Als peuter kreeg Jacqueline hete thee over zich heen, waardoor haar borst verbrandde. “Toen ik in de puberteit kwam, groeide één borst een klein beetje en de andere helemaal niet. Op mijn achttiende adviseerde de plastisch chirurg mij om borstimplantaten te laten plaatsen. Ik was jong en naar artsen luister je op die leeftijd. Zij zullen er wel verstand van hebben, dacht ik.”

Drie keer laten vervangen

Jacqueline kreeg al snel klachten na de operatie. “Ik had totaal geen gevoel meer in mijn tepels en mijn borsten werden heel hard door kapselvorming. Ik heb mijn implantaten drie keer laten vervangen. In 2011 heb ik ze definitief laten verwijderen. Maar toen was het kwaad al geschied.”

Jacqueline kreeg allerlei vreemde klachten en bezocht verschillende artsen en ziekenhuizen. “Ik kreeg op een gegeven moment heel erg last van mijn arm. Toen bedacht ik dat het misschien wel door de borstimplantaten kon komen.

Mijn fysiotherapeut concludeerde dat dit best zou kunnen en adviseerde me om dit te laten onderzoeken. Maar ik werd niet serieus genomen door de artsen bij wie ik destijds onder behandeling was.”

Geamputeerd

In 2012 besloot Jacqueline in Duitsland een uitgebreide MRI-scan en bloedonderzoek te laten doen. “Daar kwam uit dat ik een uitzonderlijk hoge dosis van de stof silicium in mijn lichaam heb.” Silicium is een belangrijk ingrediënt van siliconen.

Jacqueline kreeg extreme last van haar been en haar klachten werden zó erg dat haar been moest worden geamputeerd. Na de amputatie is er pathologisch onderzoek gedaan. Jacqueline: “Daaruit bleek dat er zelfs siliconen in mijn heupkop zaten.”

Overleden patiënte

Dezelfde arts die haar been onderzocht, heeft eerder soortgelijk onderzoek gedaan bij een overleden patiënte die haar lichaam afstond aan de wetenschap. In het tv-programma ‘Zorg.nu’ bleek dat de onderzoekers deeltjes van de siliconen tot in de kleine hersenen, het ruggenmerg en diverse organen hadden aangetroffen bij de overleden patiënte.

De patiënte had erg veel last van haar siliconen implantaten, maar kon bij leven niet bewijzen dat de klachten werden veroorzaakt door haar borstimplantaten.

Gezin

Jacqueline kan inmiddels bij artsen terecht die haar klachten wel serieus nemen. Jacqueline: “Mijn immuunsysteem blijkt zwaar aangetast, mijn zenuwen vallen mijn spieren aan en laten het een eigen leven leiden. Mijn enige uitje is naar het ziekenhuis in Rotterdam, verder kan ik niets. Mijn gezin houdt mij overeind, voor hen hou ik vol.”

Waarschuwing

Jacqueline wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar siliconen in het lichaam van vrouwen met borstimplantaten. “Dan kan er vervolgens misschien worden onderzocht of siliconen op een of andere manier ook uit het lichaam kunnen worden verwijderd. Voor mij heeft dat geen nut meer, mijn lichaam is al helemaal verwoest.”

Ook wil ze alle vrouwen afraden om siliconen te laten plaatsen. “Zodra siliconen gaan lekken, komt die stof in je lichaam terecht. Je stopt eigenlijk tijdbommen in je lijf als je siliconen plaatst. Ooit was ik een bezige bij, nu ben ik een kasplant geworden.”