IGZ: handelen huisarts N.Tromp medisch ontoelaatbaar en strafbaar feit

http://www.skipr.nl/actueel/id16202-handelen-arts-tuitjenhorn-ontoelaatbaar.html

19 oktober 2013 door: Skipr Redactie

‘Handelen arts Tuitjenhorn ontoelaatbaar’
Het handelen van de huisarts uit Tuitjenhorn die op non-actief was gezet na een door hem uitgevoerde euthanasie was “medisch ontoelaatbaar”. Ook zijn er aanwijzingen voor een strafbaar feit. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag gemeld.

De huisarts pleegde zelfmoord nadat de IGZ hem op non-actief had gesteld. Dat leidde tot landelijke commotie en ongerustheid onder artsen.

Toegelicht
De IGZ heeft deze week artsenorganisaties bijgepraat over de zaak en haar besluit toegelicht. De inspectie wil geen details kwijt over het handelen van de arts. De IGZ spreekt van “feiten die ver buiten de medische praktijk vallen”.

De IGZ liet al eerder weten dat artsen die volgens de richtlijnen werken zich geen zorgen hoeven te maken en dat patiënten kunnen blijven vertrouwen op de noodzakelijke terminale zorg. Ook laat de inspectie weten dat het huidige toezichtbeleid rond euthanasie en pijnbestrijding bij stervende patiënten (palliatieve sedatie) niet ter discussie staat. Het onderzoek van de inspectie is nog niet afgerond.

Onderzoek
Begin deze maand meldde het OM dat het samen met de politie onderzoek deed naar de gang van zaken rond een euthanasie die de huisarts had uitgevoerd. Het ging om het overlijden afgelopen augustus van een terminaal zieke patiënt van de huisarts. Bij de inspectie zou gemeld zijn dat de arts onzorgvuldig had gehandeld en de richtlijnen had genegeerd. Na het overlijden van de huisarts heeft het OM het onderzoek stopgezet, zoals dat standaard gebeurt na de dood van een verdachte.

Het bericht van de IGZ over de arts uit Tuitjenhorn schept onvoldoende duidelijkheid voor patiënten en huisartsen. Dat vindt de Landelijke Huisartsen Vereniging. “Voor onze beroepsgroep is het van groot belang dat openbaar wordt welke feiten en omstandigheden hebben geleid tot de problematiek. De vrees onder huisartsen leeft dat ook hun kan overkomen wat de collega in Tuitjenhorn is gebeurd”, aldus de LHV.

De inspectie heeft aangekondigd de zaak te zullen evalueren. De huisartsenvereniging vindt dat daarbij ook het functioneren van de IGZ moeten worden betrokken. Dat zou moeten gebeuren aan de hand van een extern onafhankelijk onderzoek. (ANP)