Bespreking boek: Abdelhak Nouri: Een onvervulde droom

Abdelhak Nouri: Een onvervulde droom
Publicatie: 2020
Auteur: Khalid Kasem advocaat
Uitgeverij: Overamstel uitgevers bv/ Lebowski pubilshers
ISBN: 978 90 488 4878 2

Tekst achterkant van het boek, zie onderaan.
Bespreking boek: Mr Sophie Hankes, SIN-NL.
Khalid Kasem is belangenbehartiger en woordvoerder van Abdelhak- Appie- Nouri (1997) en diens familie.
Dit boek wordt besproken ivm ernstige medische fouten in de diagnostiek en behandeling van Appie Nouri die 8 juli 2017 op een voetbalveld in Oostenrijk een hartstilstand en ernstige hersenschade kreeg. Hij werd overgebracht naar het Landeskrankenhuis ziekenhuis in Innsbruck Oostenrijk, daarna naar het AMC en vervolgens naar een revalidatiekliniek in Tilburg.
Sinds december 2019 Anno 2020 wordt Appie thuis verzorgd in een volledig aangepaste woning en verzorgd door zijn familie en professionals, hij is bedlegerig en kan af en toe communiceren met zijn wenkbrauwen.
Kasem beschrijft met veel invoelend vermogen de jeugd, de bijzondere persoonlijkheid en goede daden van Appie, zijn ontwikkeling als voetbaltalent. Ook beschrijft Kasem familieleden van Appie, hun onderlinge sterke band en enkele goede vrienden.
Het boek is een weergave van de menselijke, medische  en juridische ontwikkelingen, na de hartstilstand van Appie.
Er blijkt dat er ernstige twijfels zijn over het handelen van de clubarts van Ajax, Don de Winter  P 117 Kasem vraagt zich af waarom Ajax of De Winter geen melding van een calamiteit hadden gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg p 185.
Er verschijnen publicaties in de Nederlandse media, oa de Volkskrant en de NRC. Meerdere artsen zijn van mening dat de reanimatie te laat op gang is gekomen p 137 en dat clubarts Don de Winter gebreken had in zijn opleiding p 182.

Kasem laat zien hoe moeizaam de communicatie met Ajax verliep en en hoe langzaam.
P 172 De familie van Appie en Kasem plegen overleg met letselschade advocaat *John Beer in Amsterdam. Beer informeert hen  p 174 dat na een sportmedische keuring op 29 4 2014 bij Appie een abnormaliteit aan het hart is geconstateerd. Nergens in het medisch dossier wordt duidelijk dat dit met Appie is gecommuniceerd.Tussen 2014 en 2017 zijn er geen medische controles geweest.
Ajax weigert eerst om aansprakelijkheid te erkennen, maar gaat hier op 25 juni 2018 wel toe over, na een 35 pagina dik verzoekschrift van Beer en collega Lucas Hogeling met als keiharde conclusie: Ajax en de Winter hebben gefaald, zowel in de wijze waarop zij zijn omgegaan met alle informatie die voorhanden was voorafgaand aan 8  juli 209 als op de dag zelf, p. 201.  Ajax heeft niet gehandeld volgens de voorgeschreven richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad de UEFA Medical Regulations en FIFA richtlijnen. Appie heeft zeer waarschijnlijk meer dan 13 minuten geen adequate behandeling gekregen, waardoor zijn hersenbeschadiging volledig verklaarbaar is. p 204

Kasem benadrukt dat het voor de familie geen geldkwestie is , maar dat het gaat om rechtvaardigheid, erkenning, al die zaken waar Appie altijd voor opkwam en die nu ontbreken. De familie is vastberaden om op te komen voor Appie, zeker nu hij daar zelf niet toe in staat is.
Het is een ontluisterend boek, omdat duidelijk wordt weergegeven hoe Appie door medische nalatigheid onnodig en vermijdbaar tot levenslang invalide medemens is gemaakt en hoe keihard en gewetenloos Ajax zich jarenlang opstelde. Het is onbekend hoe de huidige stand van zaken is.

*SIN-NL adviseert u dringend om over het kantoor van Beer contact op te nemen met:
info@sin-nl.org

Overigens:
Kasem instrueert de familieleden om zoals bij een getuigenverhoor nooit uit zichzelf te spreken, goed naar de vragen te luisteren, afgemeten antwoorden te geven, niet meer te vertellen dan strikt noodzakelijk,  alleen te antwoorden als je iets zeker weet en absoluut niet gaan speculeren. Probeer niet heel concreet te zijn en zeker als het gaat om tijdstippen of hoelang iets geduurd heeft. Het liefst alleen mondeling antwoorden, schriftelijke beantwoording is definitief en laat vaak weinig ruimte voor interpretatie.

Tekst achterkant van het boek.

Abdelhak Nouri wordt alom beschouwd als een van de meest talentvolle voetballers van zijn generatie. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat hij definitief door zou breken bij Ajax en ook internationaal naam zou gaan maken. Op 8 juli 2017 verandert echter voorgoed zijn leven, en dat van zijn familie, wanneer hij tijdens een oefenwedstrijd van Ajax tegen Werden Bremen in het Oostenrijkse Hippach twintig minuten voor het eindsignaal in elkaar zakt op het veld. Niet veel later wordt duidelijk dat hij een hartstilstand heeft gehad met ernstige hersenschade tot gevolg. Het nieuws dat hij nooit meer zal kunnen voetballen slaat in als een bom, niet alleen bij zijn naasten, maar bij fans wereldwijd.

Dit boek vertelt voor het eerst het verhaal van Abdelhak vanuit het perspectief van zijn familie en vrienden. Een verhaal over de lange weg die de familie Nouri als migrantengezin afgelegd heeft. Over de droom die zij verwezenlijkt zagen in het onmiskenbare talent van hun zoon. Een verhaal over Abdelhak als voetballer en als mens, over het ongeluk en de nasleep ervan, over de band met Ajax, over verdriet, hoop, geloof en verbinding in tijden van tegenslag.

Over de auteur

Khalid Kasem (1978) is jurist, schrijver en docent. Hij is eigenaar en (mede)naamgever van het advocatenkantoor De Vries & Kasem en doceert in de beroepsopleiding van advocaten. Daarnaast maakte hij naam als mental coach voor topsporters en geeft leiderschapstrainingen voor het bedrijfsleven. Hij is tevens vertrouwenspersoon en belangenbehartiger van Abdelhak Nouri en diens familie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdelhak_Nouri

Juridische nasleep

Enkele maanden na het drama rond Nouri rezen er vragen over het handelen van de medische staf ter plaatse. Eind 2017 uitten vijf onafhankelijk door dagblad de Volkskrant gepolste medisch specialisten twijfels of Nouri op het veld wel op de juiste wijze behandeld werd. In een reactie zei Ajax dat Nouri op het veld behandeld werd volgens de ATLS-criteria (Advanced Trauma Life Support), onderdeel van het Football Doctor Education Programme van de UEFA.[38] Op 5 januari 2018 maakte het NRC bekend, dat er bij de KNVB al sinds 2014 bekend was dat Nouri een hartkwaal had. Deze hartkwaal werd vastgesteld tijdens een echocardiogram dat gemaakt werd toen Nouri uitkwam voor een Nederlands jeugdelftal.[39] Deze informatie zou volgens de familie wel met de club, maar niet met hen zijn gedeeld. In reactie hierop liet de familie van Nouri weten tevens vragen te stellen bij het medisch handelen op het veld en meldde een letseladvocaat in de arm te hebben genomen.[40] Toevoeging SIN-NL: dit is Khalid Kasem