IGZ : huisarts Tromp Tuitjenhorn overtrad alle regels palliatieve sedatie en euthanasie

http://nos.nl/artikel/566165-omstreden-huisarts-totaal-fout.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosjournaal+%28NOS+Journaal+Nieuws%29

“Huisarts overtrad alle regels”

woensdag 23 okt 2013, 20:23 (Update: 24-10-13, 09:19) herplaatsing SIN-NL op 9 nov. 2013

Huisarts Tromp werkte in dit gezondheidscentrum in Tuitjenhorn NOS

Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn die begin oktober zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld blijkt tegen alle regels in overdoses morfine en dormicum te hebben toegediend. Hij gaf de middelen aan een terminale patiënt met keelkanker. Volgens de IGZ overtrad hij alle regels. Dat blijkt uit gesprekken van de NOS met veel betrokkenen.

Morfine als middel om het leven te beëindigen mag alleen gebruikt worden in acute noodsituaties voor patiënten. Bijvoorbeeld als een stervende patiënt bezig is te stikken in zijn eigen bloed. Tot nu toe was het verhaal dat de patiënt zo benauwd was dat hij dreigde te stikken.

Verklaringen getuigen

Van een dergelijke situatie was volgens onze bronnen geen sprake. Het OM beschikt over verschillende eensluitende getuigenverklaringen op dat punt, onder meer afkomstig van een co-assistent die werkzaam was in de praktijk van Tromp en een aanwezige wijkverpleegkundige.

Dormicum is een middel dat gebruikt wordt bij palliatieve sedatie. Het wordt dan in kleine doseringen toegediend om de patiënt in slaap te houden. Die doseringen worden zo nodig stapsgewijs verhoogd. Dormicum wordt nooit in één keer in een grote hoeveelheid gegeven.