Commentaar SIN-NL
Hr G. Stoter (1946) is nu ongeveer 74 jaar oud. Hij heeft vast arts-vriendjes die hem aan een nuttige medische verklaring kunnen helpen, teneinde niet naar de gevangenis te hoeven gaan.
En…. wat een mildheid van de Hoge Raad dat hr Stoter slechts 500.000 euro moet terugbetalen.
Fraude loont blijkbaar voor deze arts.
Het is overigens opvallend dat de media zwegen over het arrest van het Hof Amsterdam in 2017.
De Hoge Raad besloot tot een simpele afwijzing, zonder motivatie hetgeen wettelijk is toegestaan.
Lees hier het vonnis Rechtbank Amsterdam oncoloog Stoter celstraf_2015_8340
Lees hier het arrest Gerechtshof Amsterdam oncoloog Stoter celstraf_2017_3948
Lees hier het zeer korte arrest van de Hoge Raad oncoloog Stoter celstraf hr_2019_1544
zie ook bericht 25 nov. 2015:
Rechtbank veroordeelt arts oncoloog G. Stoter tot 1,5 jaar cel ivm fraude
Hoge Raad acht oud-oncoloog schuldig aan belastingontduiking
Oud-toparts Gerrit S. van het Erasmus MC in Rotterdam moet definitief vijftien maanden de cel in voor het oplichten van de belastingdienst. Dat heeft de Hoge Raad bepaald, zo melden het AD en RTV Rijnmond. Ook moet de arts een half miljoen euro terugbetalen.
De hoogleraar en oncoloog van Daniel den Hoedkliniek sluisde in de jaren 80 en 90 miljoenen euro’s van farmaceutische bedrijven door naar bankrekeningen in Luxemburg. Volgens de rechter heeft de man tussen de drie en vijf miljoen euro ontvangen en verzwegen voor de fiscus.
De belastingdienst kwam de man op het spoor tijdens een onderzoek naar uitgaven met buitenlandse creditcards in Nederland. Mensen die opvallend veel geld uitgaven, zijn daarop onder de loep genomen. Gerrit S. gaf in 2010 en 2011 een bedrag van 158.000 euro uit met zijn betaalkaart.
De ‘geldproblemen’ van S. begonnen pas goed toen Luxemburg aankondigde het bankgeheim op te heffen. In 2013 ging hij drie keer naar Luxemburg. Hij smokkelde het geld mee naar huis door het in het reservewiel van zijn auto te verstoppen. Later werd in zijn huis in de mechanische ventilatie in zijn bezemkast 750.000 euro gevonden. Ook gaf hij zijn kinderen geld, die het namens hem op de bank zette.
—————-
Oud-toparts van Erasmus MC sluisde miljoenen weg, ontdook belasting en krijgt nu 15 maanden cel
Redactie Rotterdam, www.ad.nl 8 okt. 2019
Gerrit S., oud-toparts bij het Erasmus MC, moet 15 maanden de cel in. Ook moet hij een half miljoen euro terugbetalen. De emeritus hoogleraar sluisde in de jaren 80 en 90 miljoenen euro’s van farmaceutische bedrijven door naar Luxemburgse bankrekeningen, maar gaf dat zwarte spaargeld nooit op aan de belastingdienst. Zo ontdook hij de belastingen.
De zeventiger streed tot de Hoge Raad tegen zijn celstraf, maar die veegde zijn argumenten van tafel. Hierdoor is zijn straf voor witwassen en de belasting ontduiken definitief geworden. Het geld kreeg S. voor het testen van nieuwe medicijnen.
Toen het Luxemburgse bankgeheim werd opgeheven ging S. in 2013 drie keer naar Luxemburg. Hij smokkelde het geld mee naar huis door het in het reservewiel van zijn auto te verstoppen. Later werd in zijn huis in de mechanische ventilatie in zijn bezemkast 750.000 euro gevonden. Ook gaf hij zijn kinderen geld, die het namens hem op de bank zette.
