Drie doden en één miskraam door listeriabesmetting vleeswaren Offerman bij Jumbo, Aldi, Bidfood, Sligro en Versunie.

Drie doden en één miskraam door listeriabesmetting vleeswaren

Drie mensen zijn overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. De slachtoffers hadden een hoge leeftijd. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren.

Volgens het RIVM is vleeswarenproducent Offerman de bron van de besmetting. ,,We hebben een nieuwe techniek gebruikt voor het opsporen van het voedsel waarin deze listeriabacterie zat.  We zagen een bepaald type listeria voorkomen bij meerdere patiënten. We namen vervolgens contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna de NVWA vervolgonderzoek deed. Hierdoor kwamen we erachter dat alle patiënten die ziek zijn geworden, vleeswaren van Offerman hebben gegeten’’, aldus een RIVM-woordvoerder.

De toegepaste techniek kan pas sinds kort worden ingezet, stelt het instituut. ,,Zonder deze techniek was het niet mogelijk geweest om deze bron met de patiënten in verband te brengen.” Volgens het RIVM is het nooit eerder voorgekomen dat zo duidelijk een link kon worden gelegd naar dezelfde besmettingsbron.

,,Het is belangrijk dat mensen goed kijken welke vleeswaren ze thuis in de koelkast hebben liggen. Als de producten verdacht zijn, moeten ze zo snel mogelijk worden weggegooid’’, waarschuwt de RIVM-woordvoerder.

130 vleeswaren

Het gaat om voorverpakte gesneden vleeswaren die komen uit de fabriek van vleeswarenproducent Offerman in Aalsmeer, en van daaruit over supermarkten in het hele land zijn verspreid. Jumbo heeft alle vleeswaren van producent Offerman die mogelijk besmet zijn met de listeria-bacterie uit de schappen gehaald. Alles wat nog in de winkel ligt is veilig om te consumeren, aldus de winkelketen. Eerder maakte de supermarktketen bekend 130 soorten vleeswaren uit de schappen te halen.

Jumbo kan nog niet zeggen wanneer het vleeswarenassortiment weer volledig aangevuld is. De betreffende fabriek van Offerman is voorlopig gesloten.

De besmette vleeswaren liggen ook in de schappen bij de Aldi, Bidfood, Sligro en Versunie. Ook Aldi heeft inmiddels een aantal producten teruggeroepen. Hier gaat het echter maar om vier soorten vleeswaren. ,,Vleeswaren die nog in de schappen liggen, zijn veilig om te consumeren”, aldus Aldi in een verklaring. Bij Sligro gaat het om 160 soorten.

De branchevereniging voor supermarkten CBL laat weten te zijn geschrokken door de kwestie. ,,Dit is een heel grote terugroepactie”, stelt een woordvoerster in een eerste reactie.

Eerder problemen

De Aalsmeerse fabriek moet voorlopig dicht blijven. Het snijden en verpakken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en heringericht én zijn goedgekeurd door de NVWA, zo heeft die instantie het bedrijf laten weten.

Andere fabrieken van Offerman nemen de productie over. De leverancier informeerde de supermarkten en groothandels gisteren dat de bacterie mogelijk in het vlees terecht is gekomen. Die nemen het zekere voor het onzekere en roepen daarom veel producten terug. Of de terugroepactie voor lege schappen zorgt is niet bekendgemaakt. Jumbo zegt te hopen dat het volledige assortiment snel weer beschikbaar is.

De lijst bevat veel voorverpakt vlees als kipfilet, achterham, grillworst en spek. De meeste producten hebben een houdbaarheidsdatum tot halverwege of eind oktober. De complete lijst met producten is hier te vinden.

Voedselinfectie

De listeriabacterie kan voedselinfectie veroorzaken. De kans op besmetting is volgens het Voedingscentrum klein, maar de gevolgen kunnen vooral voor risicogroepen als baby’s, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem ernstig zijn.

