Cardioloog J.P.G.Wassing -nu Maasstad-ziekenhuis- geeft fouten toe na dood tieners

wassingjgp-cardiologie-kl

Het betreft cardioloog J. P. G. Wassing thans werkzaam in het Maasstad ziekenhuis.
zie zijn plaatsing en de berichtgeving op zwartelijstartsen.nl


Arts geeft fouten toe na dood tieners

 

Ouders ’vertrouwden op de dokter’

Roos Velthoven (16 jaar, links) en Juri Rosvetov (19). © Privéfoto’s.

Een cardioloog van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft dinsdag bij de tuchtrechter erkend dat hij een foute diagnose heeft gesteld, waarna Roos (16) en Juri (19) zijn overleden. Volgens de ouders had de specialist de dood van hun kinderen kunnen voorkomen.

Je denkt: de dokter weet het beter dan jij. We vertrouwden op hem

Moeder van Juri

De twee Rotterdamse tieners stonden vol in het leven, onwetend van hun ernstige hartaandoening. Na een controle in het ziekenhuis was geen alarm geslagen. Ze mochten alles doen wat ze wilden. Hun overlijden kwam dan ook uit het niets. Opeens werden ze weggerukt bij hun familie en vrienden.

Roos Velthoven (16) sprong in 2013 op vakantie in Italië in het Lago Maggiore, toen haar hart stopte met kloppen. Juri Rosvetov (19) volgde vorig jaar (2015) een college aan de Erasmus Universiteit, toen de ‘aardige en serieuze’ student econometrie opeens onwel werd. Voor beiden kwam hulp te laat.

De slachtoffers kenden elkaar niet. Volgens hun ouders speelde dezelfde cardioloog echter een cruciale rol bij het stellen van een verkeerde diagnose. Zij dienden onafhankelijk van elkaar een klacht tegen de arts in bij het Medisch Tuchtcollege. Dinsdag werden die klachten individueel behandeld.

Zwart
Juri kwam in 2011 voor de eerste keer naar het IJsselland Ziekenhuis. De sportieve jongen zag opeens ‘zwart voor de ogen’ toen hij naar school fietste. Klaagde over hartkloppingen. In het ziekenhuis kwam hij eerst op de spoedeisende hulp terecht en later bij de cardioloog. Ook daar vertelde hij over de hartkloppingen, zo weet zijn moeder zeker.

De cardioloog ontkent dat. En de aantekeningen van de spoedhulp waarin dat stond, las hij niet. Hij kreeg wel een formulier met informatie, maar dat was lastig te lezen, omdat het onder het papier lag waarop hij zelf schreef.

Ook zag hij niet het oordeel van de computer over het hartfilmpje, dat wél juist was. Uiteindelijk kwam hij met een foute diagnose. Juri hoefde pas 3 jaar later terug te komen. Er was niets ernstigs aan de hand. ,,Je denkt: de dokter weet het beter dan jij. We vertrouwden op hem,” zegt de moeder van Juri. ,,Achteraf gezien is het de verkeerde conclusie geweest,” zegt de cardioloog.

Fietstest
Bij Roos was deze cardioloog de enige die het hartfilmpje zag van een afgebroken fietstest, waarbij het jonge meisje onwel werd. Daarna verdween het filmpje in het archief, zonder dat hij alarm had geslagen. Roos ging op vakantie, voor de laatste keer.

Zijn collega’s, die eerder van de tuchtrechter een berisping en waarschuwing kregen, gingen op zijn oordeel af. Een fout oordeel. ,,Waarom stuurt u een meisje met een hoge hartslag, dat haar test niet afmaakt, met zo’n hartfilmpje naar huis? Zonder haar te zien?” vroeg de tuchtrechter gisteren. ,,Dat was een verkeerde beslissing,” aldus de specialist.

Ongelukkig
Volgens zijn advocaat zijn de dood van Roos en Juri ‘zeer ongelukkige incidenten’. ,,Maar niets wijst op structureel disfunctioneren.” De ouders van de twee jonge patiënten zetten echter vraagtekens bij zijn geschiktheid als arts.

De specialist werkt niet meer in het IJsselland Ziekenhuis, dat tal van maatregelen nam na de dood van de twee. Hij werkt in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, in een grotere praktijk, waar jonge kinderen – net als nu in het IJsselland – altijd worden doorverwezen naar een kindercardioloog.

Lees ook