Dr H. Kraak richt Smalhout stichting op tegen medische missers

Commentaar SIN-NL

Op zich is het positief dat deze arts dr Hans Kraak slachtoffers van medische fouten wil steunen via de Smalhout stichting. In het radio-fragment spreekt dr Kraak echter over steun bij juridische procedures.

SIN-NL benadrukt het belang van eerlijke informatie- mondeling- en schriftelijk en herstelbehandeling voor slachtoffers van medische fouten. Juridische procedures kunnen en dienen zoveel mogelijk voorkomen worden.
————–
Smalhout Stichting strijdt tegen medische missers

Hans Kraak zet strijd Bob Smalhout voort met nieuwe stichting

Hij stond bij het grote publiek bekend als een ‘enfant terrible’, wijlen anesthesioloog en professor Bob Smalhout. Hij was een van de eersten en een van de weinige specialisten die openlijk kritiek uitte op vakgenoten, zo ook in het programma Medische Missers.

Hans Kraak, anesthesioloog en medisch directeur van High Care Anesthesiologen, was een goede vriend van Smalhout. Hij is nu bezig een stichting op te richten in Smalhouts naam. De prof. dr. Smalhout Stichting wil de strijd voorzetten die de anesthesist voerde tegen het onder de pet houden van medische blunders.

Beluister het interview met Hans Kraak (of download mp3-bestand, 14.8 MB)

—————–
Slachtoffers medische fouten staan iets minder alleen
Bron: Avro Radar Tros
19 jan 2016

Hoeven slachtoffers van een medische misser straks niet meer helemaal in hun eentje een strijd te voeren voor een schadevergoeding? Binnenkort is er een stichting die misserslachtoffers juridisch en financieel gaat bijstaan.

De Stichting Smalhout is vernoemd naar wijlen hoogleraar anesthesiologie Bob Smalhout, een arts die zich hard maakte voor meer openheid over missers. Als columnist voor De Telegraaf schreef hij er vaak over. Het leverde hem boze reacties van collega-artsen op én dozen vol verzoeken van patiënten; wilde hij misschien in hun casus duiken en hen helpen?

Fout bewijzen is bijna onmogelijk

Niet zo gek dat ze hun toevlucht zochten tot Smalhout: voor slachtoffers van medische missers is het moeilijk om hun recht te halen. In 2008 bracht de Stichting De Ombudsman een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat ruim twee op de vijf slachtoffers van een mogelijke medische fout gemiddeld na drie jaar nog steeds in een letselschadezaak zijn verwikkeld.

Ze staan voor de bijna onmogelijke taak om te bewijzen dat er een fout is gemaakt, terwijl het medische dossier in handen is van degene (de arts of het ziekenhuis) tegen wie ze een procedure voeren.

Patiënt in de min

‘De patiënt staat in de min als hij moet gaan procederen tegen een medisch specialist of een ziekenhuis’, zei anesthesioloog Hans Kraak van de Stichting Smalhout vorige week op Radio 1. Hij of zij moet strijden tegen een grote organisatie of tegen een verzekeraar en die beschikken over een uitstekende (en dure) advocaat.

Als patiënt kun je natuurlijk ook een goede letselschadeadvocaat zoeken, maar dat kost nogal wat. Ook met een rechtsbijstandverzekering loopt het flink in de papieren: als je medische expertise inhuurt, moet je die kosten – al snel duizenden euro’s – bijvoorbeeld zelf betalen.

Strijd van twaalf jaar

Zo’n juridische procedure kan zich ook nog eens jarenlang voortslepen. Alweer een tijd geleden interviewde ik de vader van een meisje dat vlak na haar geboorte gehandicapt raakte doordat er iets misging met het slangetje waarmee haar zuurstof werd toegediend. Een fout die ervoor zorgde dat Rebecca Joyce de rest van haar leven zwaar gehandicapt is.

Haar vader voerde maar liefst twaalf jaar lang een strijd voor een schadevergoeding. Uiteindelijk schikte Erasmus MC: het ziekenhuis betaalt meer dan een miljoen euro – geld dat haar vader wil gebruiken voor de verzorging van Rebecca Joyce.

Heel goed en noodzakelijk dus, dat er een stichting komt die slachtoffers van een misser gaat bijstaan. Maar zou onze overheid misserslachtoffers niet wat actiever moeten bijstaan?

