Inspectie spreekt huisarts Rob Elens uit Meijel aan ivm voorschrijven chloroquine en azitromycine tegen corona-virus

Inspectie spreekt huisarts Meijel aan

De inspectie van gezondheidszorg en jeugd heeft huisarts Rob Elens uit Meijel en zijn apotheker aangesproken. De huisarts zegt bezig te zijn met een experiment tegen corona en schrijft daarom een combinatie van geneesmiddelen voor, waaronder chloroquine en azitromycine.

De inspectie vindt dit een kwalijke zaak. De huisarts en apotheker handelen volgens de inspectie in strijd met de behandelrichtlijnen. Er is nog steeds geen bewezen geneesmiddel dat helpt tegen corona. En de manier waarop hij nu aangeeft te experimenteren is ook niet volgens de richtlijnen.

De inspectie heeft al eerder aangegeven dat het reumamedicijn chloroquine / hydroxychloroquine niet binnen de reguliere zorg mag worden voorgeschreven tegen besmetting met het coronavirus. Wanneer chloroquine niet volgens de richtlijnen wordt voorgeschreven, dreigt er een tekort voor de mensen die het echt nodig hebben.
Mocht de huisarts en zijn apotheker doorgaan met het voorschrijven en verstrekken van chloroquine als middel tegen corona, kan de inspectie andere maatregelen nemen, zoals het opleggen van een boete.
———————-
www.nu.nl

Inspectie waarschuwt huisarts en apotheker vanwege corona-experiment

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een huisarts uit Meijel en zijn apotheker aangesproken, omdat de huisarts bezig was met een corona-experiment. Hij zou COVID-19-patiënten een mix van medicijnen voorschrijven, terwijl de werking ervan niet wetenschappelijk bewezen is.

De IGJ noemt het experiment van de huisarts en zijn apotheker woensdag een kwalijke zaak en meldt dat het experiment in strijd is met de huidige richtlijnen.

De huisarts zou een mix van verschillende medicijnen, waaronder hydroxychloroquine, aan acht COVID-19-patiënten hebben voorgeschreven. Als de huisarts doorgaat met het voorschrijven van deze medicijnen, dan zal de inspectie maatregelen nemen. Zo kan de IGJ een boete opleggen.

Een video van lokale tv-zender Omroep P&M waarin de huisarts zijn experiment beschrijft, werd op dinsdag en woensdag veel gedeeld op sociale media.

Waarom wetenschappers willen weten of je het coronavirus al hebt gehad

Nog geen remedie tegen COVID-19

De inspectie benadrukt dat er op dit moment geen remedie tegen COVID-19 is. Op verschillende plekken wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het door de huisarts gebruikte middel hydroxychloroquine en chloroquine. Onder meer de Katholieke Universiteit Leuven en het Groningse ziekenhuis UMCG doen daar onderzoek naar. Tot nu toe is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor een positieve werking van deze middelen bij coronapatiënten.

In de huidige richtlijnen wordt daarom geadviseerd om deze middelen alleen toe te dienen aan COVID-19-patiënten die ernstige klachten hebben én die in het ziekenhuis zijn opgenomen. De gezondheid van het hart moet dan gemonitord worden vanwege bekende bijwerkingen van hydroxychloroquine en chloroquine.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×