Boete ZGT ivm niet melden calamiteiten, tuchtzaak voor chirurg Rakic

Boete ZGT, tuchtzaak voor arts

ALMELO/HENGELO – De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) een boete opleggen omdat ZGT verzuimd heeft een calamiteit te melden. Het gaat om complicaties bij operaties door voormalige topchirurg Serdjan Rakic (63). Twee van zijn patiënten overleden en een derde moest vechten voor haar leven. Rakic staat hierover een tuchtzaak te wachten.

De IGZ wil nog niets over de zaak kwijt, behalve dat het onderzoek is afgerond. Het rapport is niet openbaar. „Over enkele weken kunnen we mogelijk meer zeggen”, aldus een woordvoerder. De Hengelose letselschade-expert Yme Drost zegt dat de inspectie hem telefonisch heeft geïnformeerd over de boete en de tuchtzaak.

Meldplicht
Voor complicaties bij een behandeling geldt een meldplicht. De bestuurlijke boete voor een schending van die plicht kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Het ziekenhuis krijgt de kans om het oordeel aan te vechten. Een boete wordt meestal pas opgelegd nadat een instelling al een keer eerder voor zo’n vergrijp een waarschuwing kreeg. De ZGT wil niet reageren, specialist Rakic wil evenmin commentaar geven op de aanstaande tuchtzaak.

Drie operaties
De tuchtzaak die de inspectie voorbereidt draait om drie operaties waarin de arts mogelijk verwijtbare fouten heeft gemaakt. Twee van de betrokken patiënten overleden kort na de operatie. Het ziekenhuis liet na eigen onderzoek weten dat de complicaties bij deze patiënten Rakic niet aan te rekenen waren. Bij de derde, een jonge vrouw, gaat het om een fout verlopen galblaasoperatie. Rakic sneed per ongeluk de galblaas-hoofdweg door, wat gevaarlijk is, maar de arts merkte dat niet. De drie zaken deden zich kort achter elkaar voor. Twee operaties waren zelfs op dezelfde dag. Rakic is vorig jaar vertrokken uit het ziekenhuis. Hij zat daarvoor al geruime tijd ziek thuis, na het vernietigende rapport over de galblaasoperatie, die op film werd vastgelegd.

Onduidelijk
Het is niet duidelijk of de drie zaken, die bijna twee jaar geleden speelden, de reden zijn waarom de inspectie de ZGT wil beboeten. Yme Drost heeft wel die indruk. Drost staat de betrokken vrouw bij. Ze vertelde eerder aan deze krant: „Ik heb moeten vechten voor mijn leven. Deze man zou nooit meer moeten opereren.” Als de IGZ hier geen zaak van zou maken, was Drost namens haar naar het tuchtcollege gestapt.
Zie meer: SIN-NL doofpotdossier chirurg Rakic