Diane-35 pil en andere anticonceptiepillen

16 mei 2013: nieuwe website van SIN-NL www.gevarenvandepil.org
Ook van SIN-NL: www.risk-pill.org

Organisatie voor slachtoffers in Duitsland: www.risiko-pille.de
Organisatie voor slachtoffers in Frankrijk: www.avep-asso.org

Dit dossier betreft de gevaarlijke bijwerking van de Diane 35 anticonceptie pil die kan leiden tot trombose en overlijden. Let op ook andere anticonceptiepillen kunnen gevaarlijke bijwerkingen hebben zie www.gevarenvandepil.org
In Nederland zijn nu mogelijk 10 tragische sterfgevallen bekend, evenals een patiente met grote gezondheidsschade.
In Frankrijk is de pil uit de handel gehaald, na 4 dodelijke slachtoffers.
Minster Schippers laat de pil in de handel…..

4 dec. 2013 Diane-35 niet meer vergoed en voorschrift uitsluitend tegen acné en overbeharing

24 okt. 2013:Tv uitzending Zembla Mogelijk meer doden door pil Diane-35
Zeker 27 vrouwen in NL zijn mogelijk overleden aan de bijwerkingen van de omstreden pil Diane-35.

16 okt. 2013: Publicatie van boek Marion Larat: La pilule est amère

6 juni 2013 : Wereldwijd roept fabrikant Johnson en Johnson 3e generatie pil Cilest terug

17 mei 2013: Lareb meldt mogelijk 18 doden door gebruik Diane-35 pil

Advies van ervaringsdeskundige:
Vrouwen: neem geen 3e of 4e generatie anticonceptiepil, vraag arts gedegen uitleg over risico’s en bestel niet rechtstreeks via internet
14 maart 2013 www.twitterbrein.com

PERSBERICHT ARGOS 16-3-2013 bron: www.vpro.nl/argos

16 maart 2013- De pil: Marketing versus gezondheid- 2 Barbara Schreuders
De Diane pil is omstreden. Het aantal meldingen van bijwerkingen blijft stijgen: vijftien doden zijn er inmiddels bekend. En 18 doden zijn er gemeld als gevolg van de zogeheten derde en vierde generatie anticonceptiepillen. Terwijl er een goed alternatief is: de tweede generatiepil. Die is even effectief, heeft minder bijwerkingen en is goedkoper.
De Diane pil wordt inmiddels Europees onderzocht. Maar waarom wordt er dan niet ook gekeken naar die andere anticonceptiepillen die een bijna even hoog risico op trombose met zich meebrengen? Waarom werden pillen die niet beter waren maar wel meer bijwerkingen hadden voorgeschreven? Hoe hield de farmaceutische industrie ze, tot de dag van vandaag op de markt?
Argos, over hoe een hele groep anticonceptiepillen met een verhoogde kans op trombose op de markt kwam, en bleef. Deel 2.

17 mei 2013: Arts mag Diane-35 blijven voorschrijven volgens Europees Comité PRAC
17 mei 2013: Lareb meldt:18 doden door Diane-35 pil
16 mei 2013: www.gevarenvandepil.org :nieuwe website van SIN-NL
12 mrt 2013: Minister Schippers neemt Diane-35 pil niet uit de handel, ondanks Kamervragen
11 mrt 2013: Vader slachtoffer Diane-35 pil richt meldpunt op voor slachtoffers
8 maart 2013: Meer dan 700 meldingen over bijwerkingen Diana-35

5 maart 2013: Epidemioloog Rosendaal: na Diana-35 ook andere middelen uit de handel

5 maart 2013: Opnieuw meldingen: mogelijk 13 vrouwen overleden door anticonceptiepil

4 maart 2013: Geen Diane-35-pil voor nieuwe patiënten

4 maart 2013: CBG bereidt voorlopig negatief advies inzake Diane-35 pil voor
2 maart 2013: RTL : Wat is er mis met de Diane-35? Acht vragen en antwoorden
2 maart 2013: Minister Schippers ongerust over gevaren Diane-35-pil
2 maart 2013: Mogelijk 10 vrouwen in NL overleden door gebruik anticonceptie pil Diane-35
1 maart 2013: Minister Schippers neemt Diane 35 anticonceptiepil niet uit de handel

23 febr. 2013
Commentaar SIN-NL Hoe tragisch: Jilske de Vries * 17 september 1982 + 1 juli 2004.
De Telegraaf schrijft dat aan de ouders van dit meisje met klem gevraagd werd om geen publiciteit te geven aan haar overlijden en dat de Inspectie Gezondheidszorg wel een onderzoek instelde maar nu het dossier niet kan terugvinden.
Meer dan 180.000 vrouwen gebruiken de Diane-35 of een vergelijkbare anticoneptiepil.
In Frankrijk wordt deze pil niet meer vergoed. De Nederlandse overheid ziet geen reden om deze middelen uit de markt te nemen, ondanks het feit dat in 2004 en 2013 twee jonge vrouwen naar alle waarschijnlijkheid door dit middel overleden.

