Zorgfraude

18 jan. 2021: Zorgfraude: criminelen geen strobreed in de weg gelegd op de zorgmarkt 

02 jan. 2020: Openbaar Ministerie: we kunnen de zorgfraude niet aan 

22 okt. 2019: NVA doet melding van zorgfraude bij het CBR 

13 mei 2019: Apeldoorn maakt melding ruzie Flexzorg thuiszorg om acht ton na verwijt zorgfraude 

12 juni 2018: Meldingen zorgfraude met de helft toegenomen

21 dec 2017: NZA legt zorgorganisatie Laurens 4 ton boete op. Fraude?

23 aug 2017: IKZ ontvangt 447 meldingen zorgfraude

28 juli 2017: Doorhaling apotheker Mulder ivm declaratiefraude

3 juni 2017 : Gemeenten: beboet foute zorgaanbieder

12 mei 2017: Actie tegen grensoverschrijdende zorgfraude

11 mei 2017: Gemeenten en verzekeraars willen register malafide zorgaanbieders wegens fraude

10 mei 2017: Hof: waarschijnlijk toch zorgfraude Rotterdamse Huidkliniek Zuid

10 mei 2017: Meer zorgfraude door zorgaanbieders

22 maart 2017: NZA: zorgverzekeraars controleren notas steeds beter

1 maart 2017: Zembla : Revalidatie-instelling Ciran sjoemelt met declaraties

17 okt 2016: Topman  Rene Jansen leidt Europese strijd tegen zorgfraude

15 juni 2016: Zorgfraude half miljard aan onterechte declaraties ontdekt

01 juni 2016: Zembla over zorgfraude UMCU en 2-tafel systeem bij risico-operaties

01 juni 2016: Apothekersorganisatie verdacht van miljoenenfraude medicijnen

25 jan 2016: Ziekenhuizen melden operaties die niet zijn uitgevoerd, rapport IGZ

11 dec 2015: Zorgverzekeraars leggen controle op fraude bij zorgaanbieders-zorgverleners

28 sept 2015: Complicaties -of medische fouten: SIN-NL- verdubbelen de zorgkosten
28 sept 2015: Bedrijf www.x.is.eu analyseert praktijkvariatie en zorgkosten

09 juli 2015: ZN ruim 500 miloen aan onjuiste declaraties. Zorgfraude?

10 apr 2015: Afspraak zorgverzekeraars: ziekenhuizen controleren eigen declaraties
07 apr 2015: Artsen gaan vaak creatief om met DBC’s, fraude???: proefschrift Kerpershoek
02 nov 2011: Proefschrift Fleur Hasaart over fraude
13 mrt 2015: Zorgverzekerden CZ ontdekken 6 ton fraude zorgverleners
12 mrt 2015: Fysiotherapeuten NFOS dienden honderden frauduleuze declaraties in
04 mrt 2015:  Zorgverzekeraars ontdekken 356 milj euro onterechte declaraties 2013: fraude?
16 jan 2015: Voor tonnen foute rekeningen ziekenhuizen-artsen-apothekers: fraude?
23 jan 2015: Ombudsman acht ziekenhuisrekeningen disproportioneel hoog en te weinig transparant

december 2014  LEES  Rapport NZa zorgfraude al opgesteld in augustus 2014 !!!

12 dec 2014: NZa wil meer onderzoek naar zorgfraude. In 2012: 800 milj?!
12 dec 2014: FIOD doet onderzoek naar foutieve declaraties bij kindergeneeskunde VUMC
12 dec 2014: FIOD doet ook onderzoek bij Amphiaziekenhuis mogelijke zorgfraude

11 dec 2014: Waarom mogen ziekenhuizen  eigen foutieve declaraties onderzoeken en vaststellen?

11 dec 2014: ziekenhuizen declareerden in 2012-2013 bijna 300 miljoen euro teveel, blijkt uit eigen onderzoek van de ziekenhuizen.

