Zoon, Herman -exhuisarts -Dirksland & Spanje

Doofpotdossier huisarts Herman Zoon, die ondanks definitieve schorsing uit het BIG-register, 20 jaar in Spanje als arts werkte. Dit toont een falen van de Inspecties Gezondheidszorg van NL en Spanje.
—————————————————————-
25 jan 2016: Geschorste NL arts H. Zoon in Spanje is nu acupuncturist
——————————————————–
bron: www.sin-nl.org

Geschorste arts Herman Zoon werkt al 20 jaar als dokter aan de Costa Blanca, Spanje.
4 december 2015 – Auteur: Victor Schildkamp – Bron: ad.nl

Toelichting SIN-NL
Het betreft dr H.O. Zoon in 1989-1990 werkzaam als huisarts, Ring 117 in Dirksland .
Herman Zoon is niet meer geregistreerd als arts sinds ongeveer 1994 en heeft zijn bevoegdheid tot het beoefenen van de geneeskunde, dus te werken als dokter, verloren omdat hij blijk heeft gegeven  van grove onkunde.
Medisch tuchtcolleges zijn zeer terughoudend om een collega het recht te ontzeggen om als arts te functioneren gezien het belang dat zij hechten aan collegialiteit. Dit maakt duidelijk dat deze arts werkelijk op ernstige wijze gedisfunctioneerd heeft als arts. Hij was verslaafd en een gevaar voor patiënten.
Het is niet goed te praten dat de Inspecties Gezondheidszorg van Nederland en Spanje deze geschorste arts gewoon zijn gang lieten gaan in Spanje. Uiteraard dient de Inspectie Gezondheidszorg te Spanje per direct maatregelen te nemen dat deze man nooit meer zich zal voordoen als arts.
Hij is immers al 20 jaar geschorst.

———————
AD
Herman Z. doktert al 20 jaar illegaal aan de Costa Blanca
’Ik ben inderdaad geschorst, maar ik bén en blijf arts!’

Een levenslang geschorste Nederlandse arts behandelt al bijna 20 jaar illegaal patiënten aan de Spaanse kust. Onlangs werd deze Herman Z. (65) wéér aangehouden. Z. zelf geeft toe dat hij ‘niet geregistreerd staat’. ,,Maar ik bén gewoon arts.”

Er is mij onrecht aangedaan. Ik ben geschorst, daar koester ik wrok over
Herman Z.

Herman Z. uit Dirksland kwam halverwege de jaren ’90 al in het nieuws omdat hij een 63-jarige vrouw uit zijn woonplaats geholpen had te sterven, zonder een tweede huisarts te raadplegen. Ook zou hij knoeien met recepten, medische fouten maken en was hij zelfs enige tijd verslaafd aan cocaïne en later aan het oppeppende medicijn ritalin. Reden genoeg voor het Medisch Tuchtcollege om Z. levenslang te schorsen.

Dat zit de nu 65-jarige Z. nog steeds dwars. ,,Er is mij onrecht aangedaan. Ik ben geschorst, daar koester ik wrok over,” zegt hij, telefonisch vanuit Spanje.

Het is een grijs gebied. Ik sta niet geregistreerd, maar ik héb een opleiding en ik bén arts
Herman Z.

Niet geregistreerd
De Nederlander vertrok ruim 20 jaar geleden naar het Zuid-Europese land om zijn werk als huisarts voort te zetten tussen Nederlandstalige toeristen en overwinteraars. Ook dat leidde weer tot ophef omdat de Nederlandse autoriteiten hun Spaanse collega’s hadden ingelicht. Daardoor mocht Z. ook in Spanje zijn vak niet uitoefenen.

Z. ging in beroep en werd pas in 2001 definitief in het ongelijk gesteld. Maar ondertussen ging de arts altijd maar door. ,,Ja, ik stond hier in Spanje niet geregistreerd,” erkent Z. in een telefoongesprek met deze krant.

Gevraagd of hij nou wel of niet als arts mocht opereren, zegt Herman Z.: ,,Het is een grijs gebied. Ik sta niet geregistreerd, maar ik héb een opleiding en ik bén arts. Hij benadrukt het keer op keer: ,,Ik bén gewoon arts.”

Als een huisbezoek normaal 70 euro kost, komt hij voor 30. Hij betaalt toch geen belasting
Een Belgische medisch pedicure uit Calp over Z.

Huisbezoekjes
Herman Z. kreeg de voorbije jaren regelmatig justitie achter zich aan. ,,Hij is door de jaren heen een paar keer aangehouden, maar betaalde zijn boetes en dook dan al snel weer op als arts,” vertelt een Belgische medisch pedicure die in hetzelfde Spaanse plaatsje Calp werkt. Zij deed aangifte tegen Z., die vorige week wéér werd aangehouden. ,,Maar de vrees is dat hij weer gewoon zijn boete gaat betalen en verder gaat. Er is in Spanje gewoon te weinig controle.”

Volgens de medisch pedicure (die anoniem wil blijven) heeft Z. onder meer de regelgeving kunnen omzeilen door veel huisbezoekjes te doen. ,,Daardoor viel hij lange tijd niet op.”

