Blog

Perverse prikkels. ‘Poepgoedpoli’s, snurkpoli’s, hoofdpijnpoli’s en jeukpoli’s: ik voel mij Alice in Gezonderland’

‘Poepgoedpoli’s, snurkpoli’s, hoofdpijnpoli’s en jeukpoli’s: ik voel mij Alice in Gezonderland’ Wanneer ik het nationale verwijssysteem open voel ik mij net Alice in Wonderland. De keuze is reuze. Er zijn vermoeidheidsklinieken, pijnklinieken en slaapklinieken. Er is een menopauzekliniek, een mannenkliniek, een ouder-en-kind kliniek. Er is zelfs een tongriemkliniek. Er zijn poepgoedpoli’s, snurkpoli’s, geheugenpoli’s, hoofdpijnpoli’s, stresspoli’s… Lees meer »

Cecile Janssens: Gooi open die peer review

Ik dank mijn carrière aan een ingezonden brief. In 2003 schreef de Amerikaanse epidemioloog Muin Khoury samen met een aantal collega’s één van de eerste artikelen over hoe je ziekten kunt voorspellen als deze niet door één dna-mutatie worden veroorzaakt, maar door tientallen of honderden dna-variaties worden beïnvloed. Zoals bijvoorbeeld bij veel voorkomende ziekten als… Lees meer »

Wat dokters kunnen leren van wielrennen

Er zijn veel managementtheorieën over hoe je het falen van een systeem kunt omzetten in aanhoudend succes. Sommige zijn complex, andere opmerkelijk eenvoudig. Een theorie die weer boven komt nu het wielerseizoen in volle gang is, is de theorie van marginale winsten, beroemd in het wielrennen. Naar aanleiding van de omwenteling bij het Britse wielrennen… Lees meer »

So You’ve Made a Huge Mistake. What Now?

It’s fine. You’re fine. Everything is O.K. Whoopsie: You completely bombed that career-making presentation, missed that deadline you could not miss or said something you absolutely should not have said. The world is going to crumble! Your life is over! Everyone will remember this mistake for the rest of your life! Right? No, of course… Lees meer »

Pieter Klein: De staat strijdt tegen de eigen burgers

30 april 2019 Als je als willekeurige burger tegenover de staat in een rechtszaak komt te staan, hoed je dan maar. Ik heb een voorliefde voor die Amerikaanse uitdrukking ‘the people versus…’. Het drukt uit dat de staat namens het volk opereert, recht zoekt namens de bevolking. Hier doen we ’t met de Staat der… Lees meer »

Blog Prof G.Schrijvers: Tien beste wensen voor patiënten in 2019

Blog: Tien beste wensen voor patiënten in 2019 Meer inzet op preventie, ruim baan voor samen beslissen, een goed functionerend PGB Portaal, een kwaliteitsprogramma voor ziekenhuizen en een nieuw ontwerp voor de ggz. Een greep uit de wensen voor patiënten van Guus Schrijvers voor 2019. Guus Schrijvers Alle frisdranken in het Verenigd Koninkrijk met meer… Lees meer »

Waarom uw Nederlandse arts geen briefje voor u geeft en uw Belgische arts wel

A.C. Hieronder het blog van Arianne Beckers, kapitein-arts bij de Koninklijke Luchtmacht in Medisch Contact 27 december 2018. De vader van Arianne zo schrijft zij zelf is advocaat. Via internet lijkt het erop dat dit Mr G. A. C. Beckers is. Inmiddels is bekend dat artsen en advocaten/juristen heel nauwe banden hebben, vaak zijn zij… Lees meer »

Blog em. prof G.Schrijvers: Betrek patiënt bij beleid: waarom en hoe

Vier argumenten waarom ziekenhuisbestuurders patiënten moeten betrekken bij de beleidsvorming. En Guus Schrijvers heeft daarvoor vijf adviezen aan raden van bestuur.0 Raden van bestuur (rvb’s) van ziekenhuizen die bijvoorbeeld oncologische zorg concentreren of een seh opheffen, hebben daarvoor toestemming nodig van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij krijgen die… Lees meer »

Medische fouten: feiten over cijfers en nakomen zorg- en meldplicht door artsen

1. artsen registreren hun fouten nauwelijks ( bron: R. Amalberti) er is sprake van ernstige onderrapportage (bron: IGZ) oftewel weinig meldingen in strijd met wettelijke verplichtingen. Dit betekent dat exacte cijfers over het aantal medische fouten ontbreken, er is sprake van schattingen. Dit betekent dat artsen hun fouten nauwelijks onderzoeken of ervan leren. 2. Artsen… Lees meer »