Henk van Dalen legt functie lid RvT bij Erasmus MC neer ivm onderzoek O.M.

Dalen-Henk-van
Henk van Dalen legt nevenfunctie bij Erasmus MC definitief neer

Henk Van Dalen legt definitief zijn nevenfuncties bij het Erasmus MC en bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) neer. Hij was eerder al tijdelijk teruggetreden vanwege het onderzoek van het openbaar ministerie bij VimpelCom, waar hij Chief Financial Officer is geweest.

 De lopende dossiers binnen het Erasmus MC vragen om een volledig bezette rvt, volgens Henk van Dalen, die al haar taken en verantwoordelijkheden kan invullen. “Er moet daarom een soort natuurlijke grens aan een periode van tijdelijk teruggetreden zijn. Voor mij is dat in principe 4 à 5 maanden. Ik vind het daarom reëel om mijn functie als lid van de RvT definitief neer te leggen.” Hij noemt het een eer “een bijdrage te hebben mogen leveren aan  het Erasmus MC, waar excellente zorg, onderwijs en onderzoek met betrekking tot gezondheid en ziekte centraal staan”.

Ook stapt hij op bij de BOM, die meldt dat “in goed overleg” is overeengekomen dat Van Dalen met ingang van 1 april opstapt als lid van de raad van commissarissen. “De BOM dankt de heer van Dalen voor zijn inzet en betrokkenheid gedurende de afgelopen periode van ruim 2 jaar.” In november werd bekend dat Van Dalen tijdelijk was opgestapt bij het Erasmus MC en de BOM omdat er onderzoeken liepen naar corruptie bij belbedrijf Vimpelcom, waar hij van juli 2010 tot september 2013 Chief Financial Officer was. Het bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan omkoping in Oezbekistan, waar het bedrijf marktleider is.
————————-

Van Dalen definitief weg bij Erasmus MC

Henk van Dalen heeft de raad van toezicht van het Erasmus MC laten weten dat hij per 1 april 2016 definitief zijn functie als lid van de raad van toezicht wil neerleggen.

In een toelichting zegt Van Dalen: ‘De lopende dossiers binnen het Erasmus MC vragen om een volledig bezette RvT, die al haar taken en verantwoordelijkheden kan invullen. Er is daarom een soort natuurlijke grens aan een periode van tijdelijk teruggetreden zijn. Voor mij is dat in principe 4 á 5 maanden. Ik vind het daarom reëel om mijn functie als lid van de RvT definitief neer te leggen.’

Besluit
Het besluit volgt op het begin november 2015 reeds aangekondigde tijdelijk terugtreden in verband met de onderzoeken bij Vimpelcom, waar Van Dalen van september 2010 tot september 2013 CFO was. De raad van toezicht en de Raad van Bestuur danken de heer Van Dalen voor zijn inzet en betrokkenheid bij het Erasmus MC gedurende de afgelopen twee jaar.

Corruptie
VimpelCom raakte in een internationaal corruptieonderzoek verzeild. Het bedrijf betaalde tussen 2006 en 2012 in totaal ruim 144 miljoen dollar aan een brievenbusfirma van de presidentsdochter Gulnara Karimova van Oezbekistan, in ruil voor frequenties op de gsm-netwerken in dat land. Van Dalen was in 2011 financieel directeur van het bedrijf, toen VimpelCom de laatste smeergeldbetaling van 30 miljoen dollar overmaakte.

Dossier Governance In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties. Lees meer >>

Wouter van den Elsen

Redacteur care