Wetsvoorstel: compensatiefonds

De SP wil dat er een compensatiefonds voor hen komt. De partij wil dat zorgverzekeraars 100 miljoen euro storten in een fonds, zodat slachtoffers sneller een compensatie kunnen krijgen. Dat fonds zou dan vervolgens de juridische procedure tegen ziekenhuizen of specialisten op zich gaan nemen.

Renske Leijten van de SP laat weten dat ze deze zomer een wetsvoorstel hiervoor in de Tweede Kamer wil indienen. Hopelijk staan de slachtoffers van een medische fout dus straks wat minder alleen, geheel in de geest van professor Smalhout.

Mensje Melchior

 • Avatar

  Mijn moeder is op 70 jarige leeftijd overleden na de verkeerde diagnose. Geen kanker en nog kort te leven bleek gewoon een streptokokkeninfectie. Met morfine is ze platgespoten en (omdat we allemaal de diagnose voor waar aannamen) is op het laatst en haar eigen verzoek de pomp verdubbeld. Arts gaf het toe in 1 op 1 gesprek, echter niet meer bij offocoele klacht. Mijn vertrouwen in artsen is weg. Er ging ook veel fout met onderzoeken en op de afd. Het is hoog tijd dat er iets veranderd. Zelfs de inspectie van volksgezondheid deed niets met mijn melding. Nergens is mijn moeder geregistreerd als slachtoffer,dus wie weet hoe vaak het gebeurd? Advocaat ingeschakeld maar werd te kostbaar en langdurig.

 • Avatar

  OP DIT MOMENT IS ER EEN ADVOCAAT VANWEGE EEN ERNSTIGE MEDISCHE MISSER VOOR MIJ AAN HET WERK,MAAR HET LIJKT EROP DAT WAT IK HEB MEEGEMAAKT BUITEN HET ZIEKENHUIS, HUN PATIENTVEILIGHEID VALT.
  HET KAN DUS ALLEMAAL ZO MAAR !!
  IK BEN BEZIG MET HET SCHRIJVEN VAN EEN BOEK,…WERKELIJK HOROR, EN IK KAN ALLES BEWIJZEN DUS NOEM IK DAARIN ALLES EN IEDEREEN DIE SCHULDIG ZIJN AAN DEZE ENORME MEDISCHE MISSER!
  EEN EXARTICULATIE VANUIT DE HEUP BIJ MIJN ZOON ,
  DIE NIET NODIG WAS GEWEEST!
  EN 3 AMPUTATIES BIJ MIJ WAARVAN DE EERSTE ACHTERAF NIET NODIG WAS , DE TWEEDE HAD IK GEWEIGERD EN WAS OOK NIET NODIG,..FOUTE DIAGNOSE!

 • Avatar

  HEB begin december 2014 een verbrijzelde schouder opgelopen. Daarbij hele maand december in ziekenhuis gelegen. Er werd door zaal arts iedere morgen me ingepeperd dat ze kwaadaardige tumor onder mijn arm hadden gevonden. werd oudejaarsavond naar huis gestuurd met die arm en onder de morfine met verwijzing 2 maanden later naar oncoloog. Daar in februari aangekomen vertelde ze dat het zeer ernstig was en moest naar leiden. met nog meer morfine van de helse pijn. In leiden aangekomen vertelden ze dat ik helemaal geen tumor had dus hoefde ook niet bestraald te worden.
  Weer terug naar gouda dus waar half april eindelijk geopereerd werd met alle complicaties erbij. Maar de blijvende is mijn verkleefde elleboog van veel te lang , 7 maanden in sling, dag en nacht had gelopen. Maar zou terug gebeld worden door oncoloog, met afspraak , maar nooit meer wat gehoord. En klacht indienen werd afgeraden omdat het toch geen zin had.

 • Avatar

  Mooi initiatief van de SP maar voordat het door de kamer is als er voldoende stemmen voor zijn ben je aan een volgend kabinet die alles weer van voor af aan moet gaan bekijken want daar liggen geen prioriteiten. Ben helaas ook het slachtoffer van een misser tijdens een hernia operatie. Het wordt toch niet toegegeven en de verzekering zegt, moet je niet doen want je kan niks. Ben benieuwd wat daar uit komt.

