Schorsing huisarts N. Tromp ivm strafrechtelijk onderzoek euthanasie

4 oktober 2013
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/schagen/article24936393.ece/Inspectie-dwingt-arts-te-stoppen
=
TUITJENHORN – Huisarts N. Tromp van de Huisartsenpraktijk in Tuitjenhorn mag tot nader order geen zorg meer verlenen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bepaald, zie bericht hieronder. Er wordt een strafrechtelijk onderzoek tegen de arts ingesteld.

Het IGZ heeft geen vertrouwen meer in een verantwoorde zorgverlening van de huisarts. Tromp heeft volgens de inspectie bij een euthanasie onzorgvuldig gehandeld en hij heeft richtlijnen genegeerd.

Er is, zo zegt het Openbaar Ministerie (OM) dat de zaak strafrechtelijk bekijkt, onduidelijkheid over de gang van zaken bij euthanasie die door de arts zou zijn uitgevoerd. De grote vraag daarbij is ’in hoeverre er sprake was van een uitdrukkelijk en ernstig verlangen’ tot levensbeëindiging en als dat zo is, of de zorgvuldigheidseisen rond euthanasie zijn gerespecteerd.

 http://igz.nl/actueel/nieuws/bevel_voor_huisartsenpraktijk_tuitjenhorn.aspx4 oktober 2013

Bevel voor Huisartsenpraktijk Tuitjenhorn

Nieuwsbericht | 04-10-2013

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 2 oktober 2013 Huisartsenpraktijk Tuitjenhorn een bevel gegeven. Het bevel houdt in dat huisarts Tromp geen zorg meer verleent of op een andere manier betrokken is bij de (organisatie van) de individuele gezondheidszorg in de huisartsenpraktijk. De inspectie heeft geen vertrouwen in verantwoorde zorgverlening door huisarts Tromp.

De heer Tromp heeft als arts bij een patiënt onzorgvuldig gehandeld en richtlijnen genegeerd. Hierover heeft de inspectie een melding gekregen. Vanwege de aard van de melding heeft de inspectie het Openbaar Ministerie ingeschakeld. De bevindingen uit het procesdossier van het OM zijn voor de inspectie aanleiding om de huisartsenpraktijk een bevel op te leggen. Het bevel geldt tot het moment dat de inspectie heeft kunnen vaststellen dat de zorg door huisarts Tromp voldoet aan de wettelijke voorwaarden van verantwoorde zorgverlening.