IGJ: Weer maatregel tegen Eindhovense huisarts Ronald Hoevenaars, praktijk De Oude Toren

Weer maatregel tegen Eindhovense huisarts
EINDHOVEN – Huisartsenpraktijk De Oude Toren in Eindhoven heeft voor de tweede maal in korte tijd een aanwijzing gekregen van de  Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
De praktijk heeft de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de huisartsenzorg tijdens de normale praktijkuren niet goed geregeld. De inspectie vindt dat een risico voor de patiëntveiligheid.

Dwangsom voor gezondheidscentrum De Oude Toren in Eindhoven
In december 2019 kreeg de praktijk al een dwangsom van maximaal 10.000 euro opgelegd omdat ook de continuïteit van zorg  in de avond, nacht en weekenden niet goed is geregeld. Dit moet uiterlijk half februari 2020 zijn hersteld.
Met de nieuwe maatregel verplicht de inspectie de huisartsenpraktijk binnen zes weken de zorg overdag te regelen en vast te leggen. Als dit niet gebeurt kan er opnieuw een dwangsom worden opgelegd.

Geroyeerd
De praktijk wordt gerund door huisarts Ronald Hoevenaars. Tot september vorig jaar had hij nog een tweede huisarts in dienst, maar die is vertrokken. Hoevenaars draait niet mee met de avond- nacht- en weekeinddiensten van de Huisartsenpost Oost-Brabant, omdat hij wegens disfunctioneren is geroyeerd.
Dat betekent dat geen overdracht van patiëntendossiers plaatsvindt. Dat kan een probleem zijn als een van zijn patiënten buiten werktijd hulp nodig heeft. De dienstdoende arts weet dan te weinig van de medische achtergronden van de patiënt.
Hoevenaars claimt dat hij dit afdoende heeft  geregeld door bij alle patiënten met chronische aandoeningen een papieren dossier neer te leggen. Dat vindt de Inspectie onvoldoende.