Bovendien geniet Z., ondanks zijn reputatie, populariteit onder de vele oudere Nederlandstaligen die aan de Spaanse kust overwinteren. ,,Omdat hij goedkoop is,” weet de pedicure. ,,Als een huisbezoek normaal 70 euro kost, komt hij voor 30. Hij betaalt toch geen belasting. En hij doet het slim, hoor. Neemt veel tijd voor de patiënten, neemt gelijk boodschappen mee. Dat vinden die wat oudere Nederlandse en Belgische patiënten fijn.”

Ik heb hier ook patiënten gehad bij wie hij onverantwoorde medische ingrepen had gedaan
Huisarts Eleonora Hendriks, ook werkzaam in Calp

Clinica Peonia
Toch heeft de geschorste medicus ook patiënten tegen zich in het harnas gejaagd vanwege verkeerde medicatie. Bij de apothekers in de omgeving van Calp gingen kort geleden alarmbellen af toen het Spaanse college van medici schreef dat ze geen medicijnen meer mochten meegeven die waren uitgeschreven door Herman Z. of zijn bedrijf Clinica Peonia.

Een andere Nederlandse huisarts uit Calp, Eleonora Hendriks, kreeg af en toe patiënten van Z. over de vloer. ,, Veel Nederlandse overwinteraars hier zoeken toch een arts die hun eigen taal spreekt. Dan komt hij ook in beeld. Zo van: ga naar dokter Z., die is makkelijk, komt even bij je langs. Zo hield hij het vol. Maar ik heb hier ook patiënten gehad bij wie hij onverantwoorde medische ingrepen had gedaan.”

Herman Z. zegt dat hij ‘zelden klachten heeft gehad’ en dat de oorzaak van zijn problemen ligt bij ‘een andere jaloerse arts’. Of hij doorgaat weet hij niet. ,,Ik ben 65, als het mij onmogelijk wordt gemaakt, dan houdt het een keer op.”
————————————————————
Huisarts Herman Zoon uit Dirksland kreeg waarschuwingen, berisping en schorsing
bron: www.sin-nl.org

4 dec. 2015

Deze ex-huisarts heeft vele procedures gevoerd om zijn schorsing als arts- wegens grove onkunde- ongedaan te maken, tevergeefs.
Het is onaanvaardbaar dat hij ondanks zijn schorsing in Nederland, 20 jaar in Spanje zich als arts heeft voorgedaan en op deze manier patiënten mogelijk onzorgvuldig behandeld heeft, zie bericht sin-nl.org.
De Inspecties van Gezondheidszorg van Nederland en Spanje zijn hiervoor mede-verantwoordelijk.

———————————–

EHRM 14 1998
Uitspraak Europese Hof Rechten van de Mens 14 jan 1998 H.Zoon tegen Nederland

—————————

EHRM Zoon-NL 1999
Uitspraak Europese Hof Rechten van de Mens 12 jan 1999 H.Zoon tegen Nederland

—————————————-

Huisarts eist opheffen schorsing
bron: www.volkskrant.nl 8 okt 1996

De 44-jarige huisarts H. Zoon heeft in een kort geding tegen de staat opheffing van zijn schorsing geëist. Het Medisch Tuchtcollege schorste de huisarts wegens malversaties….
ANP 8 oktober 1996, 00:00

ANPDEN HAAG Zoon werd in Nederland uit zijn functie gezet omdat hij in maart 1993 het leven van een 63-jarige vrouw uit Dirksland had beëindigd zonder een collega-arts om een oordeel te vragen. Ook heeft hij bewust verschillende verklaringen vervalst.De arts heeft het geding ook aangespannen omdat de Nederlandse autoriteiten hun Spaanse collega’s van zijn schorsing op de hoogte hebben gesteld, waardoor hij ook in Spanje niet meer als arts mag werken.
—————————-
Huisarts uit ambt gezet wegens grove onkunde

DEN HAAG, 29 AUG. 1995  Het gerechtshof in Den Haag heeft in april in hoger beroep een huisarts uit zijn ambt gezet, omdat hij bij herhaling blijk gaf van grove onkunde en ernstige nalatigheid. De man was sinds 1981 huisarts in Dirksland. Hij kreeg in 1991 en 1994 drie waarschuwingen en één berisping. In oktober zette het medisch tuchtcollege de arts uit zijn beroep. Inmiddels heeft hij in Spanje een bloeiende praktijk voor Nederlandse overwinteraars.

29 augustus 1995

De huisarts werd in mei van dit jaar ook nog veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een geldboete voor het beëindigen van het leven van een 63-jarige vrouw uit Dirksland. Daarbij had hij zich niet gehouden aan de euthanasie-regeling. De arts schreef recepten uit op naam van patiënten voor wie de medicijnen niet waren bedoeld. Vervolgens gebruikte de arts die medicijnen zelf. De huisarts was verslaafd geraakt aan het pepmiddel Ritalin. Verder paste hij huidpleisters op medisch onverantwoorde wijze toe en voerde hij flapoorcorrecties uit, terwijl een huisarts daartoe niet bevoegd is.

