Duits OM onderzoekt klacht wegens schadelijke ruggenprik tegen Jansen Steur

7 januari 2013 bron: www.skipr.nl
Duits OM onderzoekt klacht tegen Jansen Steur
AMSTERDAM – Het Duitse Openbaar Ministerie start een vooronderzoek naar de omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur. Aanleiding is een klacht die een 33-jarige vrouw indiende na een slecht verlopen behandeling.
Dat zei woordvoerder Harald Lustig van het OM in Heilbronn maandag.
Jansen Steur werd zaterdag ontslagen bij de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn. In augustus verrichtte hij een ruggenprik bij een 33-jarige vrouw, zegt de patiënte in de lokale krant Heilbronner Stimme van zondag.
Bij een ruggenprik of lumbaalpunctie wordt een dunne holle naald ingebracht bij de ruggenwervels. Artsen tappen zo wat hersenvocht af, dat ze nodig hebben om sommige diagnoses te kunnen stellen.
Bloedvat
“De ruggenprik was erg pijnlijk en duurde erg lang”, zei de patiënte. Ze klaagde bij Jansen Steur, maar die zou dat hebben genegeerd. Na de ingreep kon de vrouw zich dagenlang niet bewegen. Ook eten was onmogelijk.
Een verpleegster zou naderhand hebben gezegd dat Jansen Steur een bloedvat had geraakt. Ook een collega-arts zou hebben toegegeven dat er iets fout was gegaan.
Het Duitse OM gaat nu onderzoeken of Jansen Steur iets ten laste kan worden gelegd, zoals het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Ook wordt bekeken of hij zich wel aan de voorschriften heeft gehouden. De 33-jarige vrouw is voorlopig de enige Duitse patiënte van wie bekend is dat ze geklaagd heeft over Jansen Steur.
Aangeklaagd
Jansen Steur is in Nederland aangeklaagd. Als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede zou hij tussen 1996 en 2003 veel foute diagnoses hebben gesteld. Een van zijn patiënten zou na een slechtnieuwsgesprek zelfmoord hebben gepleegd.
Anderen zouden zwaar lichamelijk en geestelijk letsel hebben opgelopen door Jansen Steur. Verder zou hij receptenblokken van een collega hebben gestolen, valse recepten hebben uitgeschreven en duizenden euro’s van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek hebben verduisterd.
Door: NU.nl/ANP