Rakic, Serdjan -chirurg ZGT

20 febr/ 2018: IGZ: een boete wegenst te laat melden van calamiteit, de casus ZGT en Rakic

26 okt. 2017: Artikel in Medisch Contact over berisping Rakic

Voorjaar 2016:
Chirurg Serdjan Rakic, bij het ZGT is voor de derde keer onderwerp van onderzoek naar gebreken in de kwaliteit van zijn medisch handelen, in 2009/2010, 2012 en 2014/ 2015.
Tot voorjaar 2016 was er nauwelijks informatie beschikbaar, enkele artikelen slechts.
Wie kan ons  informeren over de stand van zaken?
Uw reactie is welkom op info at sin-nl.org

20 april 2017: Tuchtcollege berispt voormalig topchirurg ZGT Serdjan Rakic

11 april 2016: ZGT ‘betreurt de gang van zaken’ rond 3 omstreden operaties chirurg Rakic
11 april 2016: Mogelijk bijna 40 slachtoffers medische fouten door chirurg Rakic ZGT
11 april 2016: ZGT meldde derde calamiteit chirurg Rakic niet aan IGZ: boete?
4 april 2016: ZGT boete ivm niet melden calamiteiten, tuchtzaak chirurg Rakic
20 nov 2015: Topchirurg S. Rakic stapt uit maatschap en keert niet terug bij ZGT
——————

ZGT topchirurg Rakic in het nauw
31 januari 2015 Ziekenhuis ZGT Hengelo.
ALMELO – Een belastend rapport van de calamiteitencommissie van de Ziekenhuis Groep Twente brengt een in opspraak geraakte chirurg verder in het nauw.

Serdjan Rakic (62) geldt als één van de toppers van het ZGT. Hij zit echter al zeker sinds juli vorig jaar werkloos thuis naar aanleiding van ‘mogelijke calamiteiten’. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet nader onderzoek.

Doorknippen
De calamiteitencommissie heeft artsen videobeelden laten zien van een vorig jaar januari fout verlopen galblaasoperatie in het Hengelose ZGT-ziekenhuis. Als reactie schrijven zij aan de commissie dat ‘de techniek en handelingen lijken op die van een relatief onervaren chirurg’. Rakic knipte de galblaashoofdweg door, hetgeen zeer ernstig is. Zijn manier van werken wordt in het rapport ‘ruw’ en ‘grofmatig’ genoemd.

Tuchtcollege
De betrokken vrouw overleefde het en onderging een hersteloperatie in Enschede. Ze had vrijdag op uitnodiging van de IGZ een gesprek over het rapport en wat haar is overkomen. Ze zegt een klacht in te gaan dienen bij het medisch tuchtcollege.

Dank voor het bellen
De in Joegoslavië geboren chirurg, die sinds 1985 in ZGT werkt, wil niet reageren: „Er loopt een bepaald onderzoek. Ik mag niets zeggen. Dank voor het bellen.”

Chirurg ZGT onder vuur na dood patiënt 06 januari 2012
 bron: tubantia.nl

ALMELO De Almelose topchirurg Serdjan Rakic lijkt opnieuw onder vuur te komen na het onverwacht overlijden van een patiënt, begin december. Mogelijk is er een medische fout gemaakt. De Ziekenhuisgroep Twente laat een extern onderzoek doen naar het overlijden.

De directie van ZGT – met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo – heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de hoogte gesteld. De IGZ zegt dat onderzoek af te wachten. Het ziekenhuis wil niet zeggen wat er mogelijk is misgegaan met de patiënt. Rakic laat via de ZGT-woordvoerder weten ‘op dit moment geen behoefte te hebben’ op de zaak te reageren.

Rakic is een vooraanstaand arts, zeker als het gaat om slokdarm en maagoperaties. Hij doet dat via laparoscopische ingrepen; operaties via een kleine incisie (snede). Het voordeel: kleinere wond, sneller herstel, minder litteken. Een klein jaar geleden werd het vakmanschap van de geboren Joegoslaaf Rakic door de inspectie onderzocht nadat er elf klachten over complicaties waren gemeld. De specialist kreeg opdracht om communicatietrainingen te volgen.