11 dec. 2014:  advies NZa na rapport waaruit blijkt dat ziekenhuizen in 2012-2013 voor bijna 300 miljoen euro teveel declareerden

26 sept 2014: na zelfonderzoek van ingediende facturen hoeven circa 85 Nederlandse ziekenhuizen slechts 125 miljoen euro terug te betalen aan de zorgverzekeraars…..

5 april 2014: VWS conceptrapport nov. 2013 onthult:
-medisch specialisten frauderen regelmatig en met opzet
-pakkans is klein
-sanctie is uitsluitend terugbetalen gefraudeerde bedrag. Geen boetes!

11 febr. 2014 De NZa legt Antoniusziekenhuis Nieuwegein/Utrecht boete van 2,5 miljoen euro op ivm 24 miljoen euro fraude aan declaraties! Het ziekenhuis bleek oa onterecht ligdagen te factureren en bv spiraaltjes die patienten zelf bij de apotheek betaalden, alsnog bij de zorgverzekeraar te declareren. Zie bericht op www.sin-nl.org
Deze fraude is mogelijk omdat tot op heden patienten geen kopie van de facturen van artsen en ziekenhuizen ontvangen en dus niet kunnen controleren of de factuur juist is.

Commentaar SIN-NL
Ben Crul, Achmea, arts en voormalig hoofdredacteur van Medisch Contact zei in het interview bij RTL 11 mei 2013 om 19.30 dat er niet direct strafrechtelijke aangifte gedaan zal worden tegen de frauderende ziekenhuizen, omdat dan opzet bewezen moet worden. Bovendien wil Achmea de relatie met de ziekenhuizen behouden. SIN-NL roept op tot een diepgaand onderzoek naar de samenstelling van de besturen van de zorgverzekeraars. Al veel langer verbazen wij ons erover dat zorgverzekeraars gewoon alle declaraties van artsen en ziekenhuizen betalen, ook al is er sprake van ernstige medische fouten. Waarom beschermen de zorgverzekeraars de falende artsen en de frauderende ziekenhuizen?

22 mei 2013:
Zorgverzekeraar DSW spoort miljoenenzwendel frauderende artsen en handlangers op
Door Skipr Redactie bron: www.skipr.nl
Zorgverzekeraar DSW ziet miljoenenzwendel
Zorgverzekeraar DSW is een netwerk van frauderende artsen en handlangers op het spoor. Dat meldt RTL Nieuws. DSW heeft de miljoenenzwendel gemeld bij de opsporingsdiensten, maar ondernemen geen actie.
De zwendel draait ondermeer rond cosmetische behandelingen in een privékliniek maar wel worden gedeclareerd als verzekerde medische zorg, aldus RTL Nieuws. Het netwerk zou niet alleen frauderen met medisch specialistische zorg, maar ook met geld uit de geestelijke gezondheidszorg en de AWBZ.
Vrijuit
De opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie (OM) zijn ingelicht, maar ze grijpen volgens DSW niet in en daardoor gaan de “fraudeurs” vrijuit. Eén en ander wordt volgens RTL Nieuws bevestigd in correspondentie tussen DSW en opsporingsdiensten die RTL Nieuws heeft ingezien.
Geen vervolging
Volgens DSW staat deze zaak niet op zichzelf. Van alle andere fraudezaken die ze bij het OM hebben aangedragen is er geen enkele tot een einde gebracht. De oudste loopt al vijf jaar en de fraude gaat intussen gewoon door aldus de zorgverzekeraar. FIOD en het Openbaar Ministerie konden nog niet reageren,aldus RTL Nieuws.

16 mei 2014: Pincet concept rapport fraude in de zorg dd 26-3-2012 door Minister Schppers op 23 5 2013 plan van aanpak genoemd.

