IGZ wil beroepsverbod voor 3 cardiologen Ruwaard v Puttenziekenhuis

http://www.skipr.nl/mobiel/actueel/id19545-igz-wil-cardiologen-rpz-laten-schrappen.html

IGZ wil cardiologen RPZ laten schrappen

02-09-2014 door: Skipr Redactie

Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse mogen nooit meer aan het werk als cardioloog als het aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ligt. De Inspectie wil dat de artsen worden doorgehaald in het BIG-register, waar alle zorgverleners in geregistreerd staan.

Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van een tuchtzaak die de IGZ heeft aangespannen tegen de cardiologen.

Risico’s

Ze voerden geen goede dossiers, aldus de inspectie, lieten de kliniek over aan een arts-assistent en namen onnodig grote risico’s met hun keuzes van behandelen. Die risico’s zijn bewaarheid volgens de inspectie: patiënten zijn overleden en dat had kunnen worden voorkomen.

Volgens de inspectie geven de cardiologen geen enkel blijk van inzicht in hun fouten. “Ze wijzen naar de arts-assistent, elkaar, de inspectie. Ze leggen de schuld bij iedereen behalve bij zichzelf.”

Dossiers

De advocaten van de cardiologen hebben er een probleem mee dat hun cliënten collectief verantwoordelijk worden gehouden voor wat er is mis gegaan binnen de maatschap cardiologie. Ze stellen dat de inspectie haar huiswerk niet goed heeft gemaakt en daarom niet inzichtelijk kan maken welke cardioloog waar precies in de fout is gegaan. De inspectie stelt dan weer dat niet duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is doordat de cardiologen hun dossiers niet goed bijhielden.

Disproportioneel

De advocaten van de cardiologen noemen de wens van de IGZ om ze te schrappen uit het register een “disproportionele straf’’. De artsen zouden zowel zakelijk als privé al grote schade hebben ondervonden van de hele affaire, mede door alle media-aandacht.

Sterfgevallen

In 2010 werd bekend dat op de afdeling cardiologie van het toenmalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis een onverklaarbaar hoog aantal sterfgevallen zou zijn geweest. Het ziekenhuis werd onder verscherpt ziekenhuis gesteld door de inspectie en uiteindelijk overgenomen door drie ziekenhuizen uit de regio. Sindsdien heet het het Spijkenisse Medisch Centrum.

Op 28 oktober doet de tuchtrechter uitspraak. (ANP)