Implant Files: toezicht faalt, patiënt de dupe

De controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen. Radar, Trouw en meer dan 250 journalisten wereldwijd deden onderzoek naar medische implantaten.

We kwamen implantaten tegen die lekken, apparaatjes die stroomstoten geven als het niet nodig is of juist uitvallen, en hulpmiddelen die organen perforeren waardoor patiënten zwaar letsel oplopen of zelfs overlijden.

Als je een medisch implantaat hebt, hoe weet je dan wat de bijwerkingen zijn, hoeveel incidenten met het implantaat zijn gemeld, en hoeveel veiligheidswaarschuwingen erover zijn gedaan?

De openbare International Medical Devices Database (IMDD) brengt alle meldingen over problemen met medische hulpmiddelen over de hele wereld bij elkaar.
——————–

bron: www.radar.avrotros.nl 25 nov. 2018

The Implant Files – zo doorzoek je de wereldwijde database

The Implant Files - zo doorzoek je de wereldwijde database

De openbare International Medical Devices Database (IMDD) brengt alle meldingen over problemen met medische hulpmiddelen over de hele wereld bij elkaar. Bijvoorbeeld veiligheidswaarschuwingen, of implantaten die zijn teruggeroepen. Eerder werd deze informatie niet bij elkaar gebracht, laat staan openbaar gemaakt. Vanaf vandaag kun jij zelf in deze berg documenten op zoek naar informatie die relevant is voor jou. We leggen hieronder uit hoe dat werkt.

Wil je meer weten over de Implant Files? Bekijk het hier

De gegevens in de database zijn bij elkaar gebracht door 252 wereldwijd samenwerkende onderzoeksjouralisten (vanuit ICIJ – the International Consortium of Investigative Journalists) uit 36 landen. Zij hebben een jaar lang naar informatie gezocht. In publieke bronnen, maar ook door gebruik te maken van ‘freedom of information requests’, oftewel door informatie op te vragen door een beroep te doen op de vrijheid van informatie. In Nederland bekend als de Wet openbaarheid van bestuur.

Naast informatie over implantaten, brengt de database ook meldingen over andere medische hulpmiddelen samen; van handschoenen en condooms tot hulpmiddelen met een hoog risico, zoals pacemakers en defibrillatoren.

Patiënten over de hele wereld hebben vanaf vandaag toegang tot feiten over defecte of gevaarlijke medische hulpmiddelen dankzij de publicatie van de database. Er staan meer dan 70.000 meldingen in uit 11 landen (Nederland, Zwitserland, Spanje, Finland, Canada, Verenigde Staten, Mexico, Peru, Australië, Libanon en India). En dit is nog maar de eerste publicatie: we blijven zoeken naar meer informatie en zullen deze toevoegen aan de database, uit meer landen.

Zelf informatie zoeken? Zo werkt het

Wil jij weten of er meldingen zijn over een bepaald medisch hulpmiddel? Je kunt zelf gaan zoeken in deze database. Omdat het een internationaal samenwerkingsverband is, is de database in het Engels. Omdat er ontzettend veel documenten staan, is het van belang dat je specifieke informatie hebt over jouw hulpmiddel of implantaat: de naam, het type, of de fabrikant. Houd er daarbij rekening mee dat benamingen kunnen verschillen per land.

Je kunt op twee manieren zoeken: door een zoekwoord te gebruiken, of door op de kaart een land aan te klikken.
Hieronder geven we een uitleg.

  1. Geef hieronder een zoekwoord in, of klik op de wereldkaart een land aan. Van de rode landen staat informatie in de database.
  2. Je krijgt zoeksuggesties: wil je zoeken in de categorie hulpmiddelen (‘devices’), fabrikanten (‘manufacturers’), gebeurtenissen (‘events’) of implantaten (‘implants’)?
  3. Je komt bij het zoekresultaat terecht. Is het veel? Via de knop ‘filters’ kun je de zoekopdracht specificeren. Je kunt bijvoorbeeld een bron kiezen (klik onder ‘data source’ op het dubbele pijltje – kies uit een van de bronnen). Vaak zijn de bronnen gelinkt aan een specifiek land. Op land kun je ook los filteren, via ‘country’. Bij ‘device classification’ kun je aangeven om welk soort hulpmiddel het gaat. Tot slot: onder de knop ‘parent company’ vind je een uitklapbare lijst met fabrikanten.

Voordat je gaat zoeken:

  • De database geeft geen medisch advies: ga met informatie altijd naar je dokter om te bespreken of de door jou gevonden informatie relevant is voor jouw situatie.
  • Let op: een hulpmiddel kan in verschillende landen verschillende namen hebben.
  • De database openbaart slechts informatie en brengt deze bij elkaar. Dat bedrijven en instellingen in de database genoemd worden, wil dus niet zeggen dat zij iets verkeerds of onwettigs doen.