16 mei 2013 bron: www.rtl.nl
‘Fraude wordt aangeleerd in de opleidingen’
Fraude in de zorg veel groter dan gedacht
Ziekenhuizen en privéklinieken declareren elk jaar voor 50 tot 180 miljoen euro aan behandelingen die medisch gezien helemaal niet nodig zijn. Dat blijkt uit een concept-rapport van het ministerie voor Volksgezondheid dat in handen is van onze researchredactie.
Het gaat bijvoorbeeld om ooglidcorrecties of het verwijderen van spataderen, zaken die helemaal niet gedeclareerd mogen worden zolang ze niet medisch noodzakelijk zijn. Uiteindelijk zijn het de belastingbetalers en premiebetalers die hier de dupe van worden.
‘Medische ingreep’
Ziekenhuizen en klinieken declareren elk jaar meer dan 20.000 van dit soort cosmetische ingrepen, die ze opvoeren als medische ingreep. In werkelijkheid hebben maar heel weinig patiënten een aangeboren afwijking hebben die zo’n medische declaratie rechtvaardigt.
Volgens een anonieme klokkenluider krijgen artsen in opleiding deze vorm van fraude al aangeleerd in hun opleiding. “Het enige wat je geleerd krijgt is dat je moet zorgen dat je declareert wat het meeste oplevert.” Volgens hem wisselen artsen onderling hiervoor zelfs tips uit.
Ook andere artsen en interne bronnen rond dit – nog vertrouwelijke – rapport bevestigen dat dit op grote schaal gebeurt, zowel in privéklinieken als in ziekenhuizen.
De vereniging van plastisch chirurgen zegt ‘niet te herkennen’ dat artsen foute nota’s versturen.
Kamer wil het rapport
Een kamer meerderheid van CDA, PvdA, PVV en SP wil nu dat het rapport naar de kamer wordt gestuurd. Renske Leijten (SP): “De minister heeft het rapport al een jaar liggen en de conclusies liegen er niet om. De belastingbetaler is de dupe. Dit hoort de minister aan de Kamer te melden”
Een woordvoerder van de minister laat weten: “De minister heeft de conclusies van de analyse wel degelijk met de kamer gedeeld. Het gaat hier niet om een officieel vastgesteld rapport en er was geen aanleiding de rest van het concept aan de kamer te sturen. De kamer heeft daar ook nooit om verzocht.” Dinsdag is er een debat.

16 mei 2013 door: Skipr Redactie bron: www.skipr.nl
VWS breidt onderzoek zorgfraude verder uit
Het al aangekondigde onderzoek naar fraude in de zorg wordt verder uitgebreid. Niet alleen de ‘cure’ (ziekenhuizen, artsen, geestelijke gezondheidszorg) wordt onder de loep genomen, maar ook de ‘care’ (dat is een term voor verzorging, verpleging, thuiszorg, langdurige zorg, gehandicaptenzorg).
Dat staat in een brief die minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn woensdag 15-5-2013 tegen middernacht nog aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Ze gaan dan ook kijken of de Nederlandse Zorgautoriteit meer menskracht nodig heeft voor het onderzoek. Ook wordt bezien, in samenwerking met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), of het Openbaar Ministerie extra medewerkers behoeft.
Het onderzoek moet ook aantonen welke ‘zwakke plekken’ er in de systemen zitten en of er onduidelijkheden zijn in de huidige wet- en regelgeving.
“Fraude is onverteerbaar en dient zo hard mogelijk bestreden te worden. Fraude met voor zorg bestemde middelen tast behalve de betaalbaarheid van ons zorgstelsel ook de solidariteit aan. Solidariteit is een belangrijke pijler van ons stelsel, deze mag geen gevaar lopen doordat we er niet voldoende in slagen om verrijking ten koste van de premiebetaler te voorkomen”, schrijven de bewindslieden. (ANP)

Commentaar SIN-NL
Hoeveel jaren zullen onderzocht worden?
4 miljard per jaar telt snel op. Dat is over 20 jaar 80 miljard!!!

