Controle gevaarlijke PIP-borstimplantaten schoot tekort

Controle gevaarlijke borstimplantaten schoot tekort

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland heeft gefaald in de controle op de omstreden PIP-borstimplantaten, meldt het AD. Honderdduizenden vrouwen liepen hierdoor rond met lekkende, illegale siliconen in hun borsten. Dat blijkt uit interne mails van TÜV, die slachtoffers in een Franse rechtszaak als bewijs opvoeren.

Het was TÜV dat de implantaten van het Franse Poly Implant Prothèse (PIP) goedkeurde voor de Europese markt. Hoewel al in 2000 meldingen kwamen over fabricagefouten, bleven de implantaten door de controles van TÜV heenkomen. Controleurs werkten langs elkaar heen, waren laks en hadden geen idee waar ze op moesten letten, schrijft het AD op basis van de interne mails.

TÜV wijst op zijn beurt naar PIP. De producent gebruikte in plaats van een speciale gel voor medische doeleinden, industriële siliconen. De implantaten gingen lekken, met forse ontstekingen tot gevolg.

Keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door een Franse rechter al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Het bedrijf ging in hoger beroep, maar een hogere rechter bepaalde tussentijds al dat TÜV 1700 Franse vrouwen een voorschot van 3400 euro moet betalen. In het hoger beroep zijn duizenden buitenlandse slachtoffers, onder wie Nederlandse, aan het proces toegevoegd. De rechter in de beroepszaak doet op 2 juli  2015 uitspraak.
Skipr 15 april 2015