Geld voor onderzoek
Bij de eerste rechtszaak tegen S. had de officier van justitie geen goed woord over voor de eens zo respectabele medicus. ,,Het was zijn ambitie om kankerpatiënten te helpen, maar hij nam geld weg dat ook gebruikt had kunnen worden voor onderzoek.’’
Geld van de farmaceutische industrie op een eigen rekening storten was net zo gewoon als sigaretten roken, en u weet hoe wij nu denken over roken.
S. liep tegen de lamp na grootschalig onderzoek onder creditcard-gebruikers. Daarbij werden mensen met een opvallend bestedingspatroon onder de loep genomen. Gerrit S. gaf in 2010 en 2011 een bedrag van 158.000 euro uit met zijn betaalkaart.
De hoogleraar stelde toen tijdens de rechtszaak dat het vroeger heel normaal was om geld van de farmaceutische industrie op een eigen rekening te laten storten. ,,Het was toen net zo gewoon als sigaretten roken, en u weet hoe wij nu denken over roken.’’
Gewoontewitwassen van geldbedragen (art. 420ter jo. 420bis.1.a en 420bis.1.b Sr) en opzettelijk onjuist of onvolledig doen van aangifte inkomstenbelasting (art. 69 AWR) door als afdelingshoofd van ziekenhuis betalingen van farmaceutische bedrijven op Luxemburgse bankrekeningen te storten zonder deze op te geven aan belastingdienst en geld vervolgens naar Nederland te vervoeren.
1. Beroep op niet-ontvankelijkheid OM dan wel bewijsuitsluiting ex art. art. 359a Sv op de grond dat opvragen van debet- en creditcardmutaties van verdachte door belastingdienst op onrechtmatige wijze is uitgevoerd.
2. Beroep op niet-ontvankelijkheid OM, nu door handelen van belastingdienst inbreuk is gemaakt op privacy van verdachte.
3. Verzoek tot verrichten van onderzoekshandelingen.
4. Gewoontewitwassen. Kan per witwashandeling bewezen worden verklaard dat witwasvoorwerp deels uit misdrijf afkomstig is? Kunnen bewezenverklaarde witwashandelingen worden beschouwd als combinatie van handelingen die erop waren gericht verdachtes vermogen aan zicht van autoriteiten te onttrekken?
5. Strafmotivering. Hoogte benadelingsbedrag. Door verdediging naar voren gebrachte omstandigheden betrokken bij strafoplegging?
Bestanddeel “deels” opgenomen in bewezenverklaring zonder omvang daarvan vast te stellen. Strafmaatverweer m.b.t. media-uitingen van OM t.a.v. verdachte.
HR: art. 81.1 RO.
Artikel 81 RO-zaken Strafrecht overig
Op 8 oktober 2019 heeft de Hoge Raad een artikel 81 ro-zaken procedure behandeld op het gebied van strafrecht. Het zaaknummer is 17/05109, bekend onder ECLI code ECLI:NL:HR:2019:1544.
HOGE RAAD DER NEDERLANDEN
STRAFKAMER
Nummer 17/05109
Datum 8 oktober 2019
ARREST
op het beroep in cassatie tegen een arrest van het Gerechtshof Amsterdam van 28 september 2017, nummer 23/004924-15, in de strafzaak
tegen
,geboren te
op
1946,hierna: de verdachte.
Geding in cassatie
Het beroep is ingesteld door de verdachte. Namens deze hebben W. de Vries en V.S. Huygen van Dyck-Jagersma, beiden advocaat te Amsterdam, bij schriftuur middelen van cassatie voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
De Advocaat-Generaal D.J.C. Aben heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep.
De raadsman W. de Vries heeft daarop schriftelijk gereageerd.
Beoordeling van de middelen
De middelen kunnen niet tot cassatie leiden. Dit behoeft, gezien art. 81, eerste lid, RO, geen nadere motivering nu de middelen niet nopen tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.
Beslissing
De Hoge Raad verwerpt het beroep.
Dit arrest is gewezen door de vice-president W.A.M. van Schendel als voorzitter, en de raadsheren V. van den Brink en M.J. Borgers, in bijzijn van de waarnemend griffier B.C. Broekhuizen-Meuter, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 8 oktober 2019.