13 mei 2013 bron: www.kassa.vara.nl
Enorme ziekenhuisfraude loopt in de miljarden
Nederlandse ziekenhuizen declareren elk jaar zeker 3 à 4 miljard euro te veel bij zorgverzekeraars. Ongeveer tien procent van alle ziekenhuisnota’s is niet volledig naar waarheid ingevuld en soms zelfs compleet verzonnen, zo schrijft De Telegraaf.
Groei
Volgens ingewijden uit de ziekenhuis- en verzekeringsbranche is het fraudebedrag de afgelopen jaren beduidend gegroeid, mede door commerciële bureaus die ziekenhuizen adviseren in het ‘optimaliseren’ van hun declaratiegedrag.
Boetes
Ziekenhuizen die hebben gefraudeerd met declaraties kunnen rekenen op boetes die al gauw in de miljoenen lopen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het onterecht geïnde premiegeld dat ziekenhuizen moeten terugbetalen aan zorgverzekeraars komt daar nog eens bovenop. ANP/Telegraaf

11 mei 2013 RTL Nieuws www.rtl.nl
PvdA en VVD willen sancties
Ziekenhuizen declareren onterecht miljoenen

Ziekenhuizen moeten miljoenen euro’s premiegeld terugbetalen vanwege onterechte declaraties. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij zorgverzekeraar Achmea.

De teller staat nu op 6 miljoen euro, maar verzekeraars verwachten dat er nog vele tientallen miljoenen euro’s aan onterecht geïncasseerd premiegeld bij de ziekenhuizen te halen valt.
Achmea kwam de onterechte declaraties op het spoor doordat sommige ziekenhuizen veel meer ligdagen in rekening brengen dan andere. Na extra controles van hun boeken bleek dit vaak niet terecht te zijn.
Ligdagfraude
Zo kreeg een patiënt vanwege alleen een hartfilmpje van een paar uur een rekening van 3000 euro voor een hele verpleegdag met specialistische zorg, terwijl dit maximaal 400 euro mag kosten. Deze zogenaamde ligdagfraude kwam in 2010 en 2011 bij alleen de verzekerden van Achmea al honderden keren voor.
Andere zorgverzekeraars laten RTL Nieuws weten dit soort controles ook uit te voeren. Zij vermoeden veel meer onterechte declaraties. Niet alleen met ligdagen, maar ook dubbele declaraties of te hoge declaraties en declaraties voor zorg die helemaal niet heeft plaatsgevonden. Het gaat om minstens tientallen miljoenen premiegeld.
Geen sancties
Gisteren berichtte RTL Nieuws al over honderden fraudemeldingen die bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) zijn binnengekomen. Die meldingen worden nu aan de ziekenhuizen voorgelegd. Sancties blijven vooralsnog uit.
Ook verzekeraar Achmea doet bijvoorbeeld geen aangifte tegen ziekenhuizen die structureel te hoge rekeningen indienen. “Dan moeten we kunnen bewijzen dat er sprake van opzet is. Bovendien moeten we nog met de ziekenhuizen verder,” aldus medisch adviseur Ben Crul.
Weet jij meer?Heb jij het idee dat je ziekenhuisrekening te hoog is? Meld het aan onze researchredacteur bart.van.den.berg@rtl.nl.
Harder aanpakken
Regeringspartijen VVD en PvdA nemen daar geen genoegen mee. Zij willen dat er sancties worden opgelegd aan frauderende ziekenhuizen. Ook willen ze dat openbaar wordt gemaakt wie fraudeert.
In een debat willen ze minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) om opheldering vragen. Daar moet ook de rol van de Zorgautoriteit aan de orde komen. De regeringspartijen vragen zich af of er wel voldoende capaciteit is om de vele fraudemeldingen aan te pakken.
Inval VUmc
De Zorgautoriteit legde tot nu toe alleen de Ommelander Ziekenhuis Groep een boete op. Onlangs deed zij een inval bij het Antonius in Nieuwegein en het VUmc.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen laat weten het stellig af te keuren als ziekenhuizen doelbewust ‘upcoden’, oftewel duurdere behandelingen declareren dan daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Wel wijst de vereniging erop dat met declareren altijd vergissingen gemaakt worden.

