Gynaecoloog Isala voor de rechter na dood babytje Bruinink

Isala voor de rechter na dodelijke bevalling

Isala Klinieken in Zwolle moet zich verantwoorden voor het medisch tuchtcollege voor de dodelijke verminking van een baby in 2013. Het jongetje dat veel te vroeg werd geboren maar wel gezond en levensvatbaar was, stierf tijdens de bevalling. De ouders verwijten de betrokken gynaecoloog medische nalatigheid.

Dit meldt de Stentor.

Tijdens de bevalling van het kindje na een zwangerschap van 25 weken ging het gruwelijk mis. Het jongetje kwam in twee losse delen: eerst het lijfje en anderhalf uur later het hoofdje, dat was achtergebleven in de baarmoeder. De bevalling ging heel snel. Volgens de vader is de gynaecoloog direct aan de beentjes en het rompje gaan trekken en zou hij dat te hard hebben gedaan omdat het hoofdje klem zat.
Reactie Isala

De arts ontkent dat hij iets fout heeft gedaan, volgens de vader. De vader betreurt de gang naar het tuchtcollege. “Het ziekenhuis had dit kunnen voorkomen als men de fout had toegegeven; ik weet dat ongelukken kunnen gebeuren.” In een reactie aan de Stentor laat Isala weten de ‘verdrietige gebeurtenis’ te kennen. “Wij hebben alle begrip voor de emoties die hiermee gepaard gaan”, zegt een woordvoerder. Volgens het ziekenhuis is de kwaliteit van de afdeling en het functioneren van medewerkers en specialisten niet in het geding.
Skipr Redactie 15 juni 2015