Gommers, Nederlandse ic-vereniging: ‘We weten niet wat te doen in crisissituatie’

SIN-NL
Let op: artsen bepalen of u u toegelaten wordt tot de IC. Al meer dan 20 jaar geldt hiervoor een leeftijdscriterium, vermoedelijk 80 jaar. Ook hoogrisicopatienten worden niet toegelaten.
Wanneer artsen met u als patient of u als familieleden in gesprek gaan over opname op de IC en opname niet toelaten, willen zij de indruk wekken dat u meebeslist. Dit is schijn.
Het is ons bekend dat de toelatingscriteria in andere landen zoals Italie en Israel ruimer zijn.
Nederlandse artsen verschuilen zich achter het argument dat ic beleid “cultureel” bepaald is.
Macht en controle spelen een grote rol in de medische wereld.


Nederlandse ic-vereniging: ‘We weten niet wat te doen in crisissituatie’

De ic-zorg in Nederland loopt door de toename van het aantal coronapatiënten tegen de grenzen aan van wat betreft zorgapparatuur en de druk voor het zorgpersoneel.

Als het aantal ic-opnames blijft stijgen, dan is er sprake van een crisissituatie. “Ik weet niet hoe we dat gaan doen”, zei Gommers woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. “Dat besluit is aan de minister.”

In de opschaalfase van dit moment zijn 2.400 ic-bedden nodig, die ook beschikbaar zijn, zegt Gommers. Hij schat dat er daarvan negentienhonderd ic-bedden nodig zijn voor coronapatiënten en vijfhonderd voor overige ic-patiënten.

Gommers schetst hoe het er nu aan toegaat op de ic-afdelingen. “Je levert intensivecarezorg buiten de intensive care. Je beademt patiënten op operatiekamers, op uitslaapkamers. Op gewone kamers, die je inricht als intensive care.”

Meer druk op zorgpersoneel

Dat betekent ook meer druk op het zorgpersoneel. Gommers: “Je vraagt aan je ic-personeel om op te rekken. Dat betekent voor een ic-verpleegkundige die gewend is om voor maximaal twee patiënten te zorgen, nu om voor drie en misschien wel vier patiënten te zorgen. Dat geeft echt spanning.”

Gommers krijgt berichten dat ic-verzorgers de druk en stress voelen dat zij niet meer in control zijn. “Dan kun je essentiële fouten maken waardoor patiënten komen te overlijden. In die fase zitten we nu.”

RIVM-baas Van Dissel: ‘Nederland, houd vol’

Ook RIVM-baas Jaap van Dissel sprak de Kamerleden toe. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat mensen zich houden aan de maatregelen die dinsdagavond werden verlengd tot en met 28 april.

Het doel van die maatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden als je naar buiten gaat en binnenblijft als je koorts hebt of benauwd bent, is om de kwetsbaarste personen in de samenleving te beschermen. Dat zijn vooral ouderen en mensen die al ziek zijn.

Het RIVM adviseert de regering nog steeds om het virus maximaal onder controle te krijgen en om de curve van het aantal besmettingen af te vlakken zodat de ic-capaciteit het nog aan kan.

Van Dissel concludeerde dat de maatregelen lijken te werken. De ziekte verspreidt zich minder snel, steeds minder mensen worden besmet door iemand met het virus, maar er komen nog dagelijks patiënten bij, waarschuwt de RIVM-baas. “Als we de maatregelen nu loslaten, dan neemt het aantal besmettingen helaas weer toe.”

“We zijn er nog niet”, was de boodschap van Van Dissel. Het is volgens hem “cruciaal” dat iedereen zich ook de komende weken aan de afspraken houdt. “Nederland, houd vol”, aldus de RIVM-baas.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×