Inspectie in verdediging tegen documentaire over zaak-Tuitjenhorn

De beschuldigde huisarts kwam uit Tuitjenhorn. © Olaf Kraak

De zorginspectie verdedigt zich vandaag tegen de documentaire over de zaak-Tuitjenhorn, die vanavond op tv is. In de film wordt harde kritiek geuit op het optreden van de toezichthouder tegen een huisarts, die daar uiteindelijk aan onderdoor ging. Dat levert de inspectie tot de dag van vandaag bakken met hoon op.

In 2013 pleegde huisarts Tromp uit Tuitjenhorn zelfmoord na strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar een levensbeëindiging bij een van zijn patiënten. De arts was toen al door de inspectie tijdelijk op non-actief gesteld.

In de documentaire ‘De zaak Tuitjenhorn’, die de EO vanavond uitzendt, volgen de makers weduwe Anneke Tromp in haar strijd met de overheid om eerherstel voor haar man. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd weigerde mee te werken aan de film, maar laat op de dag van de uitzending via een persbericht weten de zaak ‘vreselijk tragisch’ te vinden.

Onmogelijk vergeten

De inspectie begrijpt dat de documentai­re veel vragen oproept over haar handelen in 2013

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

,,Deze verschrikkelijke gebeurtenis heeft ook de inspectie zeer aangegrepen. Het blijft een drama dat we onmogelijk kunnen vergeten. De inspectie begrijpt dat de documentaire veel vragen oproept over haar handelen in 2013. Heftige emoties maken het moeilijk het gesprek te blijven voeren over wat er is gebeurd en wat dat heeft betekend. Des te meer blijft dat gesprek noodzakelijk.”

In de documentaire wordt betoogd dat de onberispelijke staat van dienst van de huisarts en de tevredenheid van de familie van de overleden patiënt over hem, niet zijn meegewogen door de inspectie en OM. Nico Tromp zou ook geen gelegenheid hebben gekregen om in collegiaal overleg zijn handelen te laten toetsen. Hij werd beschuldigd van moord, kreeg een beroepsverbod en stapte toen uit het leven.

De Raad van State oordeelde drie jaar terug al dat het bevel van de zorginspectie in 2013  ten onrechte is opgelegd. De inspectie had moeten kiezen voor een andere maatregel. Na de uitspraak van de Raad van State heeft de inspectie deze fout erkend en excuses aangeboden aan de weduwe van de huisarts.

Vertrouwen

In het belang van de patiënt kunnen artsen beargumen­teerd van een richtlijn afwijken

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt, ondanks de vreselijke zaak-Tuitjenhorn vertrouwen te hebben in de medische zorgverlening rond het levenseinde. ,,De artsenorganisaties hebben zelf richtlijnen opgesteld voor euthanasie en palliatieve sedatie. In het belang van de patiënt kunnen artsen beargumenteerd van een richtlijn afwijken”, aldus de toezichthouder.

Volgens een woordvoerder wil de zorginspectie vandaag onderliggend drie dingen kwijt: ten eerste wil de toezichthouder nog eens benadrukken hoe tragisch deze zaak voor vele betrokkenen is. Daarnaast doen op sociale media berichten de ronde (vooral rondom optredens van de weduwe Tromp op televisie, red.) dat de inspectie de zaak in de doofpot zou willen stoppen, wat niet juist is. Tot slot wil de toezichthouder benadrukken dat het beleid staat, helder is en dat de zorginspectie daar ook in 2019 naar zal handelen.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×