Reijnen, N.M.P. (Nick) – chirurg, Reijnen Scheper ziekenhuis Emmen

Voorzover bekend aan SIN-NL komt Reijnen er gewoon mee weg dat hij verantwoordelijk is voor de dood van meerdere patiënten en het toebrengen van lichamelijke schade aan patiënten.
Artsen staan boven de wet……

——————

Maagchirurg Nick Reijnen heeft bij minstens 17 patiënten zeer waarschijnlijk zijn zorgplicht geschonden. Vele patiënten werden na zijn operaties ernstig ziek, leden veel pijn en overleden zelfs. In Duitsland is minstens 1 patiente door zijn falen overleden, omdat hij een wondgaasje in haar buik achterliet. Ondanks 17 strafrechtelijke aangiften, heeft het OM maar in 1 zaak waar Reijnen ook een wondgaasje achterliet bij patiente Wilma de Haan voor de rechter gebracht.

Reijnen werd ondanks zijn weigering tot adequate diagnostiek conform de protocollen en zorgplicht, volledig vrijgesproken door het Hof van Leeuwarden op 1 mei 2015.

Blijkbaar kozen de rechters van negeren van bewijsmateriaal en negeren van de zorgplicht van Reijnen ex art 255 Wetboek van Strafrecht. De rechters: mr. P. Koolschijn, voorzitter,mr. M.H.M. Boekhorst Carrillo en mr. L.J. Hofstra, raadsheren, zijn inmiddels op de zwarte lijst van SIN-NL geplaatst.
——————-

Website van familieleden van slachtoffers van medische fouten door dr N.M.P. Reijnen
klik hier svp
Onderaan uitvoerige informatie over disfunctioneren van dr Reijnen in Duitsland

01-05-2015: Arrest Hof Leeuwarden: vrijspraak chirurg Reijnen ondanks opzet!

01-05-2015: Hof spreekt chirurg Reijnen vrij ondanks opzettelijke mishandeling patiente

20 april 2015: O.M. eist drie maanden voorwaardelijk tegen chirurg Reijnen

15 april 2015: Behandeling hoger beroep OM tegen falend maagchirurg Reijnen 20-4-2015

20 mei 2014: Hoger beroep OM tegen vrijspraak falend maagchirurg Reijnen

13 mei 2014: Rechter spreekt falend maagchirurg Reijnen vrij van mishandeling na achterlaten gaasje: vriendjespolitiek rechters en artsen?

15 april 2014: OM eist drie maanden gevangenisstraf voor falend arts Reijnen

15 april 2014: Is het een afgesproken deal tussen het OM, KNMG en falend arts Reijnen?

15 april 2014:  Falend arts Reijnen en team wisten verzwegen zoekgeraakt gaasje

15 april 2014: Falend arts Reijnen tijdens strafzaak vandaag: wil alles achter zich laten

15 april 2014 : Slachtoffer falend arts Reijnen lijdt pijn en ligt dag en nacht op bed

13 april 2014: Reijnen voor één mishandeling 14.4.2014 voor strafrechter, ondanks 17 aangiftes

18 juni 2013:Reijnen weigerde x-onderzoek gaasje; Rb Assen 5 maanden uitstel

23 apr. 2013:Reijnen liet wondgaasje zitten, ondanks waarschuwing collega’s: OM vervolgt

23 apr. 2013:OM vervolgt falend maagchirurg Reijnen niet voor 16 aangiftes

22 apr. 2013:OM vervolgt maagchirurg N.Reijnen Emmen niet in alle gevallen

9 april 2013:OM rondt onderzoek naar falend maagchirurg Reijnen af op 23.4.2013

14 mrt. 2013:Duitse patienten Reijnen schade? Claim Duits ziekenhuis Jansen Steur

31 jan. 2013:Kliniek Heilbronn geeft openheid over falende artsen Jansen Steur en Reijnen

31 jan. 2013:Falend arts Jansen Steur vecht ontslag in Duitsland aan, en Reijnen?

22 jan. 2013:Falend maagchirurg Reijnen werkte in Duits ziekenhuis Brackenheim

21 jan. 2013:Werkte falend arts Reijnen als assistent-arts in Duitse ziekenhuis Öhringen?

21 jan. 2013:van der Wal, IGZ verantwoordelijk werken Reijnen en Jansen Steur in Duitsland

19 jan. 2013:Duitse ziekenhuizen informeerden niet naar arbeidsverleden chirurg Reijnen

19 jan. 2013:Falend chirurg Reijnen werkte in ziekenhuis Heilbronn, zonder BIGregistratie

5 sept. 2012: Raad van State weigert openbaarmaking rapport falend arts Reijnen

13 okt. 2011: Rapport Onderzoeksraad voor de Veiligheid:
IGZ, zorgverzekeraar,collega-artsen mede-verantwoordelijk fouten dr Reijnen

6 mei 2011: Scheperziekenhuis Emmen betaalt slachtoffers maagchirurg Reijnen

6 oktober 2009: Persbericht Scheperziekenhuis omtrent rapport

6 okt 2009: IGZ wil dat Reijnen nooit meer mag werken, Medisch Contact (tekst onderaan)

sept. 2009: Rapport commissie kwaliteit bariatrische chirurgie Scheeper ziekenhuis Emmen

stand van zaken 30 september 2010:
bron: jurofoon
Chirurg maakt twintig keer dezelfde medische fouten
Vorige week werd bekend dat het Scheper Ziekenhuis in Emmen definitief stopt met het verrichten van maagverkleinings-operaties. Maagband- of maagverkleiningsoperaties worden uitgevoerd bij mensen met ernstig overgewicht. Sinds 2006 zijn in Emmen honderden patiënten met overgewicht geopereerd.
Ziekenhuis in opspraak
Het Scheper Ziekenhuis kwam eind vorig jaar in opspraak. Het ziekenhuis besloot om de maagverkeiningsoperaties op te schorten, toen bekend werd dat zeven patiënten die onder behandeling stonden van dezelfde chirurg waren overleden. Uit onderzoek bleek dat de chirurg tijdens de operaties fouten had gemaakt. Zo waren nietjes voor hechtingen niet goed aangebracht en waren er relatief veel gevallen van naadlekkage. Ook de nazorg van de patiënten was niet goed.
De chirurg is inmiddels ontslagen en het Openbaar Ministerie is een strafonderzoek naar hem begonnen.
Tientallen schadeclaims
Tegen het Scheper Ziekenhuis zijn enkele tientallen schadeclaims ingediend. De Pals Groep vertegenwoordigt een twintigtal slachtoffers in hun claim tegen het ziekenhuis en de chirurg. Inmiddels heeft het ziekenhuis in twee van deze zaken aansprakelijkheid erkend. In één geval kwam een vrouw te overlijden, in het tweede geval is er sprake van blijvend letsel. Toch verlopen de onderhandelingen met de verzekeraar van het Emmer ziekenhuis moeizaam.
Stugge houding verzekeraar
Deze stugge houding van de verzekeraar is kenmerkend in zaken met verwijtbare medische fouten. Dit komt mede doordat de bewijsvoering moeilijk rond te krijgen is. In veel zaken is de letselschadespecialist afhankelijk van het operatieverslag van de behandelend chirurg. Als dan blijkt dat net als in deze zaken de operatieverslagen niet compleet zijn of zelfs ontbreken, dan is het moeilijk om te bewijzen dat er grove fouten gemaakt zijn.

Reacties:
sh 05.10.10 16:31
heb geen illusie, wij zijn al jaren in overleg met de verzekeraar van het ziekenhuis en moeten nu gaan procederen waar de klacht erkend is, aansprakelijkheid erkend is, deskundigen zijn ingeschakeld echter zij verwijzen naar WMO en AWBZ en dat is sociaal minimum maar geen letschadevergoeding
Judith 06.10.10 12:06
Het ontbreken van die operatieverslagen lijkt me op zich al een vrij grove fout
Pinar 21.10.10 12:54
wat erg dat er mensen zijn overleden doordat hij een fout maaktte. echt erg

—————-

Ziekenhuis stopt risicovolle operaties

EMMEN – Het Scheper Ziekenhuis in Emmen voert voorlopig geen maagverkleiningen meer uit bij mensen met ernstig overgewicht. Volgens een woordvoerster van de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het ziekenhuis in totaal vijf sterfgevallen gemeld na een maagverkleining sinds oktober. Bijna een kwart van de operaties leidde tot problemen. Het ziekenhuis vermoedt zelf een verband tussen de operaties en het overlijden van de patiënten en heeft dit daarom gemeld aan de Inspectie. Het ziekenhuis is een onderzoek gestart. De resultaten worden over twee tot drie maanden verwacht. Volgens RTL is er zelfs al een zesde dode, maar dat wordt door de Inspectie niet bevestigd.

Specialist

De operaties zijn uitgevoerd door specialist Nick (Nicolaas) Reijnen (57), die sinds 2005 enkele honderden noorderlingen met obesitas heeft geopereerd. Hij doet in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek geen operaties meer. De vraag is of hij fouten heeft zijn gemaakt. Volgens Maarten Rutgers, de voorzitter van de raad van bestuur van het Scheperziekenhuis, zijn de patienten van te voren op de hoogte van de risico’s van de ingreep. Rutgers wijst er op dat het normaal is dat twee procent van de patiënten een dergelijke operatie niet overleeft. Ook is het aantal kleinere complicaties, zoals koorts of heroperatie, met 10 tot 20 procent relatief groot bij dit soort operaties. Dat wordt volgens Rutgers altijd ter sprake gebracht ‘omdat we vinden dat het iets is wat de patiënt moet weten voor hij de beslissing neemt zich te laten opereren.’

Kamervragen

Het CDA en de VVD in de Tweede Kamer willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg ook onderzoek doet. CDA-Kamerlid Janneke Schermers: “Hier is zoveel aan de hand.” De raadsfractie van de Drentse Ouderen Partij in Emmen dringt ook aan op een extern onderzoek. Volgens fractievoorzitter Ton Schoo komen er bij de partij signalen binnen over het verzetten van operaties waarbij de informatie-verstrekking naar patiënten toe tekort schiet. Deze problemen zouden zich niet alleen bij maagverkleiningsoperaties voordoen.

Achmea

Zrgverzekeraar Achmea besloot 31 maart al om geen patiënten meer door te sturen naar het Scheper Ziekenhuis voor maagverkleiningsoperaties na klachten van patiënten. ‘We kregen van patiënten signalen dat het niet goed ging. We vonden het onze verantwoordelijkheid in te grijpen.’ Achmea eist een gesprek en registratie van de complicaties. In een reactie stelt het ziekenhuis dat het zelf actie heeft ondernomen en niet pas nadat zorgverzekeraar Achmea alarm sloeg. .”We zijn zeer verbaasd over deze reactie van Achmea.” Volgens het ziekenhuis heeft de raad van bestuur het besluit genomen in overleg met de afdeling chirurgie, omdat ‘een aantal onlangs uitgevoerde ingrepen aanleiding geeft tot nader onderzoek’.

Miscommunicatie

Uit onderzoek van RTL blijkt dat het een zooitje was in het ziekenhuis. Volgens de zender was er op de afdeling waar maagverkleiningsoperaties werden gedaan één en al ruzie en miscommunicatie. Zo werd de patiënten niet duidelijk gemaakt wat de risico’s waren van hun operatie. Ook bestond vaak onenigheid tussen artsen over bijvoorbeeld de vraag of op een scan wel of geen lek in de maag te zien was. Patiënten konden voor de geplande operatie geen afspraak krijgen op de afdeling diëtiek, over het te volgen dieet voor en na de ingrijpende operatie, zo meldt het AD.Tenminste twee patiënten hebben een advocaat in de arm genomen. Bij letselschadebureau Pals Groep in Emmen zijn zestien verzoeken tot het indienen van een schadeclaim binnengekomen tegen het Scheper Ziekenhuis in Emmen na het ondergaan van een maagverkleining.
Het gaat volgens de Pals Groep in vrijwel alle gevallen om naadlekkages en over problemen met de nietjes die bij de hechtingen zijn gebruikt. De verzoeken komen uit Drenthe en Overijssel.