Met de communicatietraining was de kous voor de inspectie af. Volgens de woordvoerder van het ziekenhuis heeft de arts die training inderdaad gedaan. De training is ‘met goed gevolg’ afgerond. In hoeverre in deze nieuwe zaak een communicatieprobleem heeft gespeeld, kan ZGT niet zeggen. „Dat moet blijken. Het overlijden van de patiënt was onverwacht en niet te voorzien. Na het direct uitgevoerde interne onderzoek is het incident bij de Inspectie gemeld. Gezien de voorgeschiedenis zijn we uiterst zorgvuldig en alert geweest. Veiligheidshalve is een extern onderzoek gelast. Dat is net in gang gezet en de uitkomst wordt aan de inspectie gemeld.” Desgevraagd mailt ZGT: „Tevens gebruikt ZGT het onderzoek om eventuele maatregelen na uitspraken van de inspectie te onderbouwen.”

De arts is nog gewoon aan het werk. Vorig jaar zei ZGT ‘altijd vertrouwen te hebben gehouden’ in het vakmanschap van de arts. Volgens het ziekenhuis doet hij zeer gecompliceerde ingrepen, en is de kans op een complicatie daardoor groter. Een complicatie kan bovendien altijd optreden en heeft vaak niets met een medische fout te maken. Het aantal complicaties achter Rakic’ naam zou echter beduidend lager zijn dan bij zijn ingrepen verwacht mag worden.

bron: medischcontact.nl
Onderzoek pleit Rakic vrij
Publicatie     Nr. 14 – 08 april 2010
Jaargang     2010
Rubriek     Nieuws
Auteur     RC
Pagina’s     614

Het medisch handelen van chirurg S. Rakic van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT)  was professioneel correct. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek.

Rakic kwam eind vorig jaar in opspraak nadat vijf patiënten klachten tegen hem hadden ingediend. Het ziekenhuis meldde de claims bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daarnaast kreeg hoogleraar robotica en invasieve chirurgie Ivo Broeders de opdracht om een onafhankelijk onderzoek naar Rakic in te stellen.

Broeders heeft zijn onderzoek vandaag aan de ZGT gepresenteerd. De conclusies zijn op een persconferentie meegedeeld, het rapport zelf blijft geheim. Broeders concludeert dat Rakic niets te verwijten valt. Bestudering van de vijf dossiers heeft geen verwijtbare handelingen aan het licht gebracht. Wel vindt Broeders dat Rakic consequenter in de dossiers moet vastleggen hoe de communicatie is verlopen.

Na aanvang van het onderzoek zijn er bij het ziekenhuis nog twee klachten binnengekomen. Die zijn in behandeling genomen. Het ziekenhuis concludeert dat Rakic met de uitkomst van het onderzoek is gerehabiliteerd.

Robert Crommentuyn

SIN-NL Commentaar
Is het onderzoek van Prof. Broeders onafhankelijk en waarom blijft het rapport over chirurg Rakic uit Twente geheim?
2 april 2010 bron: http://www.sin-nl.org/is-het-onderzoek-van-prof-broeders-onafhankelijk-en-waarom-blijft-het-rapport-over-chirurg-rakic-uit-twente-geheim/

Prof. Dr. I. Broeders heeft het onderzocht en wat blijkt: zijn collega chirurg S. Rakic uit Twente heeft zich niet schuldig gemaakt aan medische nalatigheid. Het rapport van Prof. Broeders wordt niet openbaar gemaakt en blijft geheim.
Weer is het opmerkelijk dat medici denken door het woord onafhankelijk te gebruiken een persoon ook werkelijk onafhankelijk is. Dit heet communicatie-manipulatie. Hiermee wordt de lezer gemanipuleerd via het voorleggen van foutieve informatie. Want Prof. Dr. I. Broeders is natuurlijk op geen enkele wijze onafhankelijk. Hij is een vakbroeder-arts en tussen hen geldt de interne zelf opgelegde collectieve zwijgplicht. Zoals vakbroeder-arts Gert Siemons op 14 september 2009 bij BNR nieuwsradio zei: alleen opheffing van deze plicht zal de situatie van medische fouten doen verbeteren.
Wij kunnen U verzekeren:
deze collectieve zwijgplicht bestaat nog steeds en is zeker niet opgeheven.
Conclusie:
Prof. Dr. I. Broeders is niet onafhankelijk. Shame on you en op Ziekenhuisgroep Twente.
De tweede vraag waarom het rapport geheim blijft, is buitengewoon eenvoudig te beantwoorden: wat geheim is, is niet beschikbaar voor controle en/of correcties en/of sancties. Onprofessioneel, een ander woord is niet van toepassing op deze wijze van doen. Is Broeders of de Ziekenhuisgroep Twente bang voor pottenkijkers? Handhaven zij liever de doofpot van medische fouten?
De geheimhouding van het rapport spreekt boekdelen.
Advies: blijf weg bij dr Rakic totdat het rapport openbaar is.
Zie ook: artikel 21-12-2009 Zorgvisie.nl