Frankrijk: Belgische anesthesiste Helga Wauters krijgt drie jaar cel na dood van zwangere vrouw

Helga Wauters.

Helga Wauters. © AFP

Belgische anesthesiste krijgt drie jaar cel na dood van zwangere vrouw: “Alcoholisme was niet te verzoenen met mijn werk”

UPDATE De Belgische anesthesiste die verantwoordelijk is voor de dood van een zwangere vrouw in 2014 heeft in Frankrijk drie jaar cel gekregen. Helga Wauters had op het moment van de feiten gedronken. Ze mag haar beroep als anesthesist niet meer uitoefenen. “Alcoholisme was niet te verzoenen met mijn werk. Ik zal dit overlijden mijn hele leven met me meedragen”, sprak de 51-jarige vrouw tijdens haar proces in Pau.

De anesthesiste las een verklaring voor, de familie van slachtoffer Xynthia Hawke (28) gunde ze daarbij echter geen blik. “Ik wil me zeker niet voordoen als een slachtoffer, maar ik vermoed dat men de volledige schuld van dit drama in mijn schoenen zal schuiven”, merkte Wauters op.

Op de slotdag van het proces zei de anesthesiste dan dat ze “oprecht spijt had”. “Ik vind geen woorden om mijn verdriet uit te drukken”, zei ze. Ze gaf te kennen dat ze buiten de rechtszaal wilde spreken met de familie Hawke, maar die wees een gesprek af.

Opmerkelijk: Wauters was net diegene die in de loop van het onderzoek haar eigen verantwoordelijkheid vaak minimaliseerde. Zo wees ze op de gebrekkige communicatie tussen de medewerkers op de operatieafdeling.

Het kindje weet dat zijn moeder is gestorven door een ongeval

Yannick Balthazar, de vader van het kind van Xynthia

Op 26 september 2014 stapelde Wauters echter de medische fouten op. Ze had Hawke in de namiddag een epidurale anesthesie (ruggenprik) gegeven. Omdat de bevalling moeilijk verliep, was een dringende keizersnede echter noodzakelijk.

Op de dag van het fatale incident was Wauters haar werkdag begonnen met het drinken van wodka met water, zoals ze tien jaar lang elke dag deed. Ook had ze een glas rosé gedronken met vriendinnen. Collega’s vonden haar adem die dag naar alcohol ruiken.

Spijsverteringskanalen geïntubeerd

Rond 22.20 uur werd de baby geboren, vanaf dan liep alles fout. “Xynthia werd wakker en begon te bewegen. Ze moest overgeven. Ze verzette zich en slaagde erin om de beademingsbuis los te trekken”, getuigde een officier van de gendarmerie voor de rechtbank.

Experten getuigden ook dat de dokter, die nog maar een tiental dagen in dienst was bij de privékliniek, de spijsverteringskanalen had geïntubeerd in plaats van de luchtwegen. Daarna gebruikte ze een beademingsballon zonder zuurstof in plaats van de beademingsmachine omdat ze niet wist hoe ze die moest gebruiken.

Baby nooit gezien

De jonge Britse stierf vier dagen later aan de gevolgen van een hartstilstand. Ze heeft haar baby, die gezond en wel ter wereld kwam, nooit gezien. Yannick Balthazar, de vader van het kind van Xynthia reageerde via persagentschap AFP: “Het kindje weet dat zijn moeder is gestorven door een ongeval. Ik wil niets verbergen voor het kind. Het kind mag zich ook niet schuldig voelen.”

Wauters was volgens een onderzoeker van de gendarmerie een “briljante” studente. Haar vader was een gynaecoloog en haar moeder econoom. Ze raakte zwaar verslaafd aan alcohol na de scheiding van haar partner in 2005. In België was ze vanwege ernstige fouten in 2013 en 2014 al al ontslagen. Ook die werden gelinkt aan haar alcoholgebruik. De Orde der artsen kreeg daar echter nooit wat van te horen en is ook nooit bekend geraakt bij haar nieuwe werkgever in Frankrijk. 

lees ook bericht op sin-nl.org 8 okt 2020

‘Dronken’ Belgische anesthesiste Helga Wauters vervolgd voor dood zwangere vrouw in Franse privékliniek