Gouda opent meldpunt zorgfraude

Het gaat daarbij volgens het AD om vermoedens van gesjoemel met zorggeld. Bijvoorbeeld geld aanvragen met vervalste data voor een pgb. Inwoners van Gouda kunnen het meldpunt ook attenderen als een zorginstelling meer kosten declareert dan een familielid of ouder aan thuiszorg ontvangt.

Het meldpunt is opgericht door de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. Ook zorgmedewerkers en scholen die denken dat cliënten of ouders van een leerling met hun pgb fraude plegen, kunnen dit melden.

Om er achter te komen of zorggeld goed wordt uitgegeven, kunnen deze gemeenten wel extra informatie gebruiken, zegt zorgwethouder Corine Dijkstra (ChristenUnie) van Gouda in het AD. Na een melding gaat een onafhankelijke toezichthouder onderzoeken wat er aan de hand is. Als geld niet volgens plan wordt besteed, hoeft het niet gelijk om fraude te gaan, benadrukt ze.


ad.nl Stijn Tielemans

Vermoedens van gesjoemel met zorggeld? Iedereen met twijfels kan terecht bij nieuw meldpunt

Geld binnenharken met een vervalste aanvraag voor budget om zorg mee in te kopen (pgb), met als doel lekker op vakantie te kunnen? Een zorginstelling die meer kosten declareert dan oma aan thuiszorg ontvangt? Inwoners en organisaties in de Goudse regio die vermoedens hebben van fraude met zorggelden kunnen vanaf nu aan de bel trekken bij een nieuw lokaal meldpunt.