11 mei 2013 bron: www.nu.nl
Ziekenhuizen declareren onterecht miljoenen
Ziekenhuizen moeten miljoenen euro’s premiegeld terugbetalen vanwege onterechte declaraties. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers die het heeft opgevraagd bij zorgverzekeraar Achmea.
Ziekenhuizen moeten miljoenen euro’s premiegeld terugbetalen vanwege onterechte declaraties. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers die het heeft opgevraagd bij zorgverzekeraar Achmea.
De teller staat nu op 6 miljoen euro, maar verzekeraars verwachten dat er nog vele tientallen miljoenen euro’s aan onterecht geïncasseerd premiegeld bij de ziekenhuizen te halen valt.
Ligdagen
Achmea kwam de onterechte declaraties op het spoor doordat sommige ziekenhuizen veel meer ligdagen in rekening brengen dan andere. Na extra controles van hun boeken bleek dit vaak niet terecht te zijn.
Andere zorgverzekeraars voeren ook dit soort controles uit. Zij vermoeden veel meer onterechte declaraties. Niet alleen met ligdagen, maar ook dubbele declaraties of te hoge declaraties en declaraties voor zorg die helemaal niet heeft plaatsgevonden.
Door: NU.nl

10 mei 2013 bron: www.rtl.nl
Patiënt krijgt duizenden euro’s te veel in rekening gebracht
Onderzoek naar fraude ziekenhuisrekeningen
De Nederlandse Zorgautoriteit is grootschalige fraude met ziekenhuisrekeningen op het spoor. De zorgwaakhond heeft het sterke vermoeden dat ziekenhuizen peperdure rekeningen hebben gestuurd voor behandelingen en opnames die helemaal nooit hebben plaatsgevonden.
RTL Nieuws kreeg inzage in een hele reeks vermoedelijk grote fraudezaken. In totaal heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de afgelopen maanden ruim 200 meldingen gekregen over foute ziekenhuisrekeningen.
Ligdagfraude
Waar het vaak misgaat is de zogenaamde ligdagfraude. De Zorgautoriteit noemt het voorbeeld van een man met heftige hoofdpijn. Na een foto, twee ct-scans en een kort consult bij de neuroloog blijkt er niks loos. Hij wordt naar huis gestuurd met een recept voor de simpele pijnstiller aspirine. Voor de scans, foto en consulten, had het ziekenhuis rond de 1000 euro mogen declareren. Maar het factureert zes keer zoveel: 6000 euro, onder andere voor een ziekenhuisopname met overnachting, terwijl de patient helemaal nooit in het ziekenhuis heeft overnacht. Sterker nog: hij stond na anderhalf uur weer buiten.
“Dokters moeten zich aan regels houden, het gaat om zorggeld dat van ons is”, aldus de Zorgautoriteit.
Valse declaraties gynaecologen
Ook zijn er meerdere serieuze meldingen van dubbele declaraties bij de begeleiding van zwangerschappen. Een gynaecoloog die een zwangere vrouw een keer heeft gezien declareert niet een consult van 250 euro maar 3200 euro voor een complete begeleiding van de zwangerschap en zelfs de bevalling.
Weet jij meer?Fraude komt vaak aan het licht door ziekenhuismedewerkers die aan de bel trekken. Weet jij meer over zorgfraude? Neem dan contact op met onze researchredacteur via bart.van.den.berg@rtl.nl.
Ook zorgverzekeraars hebben inmiddels grote fraudezaken ontdekt of hebben die in onderzoek, blijkt uit interne bronnen van de RTL Nieuws-researchredactie. Ook hier gaat het om de grotere vormen van fraude zoals die met ziekenhuisopnames en begeleiding van zwangere patienten.
Invallen
