Versteeg, Frans – oogarts

bron: nu.nl 23 januari 2015

Voorwaardelijke celstraf voor in Portugal opererende oogarts
Gepubliceerd: 23 januari 2015

Een Nederlandse oogarts, Franciscus V., is in Portugal veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar en acht maanden wegens grove nalatigheid.

Vier patiënten werden voor een deel blind als gevolg van de behandelingen door de arts. Hij moet ook schadevergoedingen betalen aan instellingen die de aangerichte schade probeerden te herstellen.

De schade aan het gezichtsvermogen van de slachtoffers werd in de kliniek van V. in het zuiden van Portugal veroorzaakt door bacteriologische infecties. Die hadden kunnen worden voorkomen als de arts niet zo slordig was geweest en de kliniek schoon was gehouden.
Smartengeld

V. had in de Portugese Algarve en in Amstelveen een kliniek. In Nederland kwam V. ook in opspraak. Dat was in 2010. Na een behandeling in Amstelveen eiste een man uit Den Haag smartengeld, omdat hij na een behandeling alleen maar slechter was gaan zien. In 2004 besteedde tv-programma Kassa al aandacht aan de arts, vanwege klachten van patiënten.

In 2011 sommeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) V. zijn kliniek te sluiten. Twee mensen bleken een verkeerde laserbehandeling te hebben gehad, en bij twee andere patiënten implanteerde de arts verkeerde lenzen. In 2013 werd V. voorgoed verboden om nog als arts te werken, nadat hij een beroep tegen dat besluit had verloren.
Door: ANP

3 dec 2014: NL oogarts Versteeg voor Portugese rechter

19 aug 2013: tuchtrechter schrapt oogarts Versteeg uit BIG-register

16 aug 2013: 2013, na 10 jaar disfunctioneren, oogarts Versteeg uit BIG-register

12 augustus 2010 www.rtlnieuws.nl

Oogarts stopt voorlopig met werken

De oogarts die in opspraak is geraakt omdat in Portugal een aantal patiënten blind is geraakt na behandeling in zijn kliniek, sluit voorlopig ook zijn privékliniek in Amstelveen. Dat heeft hij afgesproken met de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

2010-08-12
De inspectie doet al maanden onderzoek naar klachten van drie Nederlandse patiënten, die in Amstelveen zijn behandeld. Ook loopt er een zaak in Portugal waarbij drie patiënten blind zijn geraakt aan één oog. Een andere patiënt, een vrouw van 35, verliest mogelijk het zicht in beide ogen.

Het nieuws staat daar al dagen op de voorpagina’s van Portugese kranten. “Mijn vriendin zou eerst aan één oog worden geopereerd, maar de kliniek overtuigde haar kort voor de operatie om beide ogen te laten behandelen,” vertelt een vriendin van de 35-jarige vrouw in de krant DN Portugal.

De inspectie is blij met de beslissing van de oogarts. De veiligheid van de patiënten is daarmee volgens de inspectie gewaarborgd.

Eerder in opspraak

Oogarts Frans V. blijkt ook al eerder in opspraak te zijn geraakt. In 2004 behandelt hij 14 patiënten in de Portugese kliniek met een laser die manco’s vertoont. De arts zelf bevestigt tegenover RTL Nieuws dat 8 Nederlanders die destijds afreisden naar Portugal voor de operatie hierdoor complicaties hebben opgelopen.

Ronald Rietbroek is een van de slachtoffers. Na de operatie vergaat hij van de pijn en zit dagenlang met natte doeken op z’n hotelkamer. Zijn zicht wordt steeds minder, van +2 naar +6 en z’n ogen zitten vol met littekens, bevestigen ook andere artsen. Tot de dag van vandaag zegt hij er last van te hebben. Rietbroek is al sinds 2005 verwikkeld in een rechtszaak met de oogarts.

De Nederlandse patiënten lieten zich in Portugal behandelen, omdat zij dan meteen een vakantie aan de operatie kunnen koppelen. De kliniek regelt ook het verblijf in de Portugese Algarve.

Verscherpt toezicht

Drie patiënten melden zich in 2004 bij de Nederlandse zorginspectie met klachten over de behandeling in Portugal. Omdat de inspectie niet verantwoordelijk is voor de Portugese kliniek, wordt alleen onderzoek gedaan in de Nederlandse kliniek van Frans V. in Amstelveen.

Eind 2004 blijkt dat hij niet te voldoen aan een aantal belangrijke eisen. De inspecteur vindt dat hij meer moest samenwerken met andere professionals. Er moet een nieuwe ruimte komen die voldeed aan de eisen voor luchtbehandeling.

En er blijkt geen bekwame medewerker te zijn om de apparatuur en operatiekamer te steriliseren. Ook de klachtenprocedure is niet laagdrempelig genoeg.

De inspectie stelt in oktober 2004 verscherpt toezicht in, waarbij de kliniek extra wordt gecontroleerd. In juni 2005 heft de inspecteur dit toezicht op en mag de arts gewoon weer werken.

Reactie oogarts

Oogarts Frans V. zegt nu op advies van de zorginspectie zijn behandelingen in Nederland te staken. “Het geheel heeft mij nogal aangegrepen en ik heb besloten om rust te nemen.”

Hij zegt een bericht op de website van zijn kliniek EyeQVision te plaatsen waarin hij zijn patiënten zal informeren. De kliniek gaat voorlopig dicht en zal ook lopende de onderzoeken geen nieuwe patiënten aannemen.

Over de zaak van patiënt Rietbroek zegt Frans V. dat hij hem goed heeft geïnformeerd over de risico’s, maar dat patiënten met een ‘plus-afwijking’ lastiger te behandelen zijn.

Hij denkt dat het ‘zeer onwaarschijnlijk’ is dat Rietbroek zijn complicaties heeft opgelopen door fouten in de apparatuur, wat bij de andere patiënten wel gebeurde. In de tijd van zijn operatie heeft de arts naar eigen zeggen namelijk geen problemen geconstateerd bij andere patiënten.

Op de vraag of Frans V. dan helemaal nooit fouten maakt en of hij wel kritisch op zichzelf is, antwoordt hij: “Iedereen maakt fouten. Het zou dom zijn om te stellen dat je dat niet doet. Maar wij doen er alles aan om patiënten zo adequaat mogelijk te behandelen. Ik denk dat wij redelijk kritisch zijn, misschien zou het nog kritischer kunnen.”

Zwarte schaap

De oogarts heeft zich aangemeld om gecertificeerd te worden als specialist voor ooglaseren, als zogenaamde refractiechirurg. Het Gezelschap van Refractiechirurgen heeft een toelatingsprocedure, maar daar blijkt Frans V. niet doorheen gekomen te zijn, zo vertelt voorzitter Nico Trap.

Frans V. legde volgens eigen zeggen niet voldoende vast wat de complicaties en bijwerkingen bij zijn patiënten waren. “Ik vond de regels voor de toelating onduidelijk.” Hij hekelt de cultuur onder oogartsen die volgens hem elkaar niets gunnen.

“We steken elkaar de ogen uit. Ik voel me het zwarte schaap binnen die wereld. Niet dat ik me slachtoffer voel, maar het gaat erom dat nooit iemand het achterste van zijn tong laat zien. Weet je hoeveel operatiekamers er in gewone ziekenhuizen worden gesloten? Daar hoor je niets over. De slachtoffers op dit moment zijn mijn patiënten in Portugal. Ik wil benadrukken dat ik met hen meeleef.”

Onderzoek na meldingen over oogarts ‘Patiënten oogarts blind na operatie’