Frauderende Limburgse apotheker Jef Prickartz krijgt beroepsverbod

Frauderende Limburgse apotheker krijgt beroepsverbod

De Limburgse apotheker Jef P. is door het medisch tuchtcollege uit het BIG-register gehaald vanwege grootschalige fraude met geneesmiddelendeclaraties.

Dat houdt in dat de inmiddels gepensioneerde P. zijn beroep niet meer uit mag oefenen. De tuchtcommissie is namelijk van mening dat de apotheker zijn beroepsgroep ernstige schade heeft toegebracht.

Pensioen
P. gaf samen met zijn zoon leiding aan de Verenigde Apotheken Limburg (VAL), met 46 filialen in de provincie. Hoewel hij inmiddels met pensioen is, is de apotheker wel nog steeds werkzaam in de opleiding van nieuwe apothekers. Die rol mag hij van de tuchtcommissie nu niet meer uitvoeren.

Declaraties
P. kwam in opspraak nadat hij tussen 2012 en 2016 op grote schaal fraudeerde met medicijndeclaraties. VAL had met twee zorgverzekeringsbedrijven afspraken gemaakt dat er voorkeursmedicijnen uitgeschreven moesten worden. Alleen die zouden worden vergoed door de verzekeringsmaatschappijen. P. gaf patiënten vervolgens andere medicijnen mee, maar declareerde die wel onder de naam van de vergoedbare medicijnen.

Drie miljoen euro
Om de frauduleuze declaraties te kunnen doen, had P. speciale software laten ontwikkelen, waarmee automatisch de naam van het voorkeursmedicijn in de declaraties kwam te staan. De twee verzekeringsmaatschappijen werden daardoor voor in totaal ruim drie miljoen euro opgelicht.

Lees ook: Taakstraf voor apotheker om valse declaraties


OM in beroep tegen taakstraf apothekers

9 mei 2018 www.limburg1.nl

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de taakstraf van de Maastrichtse apotheker Jef Prickartz en de vrijspraak van diens zoon.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Prickartz, de eigenaar van apotheekketen Verenigde Apotheken Limburg (VAL), eind april tot een taakstraf van 180 uur, een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van een kwart miljoen euro. Medeverdachte, mede-eigenaar en zoon Jaap Prickartz werd vrijgesproken.

Lees ook: Taakstraf voor apotheker om valse declaraties

Grootschalige fraude
Het OM had 2,5 jaar cel en acht ton boete geëist voor grootschalige fraude met declaraties. Volgens het OM hebben vader en zoon tussen 2013 en 2016 gefraudeerd en meerdere zorgverzekeraars opgelicht.

Aangepaste software
De rechtbank achtte bewezen dat bij de tientallen VAL-vestigingen ongeveer 3,6 miljoen valse declaraties waren opgemaakt door een aanpassing van de declaratiesoftware. Maar oplichting is niet bewezen en ook is niet vastgesteld of en hoeveel schade de zorgverzekeraars hebben geleden.

Vader en zoon hebben altijd ontkend dat er doelbewust is gefraudeerd.

Taakstraf
P. werd in de zaak eerder al veroordeeld tot 180 uur taakstraf, maar is tegen die uitspraak in beroep gegaan. Ook het Openbaar Ministerie was het niet eens met die uitspraak en hoopt via beroep op een hogere straf uit te komen. Die zaak loopt nog.

Lees ook: Gevangenisstraffen geëist voor apothekersfraude

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×