IGZ adviseert check op allergieën vóór plaatsing siliconen borstimplantaten

http://www.igz.nl/actueel/nieuws/inspectie_adviseert_check_op_allergie_n_v__r_plaatsing_siliconen.aspx
Inspectie adviseert check op allergieën vóór plaatsing siliconen
Nieuwsbericht | 23-12-2013
In een recente publicatie concluderen onderzoekers van het VUmc dat vrouwen met een aanleg voor allergische reacties klachten kunnen ontwikkelen na blootstelling aan siliconen. Daarom adviseert de inspectie vrouwen die implantatie van siliconen borstprothesen overwegen, om hun arts hierover te raadplegen.
Verder raadt de inspectie artsen aan om hun patiënten op dit punt goed te informeren. In de overweging moet tevens meegenomen worden dat implantaten kunnen scheuren, lekken en dat de kans hierop na gemiddeld 10 jaar snel toeneemt, waardoor ze vervangen moeten worden. Naast borstimplantaten geldt dit ook voor toepassing van andere siliconen prothesen, zowel bij reconstructieve als bij cosmetische chirurgie.
In de publicatie concluderen onderzoekers van het VUmc dat een groep vrouwen met siliconen borstimplantaten lichamelijke klachten ontwikkelde. Opvallend was dat een meerderheid van deze vrouwen al bestaande allergische klachten had van andere aard, zoals voor huisstofmijt, sieraden en voeding. De aanwezigheid van siliconen in hun lichaam zou de allergische reacties versterken (aangeduid als het ASIA syndroom). Hun gevoeligheid voor siliconen is waarschijnlijk genetisch bepaald.
De onderzoekers adviseren artsen om patiënten met siliconen borstimplantaten die zich melden met lichamelijke klachten hierop te onderzoeken en explantatie van de prothesen te overwegen. De inspectie onderschrijft de noodzaak voor aanvullend wetenschappelijk onderzoek naar factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de klachten.
Meer informatie :Publicatie onderzoekers VUmc over silicone borstimplantaten