Scheepstra, Kees – orthopeed, ziekenhuis Bernhoven

6882-scheepstra-266x300

Orthopedisch Kees Scheepstra, tot zijn pensionering 2012 werkzaam in ziekenhuis Bernhoven staat op de zwarte lijst van SIN-NL. Hij is verantwoordelijk voor het invalide worden van een patiënte door een zeer ondeskundig uitgevoerde hernia operatie. Zeer waarschijnlijk heeft hij zich uitgeschreven uit het BIG-register. Hij werd juni 2011 voor een jaar geschorst, maar deze schorsing is april 2015 niet zichtbaar in het BIG-register.

Lees: Chirurg Kees Scheepstra verwoestte leven van patiënte Jolanda

7 mei 2015: 3 maanden voorwaardelijk voor oud-chirurg Scheepstra

1 april 2014: Chirurg Scheepstra veroorzaakte zwaar lichamelijk letsel

Op 1 april 2015 diende een strafzaak tegen hem bij de Rechtbank Den Bosch.

Slachtoffer van chirurg Kees S.: ‘Berechting verandert niks aan gezondheid, dat komt nooit goed’

BOEKEL – Het leven van Jolanda Daniëls uit Boekel nam op 2 december 2009 een dramatische wending. Na een rampzalig verlopen operatie aan een hernia verloor de 44-jarige vrouw alle essentiële functies in haar onderlichaam. Sindsdien brengt ze haar leven door op de bank. “Dit is mijn leven, anders niks.”

Chirurg Kees S. is verantwoordelijk voor de volledig mislukte operatie in het Bernhoven. Hij stond woensdag voor de rechter. Daniëls was niet bij de zaak aanwezig. Dit is haar verhaal.

“Ze hebben me afgeraden om naar de zaak te gaan. Ik denk dat ik het emotioneel ook niet had aangekund. Dat zit ‘m niet in de confrontatie met de chirurg, maar het zijn de leugens. De dingen die hij zou zeggen om er onderuit te komen. Daar kan ik gewoon niet tegen.”

‘Pijn wordt erger’
“Het gaat slecht met me. Ik heb heel veel pijn en dat wordt alleen maar erger. Alles is kapot. Ik lig de hele dag op de bank. Dit is nu mij leven. Anders niks. Dat was voor 2 december 2009 wel anders. Toen huppelde ik nog rond, samen met mijn twee kinderen. We waren een hecht gezin, deden spelletjes als Monopoly en Triviant. Maar dat kan niet meer omdat ik niet kan zitten. Dan heb ik het alleen nog maar over de kleine dingen. Maar boodschappen doen, naar feestjes gaan, vriendinnen bezoeken: het gaat gewoon niet.”

“Na de operatie had ik helemaal geen pijn. Dat kwam langzaamaan in februari 2010. Tot ik het niet meer uit kon houden. Volgens een rechercheur is de chirurg als een timmerman te werk gegaan. Hij had meteen na het maken van de incisie moeten zien dat de hernia niet te verwijderen was. De operatie had gestaakt moeten worden, maar dat heeft hij niet gedaan.”

‘Ik schreeuwde het uit van de pijn’
“Tijdens de operatie was ik bij kennis. Ik schreeuwde het uit van de pijn die ik voelde in mijn rechterbeen. Ik hoorde nog iemand zeggen: u communiceert niet goed. Daarna reageerde een ander: nee, u luistert niet goed. Waarschijnlijk ben ik daarna onder narcose gebracht.”

“Ik weet niet wat voor straf de chirurg moet krijgen, maar hij moet wel een straf krijgen. Dat is aan de rechter, niet aan mij. Of het helpt als hij berecht wordt, weet ik niet. Het verandert niets aan mijn gezondheid. Dat komt nooit meer goed.”

“Met pijnbestrijding zijn ze al zes jaar lang bezig. Ik ben in alle Nederlandse ziekenhuizen geweest, maar daar konden ze niets doen. In Leuven heb ik een aantal pijnbestrijdingen gehad, nu heb ik een neurostimulator en die werkt ook niet. Ik probeer nu andere morfine, omdat je op een gegeven moment immuun wordt voor een medicijn. Als dat niet helpt krijg ik een morfinepomp.”

‘Ik wil niet dood’
“Sommige mensen vragen hoe ik dit volhoud. Ik heb twee kinderen en een man, die zien mij niet graag dood. En ik wel zelf ook niet dood. Ik ga tot het uiterste. Ik heb gevraagd of ze de zenuw willen doorsnijden zodat ik verder kan leven in een rolstoel. Lopen kan ik toch niet meer. Als ik maar van de pijn af ben. Maar ze hebben nog geen antwoord gegeven.”

“De chirurg heeft nooit zijn excuses aangeboden. Dat vind ik zéér kwalijk. Tijdens een gesprek van een halfuur dat we met hem hadden, keek hij me niet eens aan. Hij is ijskoud. Vele mensenlevens heeft hij kapot gemaakt. Laatst kreeg ik nog een berichtje van een mevrouw die zich een kunstschouder heeft moeten laten aanmeten door een operatie van hem. Dat is toch verschrikkelijk? En dat het ziekenhuis die man zijn werk nog liet doen. Ik snap het écht niet.”
omroepbrabant.nl 1 april 2015

Het leven van Jolanda Daniëls uit Boekel is verwoest na een mislukte operatie: ‘Alles is kapot’

Publicatie: woensdag 1 april 2015 – 21:25 Gewijzigd: woensdag 1 april 2015 – 22:14
Auteur: Bart Elzendoorn

Herniaoperatie verwoest leven rugpatiënt
Sinds een herniaoperatie in 2009 zit Jolanda Daniels uit Boekels aan huis gekluisterd. “Ik ben van een gezonde vrouw, naar 80 procent invalide gegaan”, vertelt zij. De orthopeed die haar destijds heeft geholpen, moet zich woensdag verantwoorden in de rechtbank in Den Bosch. Hij wordt ervan verdacht onjuist en roekeloos gehandeld te hebben.

Het Openbaar Ministerie verwijt de orthopeed Kees S. zwaar lichamelijk letsel te hebben toegebracht bij een patiënt. Zelf zegt de arts dat hem niets te verwijten valt, omdat hij heeft gehandeld binnen de grenzen van een chirurg. Na het incident in 2009 is Kees S. meteen gestopt met het uitvoeren van herniaoperaties, omdat hij zijn vertrouwen was kwijt geraakt.

Bij de operatie is per ongeluk een stuk zenuwweefsel verwijderd, waardoor Jolanda nu dagelijks wordt gekweld door helse pijnen. Het is zelfs zo erg dat ze inmiddels overweegt om haar zenuw te laten doorknippen, zodat ze geen pijn meer voelt. Een dwarslaesie zou dan het resultaat zijn. “Ik vind het beter om in een rolstoel te zitten en geen pijn te hebben, dan elke dag deze pijn”, zegt ze.
hartvannederland.nl 1 april 2015

Commentaar SIN-NL
In de reportage wordt duidelijk aangegeven dat de assistenten de arts waarschuwden dat hij niet genoeg zicht had. Toch opereerde dr Kees Scheepstra door met als resultaat dat deze patiënte sinds 2009 dagelijks helse pijnen heeft. De arts liet niets van zich horen ondanks twee aangetekende brieven.
Het feit dat het Openbaar Ministerie de man voor de strafrechter brengt geeft aan dat er voldoende feiten aanwezig zijn voor onderzoek en behandeling bij de rechtbank.