Diakonessenhuis Utrecht – chirurgen/artsen en directie

Rapport Diakonessenhuis IGZ met c13-11-2014 gepubliceerd op Zorgvisie 31 dec 2014

1 dec 2015 IGZ heft verscherpt toezicht Diakonessenhuis op
08 okt 2015 John Taks bestuurder Diakonessenhuis
14 jan 2015 Hustinx, internist, weg als bestuurder Diakonessenhuis
7 jan 2015 Nieuwe MRSA besmettingen in Diakonessenhuis Utrecht

Wie liegt? Diakonessenziekenhuis Utrecht? Het AD, de IGZ, de rechtbank?

Brief IGZ 20 januari 2014 Diakonessenhuis calamiteiten
Deze brief van de Inspectie Gezondheidszorg geeft een overzicht van de ernstige problemen inzake gebreken in patientveiligheid bij het Diakonessenhuis Utrecht.
Blijkbaar was ondermeer het instellen van  een Spoed Interventie Team noodzakelijk, om op deze manier vitaal bedreigde patienten tijdig op de Intensive Care op te nemen, en onnodig voortijdig overlijden te voorkomen.

2 jan 2015 Diakonessenhuis ontkent poging tot tegenhouden publicatie rapport IGZ
Rapport Diakonessenhuis IGZ met c13-11-2014

31 dec 2014 IGZ: artsen Diakonessenhuis negeren procedures patientveiligheid
Persbericht IGZ dd 29 dec 2014 :
verscherpt toezicht Diakonessenhuis Utrecht,Zeist en Doorn NB per 13 nov 2014

Verscherpt toezicht IGZ in het Diakonessenhuis Utrecht 24 dec 2014.
Commentaar SIN-NL Verscherpt toezicht door de Inspectie Gezondheidszorg is een slechte zaak voor ieder ziekenhuis waar dit aan opgelegd wordt. Het betekent simpelweg dat de zorg voor patienten onverantwoord en in gevaar is. Het is een schande dat het zo ver heeft moeten komen. Wie weet hoeveel patienten slachtoffer zijn geworden van onnodige medische fouten?

MRSA op verpleegafdeling chirurgie-MDL Diakonessenziekenhuis Utrecht 5 dec 2014
bron: http://www.skipr.nl/actueel/id20655-mrsa-treft-diakonessenhuis-utrecht.html
MRSA treft Diakonessenhuis Utrecht Eén patiënt en twee medewerkers zijn in het Diakonessenhuis in Utrecht besmet geraakt met de MRSA-bacterie. De besmette patiënt wordt in een isolatiekamer verpleegd, de twee medewerkers die de bacterie hebben opgelopen gaan voorlopig niet aan het werk. De MRSA-bacterie is vooralsnog aangetroffen

Florijn weg als topman Diakonessenhuis ivm kwaliteitsbeleid
6 nov. 2014
http://www.skipr.nl/actueel/id20318-florijn-der-direct-weg-als-topman-diakonessenhuis.html
Rob Florijn stopt per direct als bestuursvoorzitter van het Utrechtse Diakonessenhuis. De reden is volgens het ziekenhuis een zakelijk verschil van inzicht over het te voeren beleid. Arie van Alphen, die in juli 2014 extra werd toegevoegd aan de raad van bestuur van het ziekenhuis, neemt de leiding.

Skipr 2 aug 2014

Het Diakonessenhuis in Utrecht gaat een onafhankelijk onderzoek doen naar de ruzie tussen het bestuur en de medische staf die vorige maand aan het licht kwam. Dat heeft het ziekenhuis bekend gemaakt. Het onderzoek start half augustus en focust op het lerend vermogen van de organisatie en het verschil van inzicht tussen de raad van bestuur en het bestuur van de medische staf daarover. De resultaten ervan worden begin oktober verwacht.

 Het onderzoek is onderdeel van een plan van aanpak waar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in juli in een rapport om had gevraagd. Het plan bevat verder een concept van een nieuwe gedragscode en een beschrijving van een trainingsprogramma voor cultuurverandering die dit najaar moet starten.

Cultuur

De raad van bestuur en de medische staf van het Diakonessenhuis liggen al een tijd met elkaar overhoop. Het bestuur kaartte de problemen in mei aan bij de IGZ, die oordeelde dat er een “hiërarchische afstand tussen medisch specialisten en verpleegkundigen is” en dat het in het ziekenhuis ontbreekt aan een cultuur waarin medewerkers elkaar aanspreken op fouten.

Diakonessenhuis wil patiëntveiligheid verbeteren 22 mei 2014 door: Skipr Redactie

Het Diakonessenhuis in Utrecht is deze maand een verbeterprogramma voor patiëntveiligheid gestart. Het programma is gebaseerd op goede ervaringen van ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

In het verbeterprogramma van het Diakonessenhuis worden de dossiers van alle sterfgevallen diepgaand geanalyseerd met als doel verbeteringen te vinden en uit te voeren. Ook volgen zorgprofessionals een trainingsprogramma dat op de intensive care van het Radboudumc in Nijmegen heeft geleid tot minder sterfte. Verder moet de uitvoering van onderzoek naar incidenten met ernstige schade voor patiënten worden verbeterd, zodat er sneller en beter van de uitkomsten wordt geleerd.

Dagelijkse besprekingen

Het Diakonessenhuis heeft onder betrokken medisch specialisten een dagelijkse, ziekenhuisbrede bespreking ingevoerd over sterfte, schade en complicaties. Dit geldt ook voor de overdracht van alle kwetsbare patiënten. OK-medewerkers volgen een programma van drie maanden dat zich richt op zorgvuldig werken, leren van fouten en verbetering van communicatie en samenwerking. Hiervoor heeft het ziekenhuis externe deskundigen aangetrokken. Na drie maanden wordt de eerste evaluatie van het programma uitgevoerd.

Commentaar SIN-NL Prima initiatief, maar waarom alleen dossieronderzoek van sterftegevallen? Worden nabestaanden bij dit onderzoek betrokken? Het is immers bekend dat medische dossiers  onvolledig zijn inzake medische fouten! Waarom worden dossiers van patienten die ziek of invalide zijn geworden door fouten van artsen niet bij dit onderzoek betrokken? Is ziek of invalide worden door fouten

Conflict chirurgen en directie Diakonessenhuis Utrecht over melden calamiteiten 19 juli 2014

Diakonessenhuis Utrecht zet beperkte kwaliteitsinformatie online
10 jan 2012

Kort commentaar SIN-NL. Het is een eerste stap, maar meer niet. Het Diakonessenhuis probeert hier goede sier mee te maken, om meer patienten…pardon klanten….te trekken. Het gaat om geld in het laatje. De website geeft oa informatie over de subjectieve resultaten van een relatief klein aantal medische behandelingen van het zo grote geheel van behandelingen.