Wie de bacterie in zijn lichaam krijgt, kan bloedvergiftiging krijgen, hersenvliesontsteking en infecties aan de huid en ogen. Zwangere vrouwen hebben kans op een miskraam. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 70 tot 100 gevallen van listeriabesmetting bekend, weet het Voedingscentrum. Sinds 2008 zijn artsen verplicht om besmettingen te melden. Elk jaar sterven enkele mensen na een besmetting. In 2017 overleden relatief veel mensen, namelijk tien, maar toen waren er ook meer besmettingen. In 2016 vielen zes doden door listeria-infecties, in 2015 drie en in 2014 twee.

Huisarts

Klanten van Jumbo en Aldi die de vleeswaren terugbrengen naar de winkel krijgen hun geld terug. Een aankoopbon is niet nodig. Wie de vleeswaren al op heeft en zich niet lekker voelt, kan zich het beste melden bij de huisarts.

Listeria levensgevaarlijk voor zwakkeren

De listeriabacterie veroorzaakt de infectieziekte listeriose, die volgens de site van het RIVM nog niet heel vaak in Nederland voorkwam. De bacterie zit meestal in voedsel, maar kan bijvoorbeeld ook in water zitten.

Gezonde mensen krijgen er meestal hooguit milde griep- of buikgriepverschijnselen van, maar bij heel jonge kinderen, senioren en mensen met een verzwakt immuunsysteem kan de bacterie grote ellende en zelfs overlijden veroorzaken. Hersenvliesontsteking en sepsis ofwel bloedvergiftiging kunnen namelijk het gevolg van de besmetting zijn.

Vrouwen die een kind verwachten kunnen de bacterie oplopen zonder er zelf last van te ondervinden, maar hun ongeboren kind kan ook sterven, erg ziek worden of te vroeg worden geboren.

Medicijnen
Listeriose kan eventueel met medicijnen worden aangepakt. Besmetting ontstaat met name bij het eten van rauwe ingrediënten die al besmet zijn, bijvoorbeeld zachte kazen van ongepasteuriseerde melk en filet américain. Ook kan ‘kruisbesmetting’ voorkomen, door onder meer het wassen van sla met besmet water.

Jaarlijks worden ongeveer 80 patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM. Sinds 2008 zijn artsen verplicht om besmettingen te melden. Elk jaar sterven enkele mensen na een besmetting. In 2017 overleden relatief veel mensen, namelijk tien, maar toen waren er ook meer besmettingen. In 2016 vielen zes doden door listeria-infecties, in 2015 drie en in 2014 twee.

Ook doden door listeria in Duitsland

Ook Duitsland kreeg deze week te maken met een voedselschandaal rond de listeriabacterie. Daar overleden twee mensen in de deelstaat Hessen na het consumeren van besmette vleeswaren. De Duitse autoriteiten sloten tijdelijk het bedrijf dat de vleeswaren had geleverd, Wilke in de gemeente Twistetal.

Behalve twee doden, werden tientallen mensen ziek na het eten van besmette salami en een smeersel voor op brood. De twee dodelijke slachtoffers waren ouderen.

Alle producten van het bedrijf werden teruggeroepen, met uitzondering van geleverde conserven. Het bedrijf levert aan restaurants, grote keukens en supermarkten. De oorzaak van de besmetting is nog niet duidelijk.

Het bedrijf werd volgens Duitse media al sinds maart door de voedselautoriteiten in de gaten gehouden nadat herhaaldelijk verontreinigingen in de producten waren aangetroffen.
————–

Vleesfabriek Offerman dicht en handel gesloten vanwege listeriabacterie

De Aalsmeerse fabriek van vleeswarenproducent Offerman moet voorlopig gesloten blijven vanwege de problemen met de listeriabacterie. Ook is de beurshandel stilgelegd.

De handel in het aandeel van de vleeswarenspecialist Ter Beke, het moederbedrijf van het Nederlandse Offerman, is vrijdag op de beurs van Brussel stilgelegd na een flinke koersval. Het aandeel stond bijna 9 procent lager.

De fabriek van vleeswarenproducent Offerman in Aalsmeer moet voorlopig dicht blijven. Het verwerken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en goedgekeurd door de NVWA.

De listeriabesmetting van vleeswaren van producent Offerman heeft in de afgelopen twee jaar aan drie mensen het leven gekost en er zijn twintig mensen ziek geworden. Ook heeft een vrouw een miskraam gehad. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×