Cardiologen Ruwaard overwegen verder procederen

Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse overwegen verder te procederen tegen het oordeel van de Raad van State dat de specialisten in 2012 terecht op non-actief zijn gesteld.

Volgens de Raad van State hebben de inspecteur voor de Gezondheidszorg en later de minister van Volksgezondheid terecht het Ruwaard van Putten ziekenhuis een bevel gegeven om de drie cardiologen geen zorg meer te laten verlenen in het ziekenhuis.

Wel had de minister het bevel moeten beëindigen vanaf 17 december 2012, toen de polikliniek cardiologie van het ziekenhuis onder supervisie van externe cardiologen werd heropend.

De inspecteur startte het onderzoek naar aanleiding van het hoge sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010. Dat onderzoek bracht tekortkomingen in de cardiologische zorg aan het licht, die uiteindelijk leidden tot het bevel door de inspecteur.

De drie cardiologen zien in de uitspraak van de raad aanknopingspunten voor verdere rechtszaken, schrijft RTV Rijnmond bij monde van hun advocaat Jaap Sijmons. “De minister heeft hen een beroepsverbod opgelegd en dat mag niet, zegt de Raad van State.”

In november 2015  staan de cardiologen ook nog tegenover het centraal tuchtcollege. Die velt een oordeel over hun geschiktheid om als hartspecialist werkzaam te blijven, aldus RTV Rijnmond.