Hoogleraren: Onafhankelijk onderzoek noodzakelijk na babysterfte

Als een baby overlijdt door een medische misser moet een speciale taskforce voortaan onderzoeken wat er mis is gegaan. Dat zeggen twee gynaecologen tegen RTL Nieuws. “Een kind verliezen is voor ouders al afschuwelijk, maar het wordt nog erger als missers onder het tapijt worden geveegd.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet direct zo’n landelijk expertteam met artsen en verloskundigen instellen, stellen Hein Bruinse en Gerard Visser, beiden emeritus-hoogleraar gynaecologie. Nu is het nog het ziekenhuis zelf dat haar eigen fouten mag onderzoeken. De uitkomst van die onderzoeken door zogenoemde calamiteitencommissies is te vaak dat de artsen en verloskundigen niets valt te verwijten.

“Nu is het de slager die zijn eigen vlees keurt”, aldus hoogleraar Bruinse, die zich jarenlang heeft ingezet om de babysterfte in ons land omlaag te brengen. “Dit moet anders.”

Onder het tapijt

Een ziekenhuis dat z’n eigen fouten onderzoekt, is niet onafhankelijk. “Het blijft iets van binnen het ziekenhuis”, zegt Visser. “Een kind verliezen is voor ouders al afschuwelijk, maar het wordt nog erger als missers onder het tapijt worden geveegd”, vult Bruinse aan.

Met hun pleidooi reageren de hoogleraren op het onderzoek van RTL Nieuws naar de dood van twee voldragen baby’s: Luna en Janou. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws dook weken diep in hun medische dossiers en ontdekte dat het onderzoek naar hun overlijden gebrekkig was en hun ouders jaren later nog steeds zelf op zoek zijn naar het ware verhaal.

Taskforce

De taskforce voor dodelijke calamiteiten bij baby’s moet bestaan uit onafhankelijke specialisten van buiten het ziekenhuis, vinden beide hoogleraren. “Met expertise op het terrein van verloskunde en neonatologie”, zegt Bruinse. “Dat is belangrijk: ik zag een aantal keer dat ziekenhuizen onderzoek doen met artsen van andere specialismen, die er in mijn ogen te weinig verstand van hadden.”

Ook is uitgebreider onderzoek nodig. “Van A tot Z, vanaf de zwangerschap tot en met het overlijden. Dan pas kun je achter de oorzaak komen.”

Inspectie

Het is volgens de deskundigen zaak dat de zorginspectie snel dit initiatief neemt. “Hoe sneller, hoe beter”, zegt Bruinse. Een paar jaar geleden besprak hij dit plan ook al eens met Ronnie van Diemen, de inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg. “Ze vond het een uitstekend idee en zei dat daar een vervolg op zou komen, maar dat heb ik nog niet gezien.”

Visser: “De inspectie moet zo’n taskforce inzetten met als doel waarheidsvinding, en om te voorkomen dat een volgende baby opnieuw slachtoffer wordt.”

Meer op rtlnieuws.nl: