Coronavirus. Rekenen zonder getallen door John Jacobs immunoloog en datascientist

Rekenen zonder getallen
publicatie op www.gijsvanloef.nl bestuurskundig socioloog oprichter Platform Betrouwbare Zorgcijfers
auteur: John J . L . Jacobs, immunoloog en datascientist, lid Platform Betrouwbare Zorgcijfers

Getallen hebben we niet, maar wel rekenmodellen die het verloop van de COVID-19 epidemie voorspellen. *1
Hoe belangrijk betrouwbare cijfers zijn om de overlevingskans te verhogen wordt geïllustreerd door Zuid-Korea *2, *3 en Italië *4 met sterftecijfers van 1,2en 8,6%, respectievelijk, terwijl dat hoge Italiaanse getal mogelijk nog verder stijgt.*5, *6
Gegevens over besmetting en genezing zijn cruciaal voor een goede aanpak van de behandeling van patiënten en voor een goed beleid om de epidemie op een maatschappelijk aanvaardbare wijze te kunnen stoppen. Een blijvende lockdown is ook effectief, maar heeft een te grote impact op onze samenleving en economie.
Met betrouwbare gegevens kunnen we:
1.De ziekte bestuderen en het sterftecijfer berekenen.
2.Patiënten monitoren op besmetting.
3.Voorspellen hoeveel mensen wanneer ziek worden.
4.Voorspellen hoeveel mensen op de intensive care (IC) gaan komen.
5.Patiënten isoleren voor minimale verdere verspreiding van de epidemie.
6.De epidemiologische gevolgen evalueren van antiverspreidingsmaatregelen zoals verschillende gradaties van sociale restricties tot en met de lockdown.
7.Bepalen wanneer voldoende groepsimmuniteit bereikt is, om maatregelen verder los te laten.Het eerste punt is primair wetenschappelijk interessant, maar de bevolking wil ook weten hoe gevaarlijk het virus is.

De volgende drie punten raken de aanpak van de patiëntenzorg voor de individuele patiënt (2) en groepen patiënten ( 3& 4). Voorspellingen voor de zorgcapaciteit zijn belangrijk want dan kunnen we indien nodig ic-capaciteit en personeel opschalen (zie sectie 4).
De laatste drie punten (5 t/m 7) gaan over de bestrijding van de epidemie en het beperken van de sociale en economische gevolgen van de ziekte.
Lees verder: John Jacobs, immunoloog datascientist rekenen-zonder-getallen-21032020
————-.
1. Het virus heeft SARS-CoV-2. De ziekte heet COVID-19, zie FAQ. https://gijsvanloef.files.wordpress.com/2020/03/faq4-corona-18032020.pdf
2. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-korea/
3. In Zuid-Korea loopt de epidemie terug. Inmiddels is 30% hersteld, en slechts 0,7% ernstig ziek.
4. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/
5. Deze stijging verwacht ik omdat in Italië de epidemie nog niet helemaal bij haar hoogtepunt is met bijna 11% genezingen en 6% van de patiëntenkritiek ligt.
6. Andere landen met een laag sterftecijfer, zoals Duitsland met 0,3%, zijn niet meegenomen, omdat 99% van de infecties daar nog actief is en dus de uitkomst van de epidemie nog ongewis is.