 • Avatar

  Als het mis gaat, zijn ze niet thuis en gaat het meestal de doofpot in.
  Wel hoor je praktisch iedere week over de wonderen(?) die ze (OOM DOKTER en BIG PHARMA) weer verricht of uitgevonden hebben via de media.
  We wachten al meer dan 50 jaar op een pil tegen reuma en al 20 jaar op een medicijn tegen dementie

 • Avatar

  in 2012/2013 zijn in het Martini Ziekenhuis meerdere fouten begaan,
  daar door twee been amputaties.de betreffende Arts heeft zijn nalatigheid toegegeven en wij werden voor een gesprek uitgenodigd, heeft niks opgeleverd, maar zijn wel 350 euro per maand kwijt aan extra onkosten. wie helpt ons?

 • Avatar
 • Avatar

  Mijn man is ook een slachtoffer van een mislukt knie operatie, alle dagen pijn. Hoop dat wet door gaat maar betwijfel het !

 • Avatar

  Ik heb 12 jaar met een verkeerde DSM IV diagnose, Borderline, moeten overleven. Ik heb er zelf al die jaren tegen gevochten en inmiddels, nu 6 jaar geleden, blijkt het ook echt de verkeerde diagnose geweest te zijn. Ik heb autisme en CPTSS.
  Helaas achtervolgt die verkeerde diagnose mij nog steeds, overal waar ik kom bij specialisten en ziekenhuizen etc. staat de verkeerde diagnose, iets wat ik niet gerectificeerd krijg en dus NIET serieus genomen wordt. Ook al neem ik een verwijzing mee, waar de goede diagnose opstaat, toch blijft men nog altijd terugkijken naar wat er in het dossier stond.
  Met gevolg: ik word niet serieus genomen! Inmiddels wil en ga ik al niet meer naar artsen etc. Het zal mijn tijd wel geweest zijn.
  Twee jaar geleden ook, na mogelijke TIA’s o.i.d. werd ik door de neuroloog ook niet serieus genomen en dat terwijl ik spierkrachtvermindering had in mijn linker onderarm en onderbeen. Er was niets volgens hem en dat terwijl ik de klachten met spraakproblemen, slikproblemen, geheugenproblemen etc. nog nooit eerder in mijn leven gehad heb.
  Ik heb geprobeerd om de GGZ instelling aan te klagen via een advocaat, maar men wil er niet eens aan beginnen.
  Maar ook de financiële problemen door geen uitkering, beperken je!
  Tja…… een verkeerde diagnose is als een levensgevaarlijke bacterie, die niet uit te roeien valt!

  Wie kan mij nog eens helpen om een schadeclaim in te dienen tegen de GGZ instelling?

 • Avatar

  Heb in 2003 mijn echtgenoot verloren aan een toen uiterst zeldzame operatie. Heb alle tuchtcolleges in ruim 4 jaar tijd deze cases voorgelegd maar artsen gingen uiteindelijk toch weer vrij-uit. Kreeg geen pro-deo advocaat. Moest maar hypotheek op mijn huis nemen!

  Zou deze zaak graag alsnog onder Uw aandacht brengen.

 • Avatar

  Ben nu bijna 82 en leef al mijn hele leven met een mesische misser in mijn babytijd. De Allopathie heeft mij noir geholpen. Alleen in de natuurgeneeswijze heb ik wat steun maar het is en was niet leuk. Weet niet wat gezondheid is. Nueman was er voor mij. In het Ziekehuis werd gezegd ‘er maar mee te leren leven. Hoe? werd er niet bij gezegd. Dokter Smalhout heeft de lans gestoken. Hoop voor mijn medemensen en misschien ook voor mij, dat het beter gaat worden. Misschien is het handig te kijken wat belangrijker i”: De mens of het geld. Ook succes voor Renske Leijten

