Blog

Wat dokters kunnen leren van wielrennen

Er zijn veel managementtheorieën over hoe je het falen van een systeem kunt omzetten in aanhoudend succes. Sommige zijn complex, andere opmerkelijk eenvoudig. Een theorie die weer boven komt nu het wielerseizoen in volle gang is, is de theorie van marginale winsten, beroemd in het wielrennen. Naar aanleiding van de omwenteling bij het Britse wielrennen… Lees meer »

So You’ve Made a Huge Mistake. What Now?

It’s fine. You’re fine. Everything is O.K. Whoopsie: You completely bombed that career-making presentation, missed that deadline you could not miss or said something you absolutely should not have said. The world is going to crumble! Your life is over! Everyone will remember this mistake for the rest of your life! Right? No, of course… Lees meer »

Pieter Klein: De staat strijdt tegen de eigen burgers

30 april 2019 Als je als willekeurige burger tegenover de staat in een rechtszaak komt te staan, hoed je dan maar. Ik heb een voorliefde voor die Amerikaanse uitdrukking ‘the people versus…’. Het drukt uit dat de staat namens het volk opereert, recht zoekt namens de bevolking. Hier doen we ’t met de Staat der… Lees meer »

Blog Prof G.Schrijvers: Tien beste wensen voor patiënten in 2019

Blog: Tien beste wensen voor patiënten in 2019 Meer inzet op preventie, ruim baan voor samen beslissen, een goed functionerend PGB Portaal, een kwaliteitsprogramma voor ziekenhuizen en een nieuw ontwerp voor de ggz. Een greep uit de wensen voor patiënten van Guus Schrijvers voor 2019. Guus Schrijvers Alle frisdranken in het Verenigd Koninkrijk met meer… Lees meer »

Waarom uw Nederlandse arts geen briefje voor u geeft en uw Belgische arts wel

A.C. Hieronder het blog van Arianne Beckers, kapitein-arts bij de Koninklijke Luchtmacht in Medisch Contact 27 december 2018. De vader van Arianne zo schrijft zij zelf is advocaat. Via internet lijkt het erop dat dit Mr G. A. C. Beckers is. Inmiddels is bekend dat artsen en advocaten/juristen heel nauwe banden hebben, vaak zijn zij… Lees meer »

Blog em. prof G.Schrijvers: Betrek patiënt bij beleid: waarom en hoe

Vier argumenten waarom ziekenhuisbestuurders patiënten moeten betrekken bij de beleidsvorming. En Guus Schrijvers heeft daarvoor vijf adviezen aan raden van bestuur.0 Raden van bestuur (rvb’s) van ziekenhuizen die bijvoorbeeld oncologische zorg concentreren of een seh opheffen, hebben daarvoor toestemming nodig van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij krijgen die… Lees meer »

Medische fouten: feiten over cijfers en nakomen zorg- en meldplicht door artsen

1. artsen registreren hun fouten nauwelijks ( bron: R. Amalberti) er is sprake van ernstige onderrapportage (bron: IGZ) oftewel weinig meldingen in strijd met wettelijke verplichtingen. Dit betekent dat exacte cijfers over het aantal medische fouten ontbreken, er is sprake van schattingen. Dit betekent dat artsen hun fouten nauwelijks onderzoeken of ervan leren. 2. Artsen… Lees meer »

Ray Moynihan: Let’s stop the burning and the bleeding at Cochrane—there’s too much at stake

Comment SIN-NL A most important acknowledgment of the fact that medical harms (iatrogenic harm) is underreported and under-investigated in medical studies. Quote…..”This is particularly true when it comes to harms such as autonomic dysfunction syndromes and other syndromes that are not reported” ….. It is a very sad and wrong development that Peter Gøtzsche, a… Lees meer »

G.Schrijvers: Prijsconcurrentie tussen ziekenhuizen bestaat niet

Ziekenhuizen onderhandelen momenteel over de zorginkoop binnen het hoofdlijnenakkoord waarin nulgroei voor de totale omzet is afgesproken. Dbc-tarieven als instrument voor kostenbeheersing komen daarbij niet meer aan de orde. Dat blijkt uit eerder onderzoek. Zorgverzekeraar CZ onderhandelde voor 2016 met 59 ziekenhuizen en 178 zelfstandige behandelcentra. CZ publiceerde de tarieven van 1400 dbc’s die zij… Lees meer »

Behandeling in excellente kankercentra redt mensenlevens

Op 24 april  2018 heeft een delegatie patient advocates van Inspire2Live een petitie overhandigd aan de vaste commissie voor VWS van de Tweede Kamer. Daarin staat dat hoewel we in Nederland goede oncologische zorg kunnen bieden, we dat lang niet altijd doen. Sterker nog: de kans dat je kanker overleeft met behoud van een goede… Lees meer »

Marion Frissen: Nieuwe klinken op oude deuren

Het artikel in de Volkskrant van 19 april met de opwindende titel ‘Deze artsen voeren een revolutie aan’ laat mij niet los. Het is zeker een mooi voorbeeld van hoe intensieve samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten de kwaliteit voor de patiënt kan verhogen en tegelijkertijd de zorgkosten verlaagt. Ab Klink, bestuurder van VGZ, wordt… Lees meer »

Aan Hugo Keuzenkamp Westfries Gasthuis: leiderschap?

Heer Keuzenkamp, Is Uw column  in Medisch Contact 14 februari 2018 scherts of serieus? Bent U doof en blind, hetgeen ik U niet toewens,  of sluit U zich bewust af van criticasters? Het kan U toch niet ontgaan zijn dat de burger en dus patiënten meer kennis vergaren over het reilen en zeilen in de… Lees meer »