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil inzage in de sterftecijfers van ziekenhuizen. De registratie moet vergelijkingen tussen ziekenhuizen mogelijk maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks 1735 mensen onnodig sterven in ziekenhuizen. De Inspectie en de ziekenhuizen hebben afgesproken dat dit aantal met de helft moet worden teruggebracht. Volgens bestuursvoorzitter Maarten Rutgers zijn er vorig jaar in Emmen 250 maagoperaties uitgevoerd waaronder 140 maagverkleiningen, de rest vooral maagbanden.

Duitsland

Reijnen is voor zijn komst naar het Scheper Ziekenhuis in Emmen betrokken geweest bij minimaal drie medische fouten in Duitsland. Dat wordt gemeld door diverse Duitse kranten en websites.
1. Bij een operatie onder verantwoordelijkheid van Reijnen bleef in 2003 bij een 66-jarige man in Leer na een operatie een doek in de buik achter. Dat meldde woensdag 22 april de Rheiderland Zeitung. De man stierf aan de gevolgen van vergiftiging door het achtergebleven doek. De rechtbank veroordeelde Reijnen tot een geldboete van 12.600 euro wegens door door schuld. Toen de uitspraak werd gedaan werkte Reijnen al in Emmen.
2. Ook beschrijft de Duitse kranten verwisseling van twee patiënten door dr Nicolaas Reijnen. Dat was in de periode van 1995 tot 1999 toen Reijnen hoofd was van de chirurgische afdeling van ziekenhuis Rheiderland in Weener. Hij zoog vet af bij een vrouw die in het ziekenhuis lag vanwege een liesbreuk.
3. Na een enkelbreukoperatie door Reijnen in Weener liep de destijds 58-jarige Christine Preuss een infectie en andere complicaties op. Ze kreeg uiteindelijk een schadevergoeding van vijfduizend Duitse mark.
In Emmen was over dit Duitse verleden van de chirurg niets bekend. Jan van Loenen, directeur van Zorgbelang Drenthe, pleit voor een Europees systeem waarin ernstige fouten van chirurgen worden geregistreerd.

Reacties

Inmiddels reageren patienten en nabestaanden op websites en in het het Dagblad van het Noorden. De man van Hilly Kroon uit Steenwijk overleed, omdat volgens de weduwe de maag niet goed sloot na de operatie. De man van Herma Petersen uit Meppel overleed twee dagen na de operatie. Volgens haar zijn de risico’s haar en haar man niet verteld. ‘Dat is pertinent niet gebeurd. De dokter heeft heel algemeen iets gezegd over risico’s, maar ja, wij dachten toen: logisch, iedere operatie is een risico. Hadden we geweten dat het zó gevaarlijk zou zijn, dan hadden we nóóit voor een operatie gekozen. Als er fouten zijn gemaakt, dan wil ik dat dat eerlijk wordt erkend. Er mag niets onder tafel worden geveegd.’ Tussen de maag en darmen van Hennie Olderhuis uit Emmer-Compascuum zat volgens haar zus een gat dat maar niet dicht wilde. Ze overleed na zes operaties. Volgens Eric ten Caat uit Hoogeveen is zijn vader in januari overleden omdat er bij de operatie een gat in zijn longen was geprikt en er twee gaten zaten van 4,5 centimeter in zijn vader’s maag.

Bij de operatie van de vrouw van Harry Scheepstra uit Musselkanaal gingen in oktober nietjes door de darmen en dat heeft ze volgens hem niet overleefd. Hij heeft volgens RTV Noord een klacht ingediend bij de tuchtcommissie. Scheepstra hoopt zo te voorkomen dat andere mensen zo’n operatie ondergaan. De moeder van Eileen Schriemer uit Hoogezand leeft nog, maar ligt inmiddels in het UMCG met een verstopte slokdarm door vermoedelijk achtergebleven nietjes. (De nietjes worden gebruikt om het volume van de maag te verkleinen. Daardoor ontstaat er snel een verzadigingsgevoel.)