 • Avatar

  Mijn verhaal is te lang om hier op te schrijven. Is 20 jaar of misschien langer begonnen.
  Wil het wel erg graag een keer verduidelijken.
  Mijn kinderen zijn te vroeg geboren, oorzaak?
  1996 tia’s
  1996 MS geconstateerd incl. behandelingen.
  Foutieve diagnose, excuses arts gekregen.
  Deze arts is verder gaan zoeken, altijd erg goed contact mee gehad, nu nog.
  Diagnose Ziekte van Wilson, alle verschijnselen, echter niet DNA gerelateerd.
  Deze neuroloog heeft het vuur uit zijn sloffen gelopen, chapeau.
  Behandeling met medicatie, en koper beperkt dieet.
  Kreeg Zinksulfaat drank.
  Hij bleef altijd nauwgezet mijn bloed en urine waardes controleren.
  Ik werd dusdanig ziek dat ik opgenomen moest worden in een verpleeghuis, mijn eigen neuroloog mocht niet meer mijn hoofdbehandelaar zijn.
  Echter mijn nieuwe neuroloog heeft verzuimd om controles uit te laten voeren!!!!!!
  Dus m.a.g. doordat ik dat dieet streng volgde, en mijn medicatie van de Zinksulfaat drank niet bijgesteld werd, geen controle van bloed en urine.
  Forse Polyneuropathie aan de handen maar vooral voeten en benen.
  Dankzij de neuroloog die mijn behandelaar was in dat verpleeghuis ben ik opgezadeld met een imperfectie.
  Deze handicap, heeft mijn leven getekend.
  Ik kon niets meer, nu woon ik zelfstandig, met zorg op maat zoals men dat noemt.
  Loop met een stok, rollator, en heb een scootmobiel.
  Nu ben ik 50 jaar jong.
  Verdere uitleg wil ik graag geven.
  Mijn pad is vele malen slechter geweest dan u nu kan bedenken.
  Heb al een deel van mijn medische dossier, nu de rest nog.
  Dit krijgt nog een vervolg, ik laat het er nml. niet bij zitten.

 • Avatar

  na schouderprothese binnen 4 dagen terug in het ziekenhuis
  met een ontsteking waarvan de eerste test als “vervuild” is weggegooid
  5 operaties en 2 maanden verder was het commentaar van de specialist
  “ik kan er geen eer meer aan behalen,dus tot ziens”
  ik zit nu met een onbruikbare arm en chronische pijn
  volgens de advocaat niet verwijtbaar
  bij doorgaan moest kosten rekenen van zo’n € 5000
  dat bij een wao inkomen van € 1200 dus niet haalbaar

 • Avatar

  Ik heb een knieprothese gekregen een tijdje terug liep totaal niet goed het antwoord was littekenweefsel niets aan te doen! ben naar een andere orthopeed geweest en die zei: dat er een rotatie zat van28gr in het tubia-component en die zat er al in voordat er een prothese inging kortom je hebt geen been om op te staan vechten tegen de bierkaai!! waardeloos.

 • Avatar

  Heel goed initiatief! Ben door een medische misser in de WIA terechtgekomen en moet leven met beperkingen, maar werd door 2 advocaten afgeraden te procederen, omdat het inderdaad vechten tegen de bierkaai is

 • Avatar

  Ik heb een nieuwe heupprothese gekregen. Er is tijdens de operatie van alles fout gegaan . Juridisch aangevochten. Uitspraak : niet verwijtbare fout. Hadden de prothese vergeten te bestellen, heb nu een niet bestelde titanium prothese die veel te klein is. daardoor een beenlengte verschil van drie centimeter. Het is vechten tegen de bierkaai

 • Avatar

  antipsychotica van huisarten en ggz artsen dodelijker verklaard dan terrorisme.

  By admin | 15 januari 2016 | Geen reacties

  Antipsychotica
  We hebben het hier over één van de dodelijkste vormen van medicatie. Antipsychotica worden meestal voorgeschreven bij schizofrenie, bipolaire stoornissen, depressie en ook vele vage klachten als stemmingswisselingen en angsten. Helaas kent deze groep een aantal bijwerkingen die je liever niet op de koop toeneemt, zoals een toegenomen bloedsuikerspiegel, verhoogde lipiden- en cholesterolniveaus en daarnaast blijken deze medicijnen je ook dik te kunnen maken. Als dat nog niet genoeg is, blijken er nog meer lange termijn bijwerkingen op te kunnen treden zoals schade aan zenuw- en hersenweefsel, maar ook blijkt deze groep het metabool syndroom (waarmee hart- en vaatziekten) te kunnen veroorzaken. In een studie dat is gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ) werden antipsychotica dodelijker verklaard dan terrorisme.

  Bekende antipsychotica gaan onder de volgende namen over de toonbank: Chloorpromazine, Hloperidol, Broomperidol, Perfenazine, Pimozide, Flufenazine, Zuclopentixol, Risperidon, Quetiapine, Olanzapine, Clozapine, Sulpiride en Aripiprazol.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×