Telegraaf 23 febr. 2013 Diane-35 leidde al eerder tot dode
Al in 2004 is een jonge Nederlandse vrouw overleden die de omstreden Diane-35-pil slikte. De toen 21-jarige Jilske de Vries overleed aan de gevolgen van een longembolie, die naar alle waarschijnlijkheid samenhing met haar pilgebruik. Het sterfgeval werd in de doofpot gestopt door artsen. Kan de Diane-35-pil nog wel op de markt blijven?
Begin dit jaar overleed ook een jonge Nederlandse vrouw die Diane-35 slikte aan een longembolie.
Lees verder www.telegraaf.nl

20 febr. 2013: Moeten artsen zich verzetten tegen controversiele medicatie, bv antic.pil?
Artikel door huisarts van der Linde uit Capelle a/d IJssel

11 februari 2013 bron: www.nu.nl
‘Ook in Nederland dode door pil Diane-35′
DEN BOSCH – Begin dit jaar is in Nederland een vrouw overleden die de pil Diane-35 nam.

Twee weken geleden werd bekend dat de pil in Frankrijk uit de handel genomen is, omdat de afgelopen 25 jaar vier vrouwen zijn overleden door bloedklonters na het slikken van de pil.
De overleden vrouw was ”jongvolwassen en gezond”, aldus de woordvoerder. ”We weten dat bij het gebruik van Diane-35, net als bij het gebruik van de anticonceptiepil, trombose kan optreden en dat dat fataal kan zijn. Dat gebeurt gelukkig maar heel zelden, maar elke keer dat het gebeurt is dat natuurlijk vreselijk.”
Meldingen
Lareb verwacht de komende tijd meer meldingen binnen te krijgen over bijwerkingen van Diane-35, naar aanleiding van de recente media-aandacht. Het middel wordt voorgeschreven voor de behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid.
Vrijdag maakte het Europese geneesmiddelenagentschap EMA bekend dat er een Europees onderzoek komt naar de Diane-35-pil. Dat moet antwoord geven op de vraag of de werkzaamheid en de risico’s van de pil in balans zijn.
Combinatiepil
Volgens de woordvoerder is in de productinformatie van de Diane-35 te lezen dat het gebruik van elke ‘combinatiepil’ of Diane-35 een vrouw een grotere kans geeft op het krijgen van veneuze trombose in vergelijking met een vrouw die geen ‘combinatiepil’ of Diane-35 gebruikt.
”Maar deze verhoogde kans is minder groot dan de kans hierop tijdens zwangerschap. Die wordt geschat op 60 gevallen per 100.000 zwangerschappen. Bij vrouwen die geen combinatiepil gebruiken, is dat 5 tot 10 gevallen per 100.000.”
Volgens hem komt zonder pilgebruik trombose dus toch nog voor. ”De verhoogde kans is het grootst tijdens het allereerste jaar dat een vrouw ooit een ‘combinatiepil’ of Diane-35 ”
Door: ANP

Commentaar SIN-NL
Deze pil wordt ook vaak voorgeschreven als anti conceptiepil. Het is heel merkwaardig dat nu.nl dit feit verzwijgt.Wij kennen in ieder geval een vrouw die ernstige gezondheidsschade heeft opgelopen door gebruik van deze pil. En blijkens berichten op www.gezondheidsplein.nl zijn er meer slachtoffers. Indien zich binnenin het lichaam een bloedklonter vormt, spreekt men van trombose. Dit kan levensbedreigend zijn.

8 februari 2013 bron
www.nu.nl

UTRECHT – Er komt een Europees onderzoek naar de Diane-35 pil. Dat maakte het Europese geneesmiddelenagentschap EMA vrijdag bekend.
Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat het onderzoek samen met andere Europese agentschappen uitvoeren.
Tot het onderzoek is besloten na het nieuws van vorige week dat de pil in Frankrijk voorlopig uit de schappen wordt gehaald. De Franse autoriteiten kwamen tot deze maatregel omdat er de afgelopen 25 jaar vier vrouwen zijn overleden door bloedklonters na het slikken van de pil. In Nederland zijn er geen fatale gevallen bekend.
Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of de werkzaamheid en de risico’s van de pil in balans zijn.
Diane-35 wordt voorgeschreven om acne te verlichten bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

January 30, 2013 www.trouw.nl

Frankrijk haalt Diane-35 uit de handel.
Frankrijk haalt de Diane-35 uit de handel. De Franse toezichthouder op geneesmiddelen ANSM komt tot deze maatregel omdat er de afgelopen 25 jaar vier vrouwen na het gebruik ervan zijn overleden.
Dat meldt de Volkskrant. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ziet vooralsnog geen reden om de pil, die gebruik wordt om acne te verlichten, in Nederland te schrappen. Volgens een woordvoerder van het CBG zijn er geen fatale gevallen in Nederland bekend.
Niet als anticonceptiepil
In een aantal landen wordt de Diane-35 ook voorgeschreven als anticonceptiepil, dat is in Nederland niet toegestaan. Farmaceut Bayar verbaast zich over de maatregel en geen aan dat er bij hen geen nieuwe wetenschappelijke inzichten bekend zijn die wijzen op risico´s zoals overlijden.
Derdegeneratiepil
Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen bleek begin van de maand dat 11 procent van de pilgebruiksters de derdegeneratiepil Diane of een soortgelijk pil gebruikt en dat 14 procent een pil van de vierde generatie gebruikt. Prof. Frits Rosendaal vindt dat onacceptabel, aangezien zijn onderzoeksgroep eerder al aantoonde dat deze generaties anticonceptiepillen meer risico’s met zich meebrengen dan tweedegeneratiepillen.
Bron: Volkskrant