Geschorste arts Herman Zoon werkt al 20 jaar als dokter aan de Costa Blanca

Toelichting SIN-NL
Het betreft dr H.O. Zoon in 1989-1990 werkzaam als huisarts, Ring 117 in Dirksland .
Herman Zoon is niet meer geregistreerd als arts en heeft zijn bevoegdheid tot het beoefenen van de geneeskunde, dus te werken als dokter, verloren omdat hij blijk heeft gegeven  van grove onkunde.
Medisch tuchtcolleges zijn zeer terughoudend om een collega het recht te ontzeggen om als arts te functioneren gezien het belang dat zij hechten aan collegialiteit. Dit maakt duidelijk dat deze arts werkelijk op ernstige wijze gedisfunctioneerd heeft als arts, verslaafd was en een gevaar was voor patiënten.
Het is niet goed te praten dat de Inspecties Gezondheidszorg van Nederland en Spanje deze geschorste arts gewoon zijn gang lieten gaan in Spanje. Uiteraard dient de Inspectie Gezondheidszorg te Spanje per direct maatregelen te nemen dat deze man nooit meer zich zal voordoen als arts.
Hij is immers al 20 jaar geschorst.

———————
Herman Z. doktert al 20 jaar illegaal aan de Costa Blanca
’Ik ben inderdaad geschorst, maar ik bén en blijf arts!’

Een levenslang geschorste Nederlandse arts behandelt al bijna 20 jaar illegaal patiënten aan de Spaanse kust. Onlangs werd deze Herman Z. (65) wéér aangehouden. Z. zelf geeft toe dat hij ‘niet geregistreerd staat’. ,,Maar ik bén gewoon arts.”

Er is mij onrecht aangedaan. Ik ben geschorst, daar koester ik wrok over
Herman Z.

Herman Z. uit Dirksland kwam halverwege de jaren ’90 al in het nieuws omdat hij een 63-jarige vrouw uit zijn woonplaats geholpen had te sterven, zonder een tweede huisarts te raadplegen. Ook zou hij knoeien met recepten, medische fouten maken en was hij zelfs enige tijd verslaafd aan cocaïne en later aan het oppeppende medicijn ritalin. Reden genoeg voor het Medisch Tuchtcollege om Z. levenslang te schorsen.

Dat zit de nu 65-jarige Z. nog steeds dwars. ,,Er is mij onrecht aangedaan. Ik ben geschorst, daar koester ik wrok over,” zegt hij, telefonisch vanuit Spanje.

Het is een grijs gebied. Ik sta niet geregistreerd, maar ik héb een opleiding en ik bén arts
Herman Z.

Niet geregistreerd
De Nederlander vertrok ruim 20 jaar geleden naar het Zuid-Europese land om zijn werk als huisarts voort te zetten tussen Nederlandstalige toeristen en overwinteraars. Ook dat leidde weer tot ophef omdat de Nederlandse autoriteiten hun Spaanse collega’s hadden ingelicht. Daardoor mocht Z. ook in Spanje zijn vak niet uitoefenen.

Z. ging in beroep en werd pas in 2001 definitief in het ongelijk gesteld. Maar ondertussen ging de arts altijd maar door. ,,Ja, ik stond hier in Spanje niet geregistreerd,” erkent Z. in een telefoongesprek met deze krant.

Gevraagd of hij nou wel of niet als arts mocht opereren, zegt Herman Z.: ,,Het is een grijs gebied. Ik sta niet geregistreerd, maar ik héb een opleiding en ik bén arts. Hij benadrukt het keer op keer: ,,Ik bén gewoon arts.”

Als een huisbezoek normaal 70 euro kost, komt hij voor 30. Hij betaalt toch geen belasting
Een Belgische medisch pedicure uit Calp over Z.

Huisbezoekjes
Herman Z. kreeg de voorbije jaren regelmatig justitie achter zich aan. ,,Hij is door de jaren heen een paar keer aangehouden, maar betaalde zijn boetes en dook dan al snel weer op als arts,” vertelt een Belgische medisch pedicure die in hetzelfde Spaanse plaatsje Calp werkt. Zij deed aangifte tegen Z., die vorige week wéér werd aangehouden. ,,Maar de vrees is dat hij weer gewoon zijn boete gaat betalen en verder gaat. Er is in Spanje gewoon te weinig controle.”

Volgens de medisch pedicure (die anoniem wil blijven) heeft Z. onder meer de regelgeving kunnen omzeilen door veel huisbezoekjes te doen. ,,Daardoor viel hij lange tijd niet op.”

Bovendien geniet Z., ondanks zijn reputatie, populariteit onder de vele oudere Nederlandstaligen die aan de Spaanse kust overwinteren. ,,Omdat hij goedkoop is,” weet de pedicure. ,,Als een huisbezoek normaal 70 euro kost, komt hij voor 30. Hij betaalt toch geen belasting. En hij doet het slim, hoor. Neemt veel tijd voor de patiënten, neemt gelijk boodschappen mee. Dat vinden die wat oudere Nederlandse en Belgische patiënten fijn.”

Ik heb hier ook patiënten gehad bij wie hij onverantwoorde medische ingrepen had gedaan
Huisarts Eleonora Hendriks, ook werkzaam in Calp

Clinica Peonia
Toch heeft de geschorste medicus ook patiënten tegen zich in het harnas gejaagd vanwege verkeerde medicatie. Bij de apothekers in de omgeving van Calp gingen kort geleden alarmbellen af toen het Spaanse college van medici schreef dat ze geen medicijnen meer mochten meegeven die waren uitgeschreven door Herman Z. of zijn bedrijf Clinica Peonia.

Een andere Nederlandse huisarts uit Calp, Eleonora Hendriks, kreeg af en toe patiënten van Z. over de vloer. ,, Veel Nederlandse overwinteraars hier zoeken toch een arts die hun eigen taal spreekt. Dan komt hij ook in beeld. Zo van: ga naar dokter Z., die is makkelijk, komt even bij je langs. Zo hield hij het vol. Maar ik heb hier ook patiënten gehad bij wie hij onverantwoorde medische ingrepen had gedaan.”

Herman Z. zegt dat hij ‘zelden klachten heeft gehad’ en dat de oorzaak van zijn problemen ligt bij ‘een andere jaloerse arts’. Of hij doorgaat weet hij niet. ,,Ik ben 65, als het mij onmogelijk wordt gemaakt, dan houdt het een keer op.”