GGZ-verpleegkundige E. de Jonge mag zich niet meer inschrijven in BIG-register

Achternaam
Jonge,  Eesge de
Geslacht
Man
BIG-nummer doorgehaald
49019065030
De zorgverlener is momenteel niet geregistreerd voor dit beroep.
Beroep
Verpleegkundige
Plaats

Den Haag
Maatregel
Bij de voormalige inschrijving in het register van verpleegkundigen is per 29 mei 2019 aangetekend dat deze zorgverlener het recht is ontzegd om zich opnieuw in te schrijven in het BIG-register. De maatregel is opgelegd vanwege grensoverschrijdend gedrag.
————-

www.ad.nl 6 maart 2019

Celstraf voor verpleger die zich vergreep aan patiëntes

Een 58-jarige man die zich als GGZ-verpleegkundige in Zoetermeer vergreep aan twee patiëntes, is vandaag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot één jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook mag hij vijf jaar lang niet meer werken in de gezondheidszorg. Verder is hem nog een verplichte zedendaderbehandeling opgelegd.

In 2017 vergreep hij zich aan een 28 jaar jongere patiënte bij haar thuis. De GGZ-instelling kwam daar achter. Toen bleek de verpleger in 2009 ook al eens seks met een patiënte te hebben gehad, in een hotel en bij hem thuis. De verdachte werkte bijna 25 jaar bij GGZ-instelling Rivierduinen in Zoetermeer. De verpleegkundige werd door zijn werkgever geschorst.

Volgens de verpleger vond de seks plaats met wederzijdse instemming, maar ook dát mag niet in een afhankelijke zorgsituatie. Het Openbaar Ministerie had dezelfde celstraf en behandeling plus een levenslang werkverbod in de zorg opgelegd willen zien. De rechtbank bepaalde verder dat de veroordeelde aan de slachtoffers ieder 2500 euro smartengeld moet betalen.

www.ad.nl

Voormalig ggz-verpleegkundige hangt celstraf boven hoofd voor ontucht met patiënten

Eesge de J. uit Den Haag hangt een celstraf boven het hoofd voor ontucht die hij als ggz-verpleegkundige in Zoetermeer zou hebben gepleegd met twee van zijn patiëntes. Het Openbaar Ministerie eist een jaar celstraf tegen de 58-jarige man, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Na jarenlang misbruik was er eindelijk iemand die haar kon helpen en begreep, dacht het eerste slachtoffer toen ze rond 2007 met de ggz-verpleger in aanraking kwam. De vriendschappelijke sfeer tussen het duo veranderde rond 2009 in een amoureuze. Voor seks hebben ze twee keer in een hotel en een keer bij de verdachte thuis afgesproken.

De vermeende ontucht met het tweede slachtoffer, dat 28 jaar jonger is dan de verdachte, kwam in 2017 aan het licht. Het ging volgens De J. om ‘aandacht en zelfvertrouwen’. Ook was er volgens hem geen sprake van dwang.

Behalve een celstraf eist de aanklager dat de verdachte nooit meer in de zorg mag werken en dat hij geen contact met de twee vrouwen mag opnemen. De slachtoffers eisen smartengeld van 4500 en 3000 euro.

De rechter doet op 6 maart 2019 uitspraak.