Maar er reageren op de website van RTV Drenthe ook mensen die juist superblij zijn met de ingreep en de aanpak van chirurg Reijnen. ‘Ik ben ervan overtuigt dat Dr. Reijnen bij elke patient goed zijn best doet om dit soort voorvallen te voorkomen.’ ‘Ik ben super te pas en erg blij en nooit geen complicatie en klachten. Reijnen bedankt voor alles en veel sterkte.’

Website

Twee nabestaanden en een gedupeerde van de maagverkleiningsoperaties komen in actie tegen het Emmer Scheperziekenhuis en zetten hiervoor een speciale website op. Het drietal wil belangeloos optreden namens alle patienten die de dupe zijn geworden van de maagverkleiningsoperaties van dokter Reijnen. De initiatiefnemers zijn Herma Petersen uit Meppel die in maart haar man verloor, Eric ten Caat, wiens vader uit Hoogeveen in januari overleed na tal van complicaties, en Alex de Haan uit Assen die z’n vrouw vorig jaar na allerlei complicaties uit Emmen weghaalde. Ze willen met de gezamenlijke actie voorkomen dat dokter Reijnen ooit weer aan het werk komt. Ook willen ze dat de Raad van Bestuur van het Scheperziekenhuis een extern onderzoek laat instellen en ze overwegen een gezamenlijke schadeclaim. Voor de actie is gisteren een speciaal emailadres geopend, waar andere gedupeerden zich kunnen melden: en dat is lotgenotenemmen@gmail.com

bron: RTV Drenthe
————

IGZ: Chirurg Reijnen mag nergens meer werken

bron: Medisch contact 9 okt 2009

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat chirurg Nick Reijnen wordt geschrapt uit het BIG-register. De IGZ legt de zaak voor aan het tuchtcollege. Als dat orgaan ermee instemt, mag de chirurg nergens meer in Nederland als arts aan de slag. Dat zei hoofdinspecteur Jan Vesseur vandaag.

‘Dat is een verregaande maatregel, maar de arts heeft volgens ons onvoldoende blijk gegeven te willen leren van zijn fouten.’ Vesseur stelt dat het daarbij gaat om communicatiefouten die de arts in de vier jaar dat hij in het Scheper Ziekenhuis in Emmen werkte veelvuldig maakte.

Volgens Vesseur communiceerde Reijnen slecht met zijn collega’s en medewerkers en kwam daar geen verbetering in, ook nadat hij in januari al onder curatele was gesteld. Vesseur: ‘Met ondercuratelestelling bedoel ik dat de rapporten die hij over zijn patiënten maakte, vanaf januari 2009 wekelijks door de staf van het ziekenhuis werden gelezen.’

Het mocht niet baten. In april zette het ziekenhuis de chirurg op non-actief. ‘Reijnen was enorm getroffen door de sterfgevallen en zei tegen mij dat hij de onderste steen boven wilde hebben. Hij wilde weten hoe het in een aantal gevallen zo mis heeft kunnen gaan.’ De IGZ-inspecteur denkt dat Reijnen zijn hand heeft overspeeld. ‘Hij is in een fuik gezwommen. Hij was de koning hier, omdat hij de enige arts was die de gecompliceerde operaties kon uitvoeren.’

Vesseur meent dat de fouten die gemaakt zijn, voornamelijk toe te schrijven zijn aan het gebrek aan communicatie. ‘Daardoor kon fout op fout op fout gemaakt worden. Het is uitermate triest hoe dit gelopen is.’

Wanneer het tuchtcollege zich over de zaak buigt, is nog niet bekend. Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen bekijkt of tot strafvervolging van de arts moet worden overgegaan.

Lees ook

Bariatrisch chirurg en mede-opsteller van het rapport professor Jan-Willem Greve over de casus