Bij twee ziekenhuizen is de Zorgautoriteit recent binnengevallen en heeft daar de administratie in beslag genomen wegens vermoedens van valse declaraties. Het gaat om het Sint Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en de kinderafdeling van het VUMc in Amsterdam. De Zorgautoriteit gaat ziekenhuizen nu om opheldering vragen over alle 200 meldingen. Meer kan en wil ze niet doen. De NZa zegt de handen vol te hebben aan de twee grote onderzoeken die nu lopen bij het VUMc en het Sint Antonius ziekenhuis.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen laat weten het stellig af te keuren als ziekenhuizen doelbewust ‘upcoden’, oftewel duurdere behandelingen declareren dan daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Wel wijst de vereniging erop dat met declareren altijd vergissingen gemaakt worden.
Zie ook:
Checklist: Zorgfraude bij jouw rekening?
10 mei 2013 bron: www.rtl.nl
Checklist: Zorgfraude bij jouw rekening?
Een te hoge ziekenhuisrekening komt veel voor, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het kan dus de moeite waard zijn om je eigen rekening tegen het licht te houden. Al is het maar omdat het je eigen risico kan kosten, maar ook omdat dit soort foute declaraties uiteindelijk leiden tot een hogere premie.
1. Vraag om rekening
Vraag een gespecificeerde rekening op bij je zorgverzekeraar. Je hebt daar als premiebetaler recht op. Vraag uitleg over wat er allemaal in rekening is gebracht.
2. Vraag je ziekenhuis om specificatie
Vraag bij het ziekenhuis een nauwkeurige omschrijving van de behandeling op; de zogenoemde ‘zorgactiviteiten’ die door de arts bij de ziekenhuis administratie worden opgegeven. Sommige ziekenhuizen zeggen dat ze dit niet mogen vanwege uw privacy. Neem daar geen genoegen mee, er zijn voldoende ziekenhuizen die wel verstrekken. Dus waarom jouw ziekenhuis dan niet?
3. Vraag de NZa om hulp
Leg de zaak voor aan de Nederlandse Zorgautoriteit. Zij kunnen je helpen om wegwijs te worden in soms ingewikkelde declaraties.
4. Let extra op bij…
Bij de volgende 3 vormen van zorg moet je extra opletten.
Ligdagfraude
Een korte behandeling van een paar uur op de spoedeisende hulp en/of polikliniek zoals bijvoorbeeld een hartfilmpje vanwege pijn op de borst, een ct scan vanwege acute hoofdpijn of het plaatsen van een spiraaltje. Sommige ziekenhuizen rekenen dat als complete opname dag soms met overnachting; een zogenaamde eendaagse klinische dbc.
‘Oorsmeergate’
Oorsmeer verwijderen, het verwijderen van een teek of het reinigen van een ontstoken vinger. Eenvoudige chirurgische ingrepen die ook de huisarts kan, kosten in het ziekenhuis hooguit 200 euro. Is de rekening die je krijgt veel hoger? Trek dan aan de bel.
Dubbele declaratie doorverwijzingen
Ben je zwanger en word je door de verloskundige doorverwezen naar de gynaecoloog? Dan komt het voor dat beide de volledige bevalling declareren. Vraag dus bij beide zorgverleners na wat ze precies in rekening brengen. Ook bij andere doorverwijzingen van de ene zorgverlener naar de andere is het opletten geblazen zoals van de huisarts naar het verpleeghuis, of de fysiotherapeut naar het ziekenhuis.
5. Klopt er iets niet? Laat het ons weten!
Mocht je vinden dat u ziekenhuisrekening niet klopt, laat het onze redacteur Bart van den Berg dan weten via bart.van.den.berg@rtl.nl. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.