De inspectie voor de gezondheidszorg heeft de Spaanse inspectie op de hoogte gesteld van de uitspraak. Omdat de huisarts bij de Hoge Raad in cassatie is gegaan, is hij formeel nog in functie. De Spaanse inspectie heeft de huisarts daarom een voorlopige vergunning gegeven. Mocht ook de Hoge Raad besluiten de arts zijn bevoegdheid te ontzeggen, dan wordt de voorlopige vergunning in Spanje ingetrokken, zo laat een woordvoerder van de inspectie weten. (ANP)

————————
bron: Nrc.nl
Tuchtcollege zet huisarts uit functie

ROTTERDAM, 21 OKT. Het Medisch Tuchtcollege heeft een 43-jarige huisarts uit Dirksland (Goeree-Overflakkee) de bevoegdheid ontzegd om de geneeskunst uit te oefenen wegens het knoeien met recepten, het verrichten van chirurgische ingrepen zonder dat hij daartoe bevoegd was en het gebruik van verdovende middelen.
21 oktober 1994

De arts moet zich verder op 2 december voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden voor niet volgens de wet uitgevoerde euthanasie. De arts, die inmiddels zijn praktijk heeft beëindigd en in het buitenland verblijft, maakte in maart 1993 een eind aan het leven van een 63-jarige patiënte. De arts wordt in eerste instantie moord ten laste gelegd en in tweede instantie hulp bij zelfdoding. Justitie beschuldigt de arts ook van valsheid in geschrifte met recepten.

Volgens het Medisch Tuchtcollege was de praktijk van de arts op een groot aantal onderdelen ver beneden het niveau dat van een behoorlijke huisarts verwacht mag worden. Het college spreekt van grove onkunde. De arts heeft op grote schaal recepten uitgeschreven op naam van patiënten voor wie ze niet bestemd waren en die ze ook niet hebben gekregen. De medicijnen werden bij de huisarts gebracht. Ook heeft de arts gedurende minstens een reeks van maanden dagelijks het middel Ritalin geslikt, waarvan de werkzame stof methylfenidaat onder de Opiumwet valt. De arts had het middel naar eigen zeggen nodig om in zijn drukke praktijk ’s avonds te kunnen doorwerken. In 1985 had de arts ook al regelmatig cocaïne gebruikt. Met de inspectie voor de volksgezondheid was toen afgesproken dat hij het gebruik van middelen die onder de Opiumwet vallen, zou staken. Ook is de arts na het intrekken van een vergunning als apotheekhoudend huisarts doorgegaan met het bereiden van geneesmiddelen. Ten slotte heeft de arts een aantal inadequate behandelingen uitgevoerd, zoals een verkeerde behandeling van een ernstige vaatvernauwing, van een botaandoening (osteoporose) van wonden als gevolg van doorliggen (decubitus) en van een ernstige vaatvernauwing. Ook verrichtte de arts flapoorcorrecties, een chirurgische ingreep waarvoor hij de noodzakelijke opleiding of ervaring miste.

Bij de maatregel heeft het college laten meewegen dat de arts ter zitting niet de indruk heeft gewekt dat hij beseft dat zijn medisch handelen ver beneden de maat is. Een psychiatrisch rapport stelt de huisarts voor als “iemand die eigen doen en laten niet in een breder perspectief kan zien en daarom relatief weinig zelfreflectie en kritiek vertoont”.
De advocaat van de arts, G.H.J. Dolk, gaat tegen de uitspraak in beroep. De raadsman bestrijdt de onafhankelijkheid van het tuchtcollege, dat bestaat uit praktizerende artsen, die zèlf onder toezicht staan van de inspectie voor de volksgezondheid, de instantie die de zaak bij het tuchtcollege aanbracht.
———————-
20 okt 1994 bron: www.digibron.nl
Justitie vervolgt huisarts wegens euthanasie

ROTTERDAM (ANP) – Een 43-jarige huisarts uit Dirksland moet zich in december voor de Rotterdamse rechtbank verantwoorden voor een niet volgens de regels uitgevoerde euthanasie.

De arts, die inmiddels zijn praktijk heeft beëindigd en in het buitenland verblijft, maakte in maart 1993 een eind aan het leven van een 63-jarige patiënte. Dit heeft het openbaar ministerie vanmorgen meegedeeld.

De arts wordt in eerste instantie moord ten laste gelegd en in tweede instantie hulp bij zelfdoding. Op uitdrukkelijk verzoek van de patiënte diende de arts haar een dodelijke injectie toe. Vervolgens vermeldde hij een andere doodsoorzaak in de akte van overlijden.

Justitie beschuldigt de arts ook van valsheid in geschrifte met recepten. De arts heeft volgens Justitie op grote schaal recepten voor het medicijn Ritalin uitgeschreven op naam van willekeurige patiënten. De pillen, die onder de Opiumwet vallen, liet hij voor eigen gebruik bij hem thuis bezorgen. Wegens het knoeien met recepten heeft het medisch tuchtcollege de arts gisteren uit zijn ambt gezet. Hij mag zijn beroep nooit meer uitoefenen.